Görüş Bildir
Haberler
Ödem Nedir ve Neden Olur?

etiket Ödem Nedir ve Neden Olur?

Buket Adanç
10.07.2023 - 19:37 Son Güncelleme: 10.08.2023 - 23:06

Ödem, dokularda aşırı sıvı birikmesi nedeniyle ortaya çıkan, bacak, ayak, kollar ve ellerde şişliğe neden olan bir sağlık sorunudur. 

Ödem, vücuttaki kan damarlarının sıvı sızdırması ve bu sızan sıvının damar çevresindeki dokularda birikmesiyle gerçekleşir. Çok uzun süre aynı pozisyonda kalmak, çok fazla tuzlu yiyecek yemek, yeterli su içmemek, hamilelik ve  bazı ilaçlar ödeme neden olabilir. Ayrıca marketten hazır olarak alınan soslar, paketli gıdalar, karbonhidrat içeriği yüksek olan besinler, tuz oranı yüksek olan turşu gibi gıdalar ödem yapan besinler arasında yer almaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ödem olmamak için neler yapmalıyız?

Ödem olmamak için neler yapmalıyız?

Öncelikle yeterli miktarda su içmek çok önemlidir. Sağlıklı bir yetişkinin günlük alması gereken su miktarı kilo başına 0.03 mililitredir. Çay, kahve gibi besinler de su tutulmasına neden olduğu için tüketiminde dikkatli olunmalıdır.

Tuz tüketimi azaltılmalıdır çünkü tuz vücudun fazla miktarda su tutmasına neden olur.

Mineralli su yani maden suyu içerdiği mineraller nedeniyle vücut için faydalıdır ancak yeterince terlenmediği sürece günde bir taneden fazla maden suyu tüketmek içerisindeki sodyum nedeniyle ödem yapabilir.

Egzersiz ve spor da terleme ile su kaybına neden olacağı için ödem atmaya yardımcı olur.

Düzenli uyku çok önemlidir. Sağlıklı bir yetişkin günde ortalama 8 saat uyumalı ve uyku saatlerinin akşam 22.00, sabah 07.00’a yakın olmasına özen göstermelidir.

Hangi besinler ödem atmaya yardımcıdır?

Ananas içindeki bromelain sayesinde vücuttan su atımını arttırır. Ayrıca potasyum ve lif açısından da zengindir. Potasyum içeriği vücut sıvılarında sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Yüksek lif içermesi ise bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır ve kalp sağlığına iyi gelir.

Çilek  sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır. C vitamini, manganez, folat ve potasyum açısından zengindir. C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi ve cilt sağlığını korur. Folat ile büyüme ve hücre fonksiyonlarına yardımcı olur. Antioksidan içeriği sayesinde kalp sağlığının korunmasında da önemli rol oynar.

Maydanoz C vitamini açısından zengin olup aynı zamanda bol miktarda A vitamini ve bitkisel lif içerir. Beta karoten ve C vitamini içeriği sayesinde anti-inflamatuar özellik göstermektedir. Antioksidan içeriği yüksek olan maydanoz kalp sağlığı ve kansere karşı da koruyucudur.

Süt ve yoğurt içerdikleri kalsiyum sayesinde vücut sıvılarında mineral dengesini sağlayarak ödem oluşmasını önler. Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde sindirim sisteminin sağlığını olumlu etkiler. Probiyotikler bağırsak florasının sağlıklı bakteri dengesini destekler.

Yulaf bol lif içeriği sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Yapısında bulunan beta glukan bağırsak hareketlerini arttırarak dolaşımın hızlanmasına yardımcı olur.

Mısır püskülü, kiraz sapı, yeşil çay gibi bitki çayları da ödem atmaya yardımcı olur. Kiraz sapı çayının antioksidan ve diüretik etkileri vardır. Bu nedenle ödem atmayı desteklemektedir. Bunun yanı sıra böbrek taşlarının oluşumunu engellemeye veya vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Ayrıca bu bitki çaylarına tarçın eklemek kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

Instagram

Facebook

YouTube

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer

Yavrum bunlar hep ödem 🤧🤧