Görüş Bildir
Haberler
Nil Keskin Yazio: Meditasyonun Faydaları Nelerdir? Hangi Meditasyon Türleri Sana Uygun?

etiket Nil Keskin Yazio: Meditasyonun Faydaları Nelerdir? Hangi Meditasyon Türleri Sana Uygun?

Dr. Nil Keskin
08.07.2021 - 13:34 Son Güncelleme: 26.07.2021 - 15:52

Meditasyon, yaşadığımız bu modern çağın gerçeklerini,  geçmişten taşıyacağımız bir öğreti ile daha iyi yönetebilmenin yollarından en efektif, en çabasız, en kolay, en ulaşılabilir, en ekonomik, en herkese uygun ve en huzur verici olanı. İnanın meditasyonun hayatımıza alınma sebeplerini ve bu enleri paragraflarca yazabilirim sana.  

Gerçek hayatın zorlukları, sorunları üstüne üstüne gelirken olduğun yerden bir yerlere kaçamazken, sorumluluklarını, yükümlülüklerini bırakamazken ben sana meditasyonun aradığın o yere seni götürebileceğini söylesem mesela...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çünkü bence meditasyon tamamen her şeyden sıyrılıp kendinle kaldığın halinin bilinçle ele alınma şekillerinden en güzeli. Sana aktaracağım bir sürü çeşidi var. Hadi gel derinleşelim.

Çünkü bence meditasyon tamamen her şeyden sıyrılıp kendinle kaldığın halinin bilinçle ele alınma şekillerinden en güzeli. Sana aktaracağım bir sürü çeşidi var. Hadi gel derinleşelim.

Paleolitik çağda yaşasaydık, devekuşlarını avlayıp mağaraya girer öylece sessizce otururduk. Dururduk. Hiçbir şey yapmadan. Öyle değil mi? M.Ö 3000’lü yıllarda meditasyonun gerçek anlamda ifade bulmaya başladığı zamanlarda toplumsal kavgalar, savaşlar başlamıştı. Açlık, zulüm, şiddet de. Hint Avrupalılar dünyayı istila eden göçlerle ataerkil davranışları yaymaya başlamışlardı. Dünyanın doğu kesiminde bir yerlerinde yoga, meditasyon bir nevi bu zorlu yaşam mücadelelerinde bir yol olarak ortaya çıkmaya başladı. Bugün? Sanki pandemiyle sarsılmasına rağmen dünyanın en az savaşlı dönemi olmasına rağmen insanlar ruhsal olarak ne kadar yorgun, mutsuz öyle değil mi? Neden? Çünkü sürekli bir eylemsellik halinin içinde... 

Bütün gün bir çaba var. Sorun var. Hep de çok. Yetmiyor, tüm gün iş, güç, çoluk çocuk, sorun savaş verip sonra yine beynimizi dolduran bir sürü şeyle uyarılıyoruz. Duygular karman çorman. Beyin artık iflas edecek durumda. Odaklanamıyor. Öylece boş dursak bile geçen anlamsız saatler oluyor bazen. Gereksiz şeylerle meşgul olunan belki de... Ta ki uyuyana kadar. Hatta o uykuya bile elde telefonlarla dalınıyor. Özellikle gençlerden itibaren bu alışkanlık oldukça yaygın durumda. Artık o uykuyu da nasıl uyuyorsak. Çoğu kez sekiz saat bile uyuyup yorgun kalkıyoruz. Sanki zihnimiz hiç durmamış gibi... Tanıdık geliyor mu? Öyleyse devam edelim.  

Hayat kalitenin artışı adına sana önce meditasyon tekniklerinin faydalarını anlatarak başlamak istiyorum. Sonrasında da sana uygun metotları seçebilmen adına farklı meditasyon türlerini anlatacağım.  

Yapılan araştırmalarla birlikte Meditasyonun 7 net faydasını şöyle sıralayabiliriz.  

  • Stresi seviyesini düşürür. Kortizol hormonu ve onun ürettiği enflamasyonları azaltır.  

  • Kan basıncını düşürerek öfke kontrolü sağlar. 

  • Uyku düzenler. Daha kaliteli bir uyku ve zinde bir uyanış sağlar.  

  • Hafıza kaybını önler. 

  • Odaklanabilme becerisi yükseltir. Anda performansı arttırır.  

  • Özellikle bağımlılık mücadelesinde destek verir. (Örneğin duygusal yemek alışkanlığı, alkol vb.) 

  • Sakinlik, dinginlik ve nezaket getirir... Bu son fayda açıkçası toplumsal olarak da ihtiyacımız olan diye düşünüyorum.

Peki hangi meditasyon sence sana göre? İşte dünyada uygulanan 10’un üzerinde meditasyon çeşitlerinden bazıları..

1. Sessizlik Meditasyonu:

Yoğun günün, fazlasıyla uyarılan bir zihninin sadece sessizlikte kalması ve iç görüne odaklanarak yapabildiğin meditasyondur. Bunu eylemsizlik halinde sessizlikte öylece durmak olarak düşünebilirsin. Eyleme alışmış biz insanlar genellikle bu meditasyonu gerçekleştirmekte zorlanırız. Sadece öylece sessizlikte, gözlerimizi kapatıp oturmak çoğu zaman kolay gelmeyecektir. Bu yüzden kısa kısa adım adım başlamakta ve süreyi arttırmakta fayda var. Önce iki dakika, sonra dört dakika gibi.

2. Bilinçli Farkındalık (Mindfulness)Meditasyonu: 

Nefesler eşliğinde sırayla 5 duyumuza odaklandığımız, andaki varoluş halimize döndüğümüz meditasyonlardır. Düzenli yapıldığında anın içindeki farkındalık yükselir ve performans artar.  

3. Mantra Meditasyonu: 

Mantralar ister 5000 yıllık tarihçesi olan özel Sanskritçe sözlerden seçilmiş isterseniz de sizin seçtiğimiz olumlamalarla olsun zihni rahatlatıp amacının içindeki tılsımı auranıza yaymanıza yardımcı olurken, yine size bir odaklanma sağlar. Tekrarlanan mantralarla bu titreşim yayılır... 

4.Rehberli Meditasyon: 

Bir rehber, uzman eşliğinde yapılan ve bir ruhsal rahatlama alanı amaçlayan meditasyonlardır. Örneğin denge meditasyonu, affetme meditasyonu gibi. 

5. Kundalini Yoga Meditasyonu: 

Mudralarla (el, parmak ve kollarla yapılan hareketler), mantralar, nefes ve yoga /bedensel pozlar eşliğinde yapılan aktif meditasyonlardır. Yine bilinçli seçilmiş spesifik bir gayesi vardır.  

6. Çakra Meditasyonu: 

Bedenimizde bulunan 7 ana çakra merkezine odaklanır. Her bir çakra merkezinin temsil ettiği ruhsal taraf ve bedensel hücresel şifalanma esastır. Çakra sesleri ister mantralarla ister ses çanakları ile çalışılabilir. 

Bir düşün bakalım... Ya da deneyimlemediysen mutlaka dene... Etkileri eminim seni mutlu edecek. 

https://www.youtube.com/watch?v=K--YruJPhyg&t=54s

Linktree

Instagram

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
7
3
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın