Görüş Bildir
Haberler
Nijerya'da 45 Ölü

Nijerya'da 45 Ölü

adem kara
06.06.2014 - 13:23 Son Güncelleme: 27.04.2022 - 14:53

Borno eyaletinin merkezi Maiduguri yakınlarındaki Boko Haram militanı oldukları sanılan kişilerce düzenlenen saldırıda 45 kişi öldü.

Maiduguri'de yaşayan görgü tanıklarına göre köye gelen geçici vaiz kılığındaki kişiler, vaaz vereceklerini söyleyerek halkı meydanda topladı.

Bu sırada orduya ait gibi boyanmış araçlarla gelen üniforma giymiş kişiler kalabalığa ateş açtı.

Saldırıda en az 45 kişi hayatını kaybetti.

Olayı doğrulayan ve bölgeye asker sevk edildiğini bildiren bir ordu yetkilisiyse ölü ve yaralı sayısına ilişkin kesin bilgi vermekten kaçındı.

AFP’nin haberine göre Borno eyaletinin Gwoza ilçesine bağlı Goshe, Attagara, Agapalwa ve Aganjara köylerine de saldırılar düzenlendi. Ölü sayısının 300’ü aşabileceği belirtiliyor. Ancak bu köylere saldırılar henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Saldırganların bölgede etkin olan Boko Haram örgütünün militanları olduğu sanılıyor.

Boko Haram örgütü

2002'de kurulan Boko Haram örgütü, anlamı 'Yabancı dilde eğitim günahtır' demek olan silahlı bir grup. Afrika'nın en büyük petrol üreticisi Nijerya’nın bir İslam devleti olması için mücadele ediyor.

Özellikle Nijerya'nın kuzeydoğusunda aktif olan örgüt, 2009'dan bu yana düzenlediği saldırılarla binlerce insanın ölümüne neden oldu. ABD 2013 yılında Boko Haramı ‘terör örgütü’ olarak ilan etti.

Sosyal medya teröre karşı

Son olarak 300’e yakın kız öğrenciyi kaçıran grup Nijerya'da İslami bir devlet için saldırılarını artırdı. Boko Haram liderinin 'Kızlarınızı biz kaçırdık ve onları köle olarak satacağız' dediği videonun yayınlanmasının ardından sosyal medyada kaçırılan kızların bulunması için kapsamlı bir kampanya başlatılmıştı.

Twitter üzerinden kızlarımızı geri getirin (#bringbackourgirls) etiketiyle başlatılan kampanyaya ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama dahil birçok ünlü isim destek veriyor.

Boko Haram BM'nin ambargo listesinde

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Nijerya hükümetinin talebi doğrultusunda Boko Haram örgütünü El Kaide'ye yönelik ambargo listesine ekledi.

Boko Haram'ın yaptırım listesine alınmasıyla örgüte silah ambargosu uygulanacak ve varlıkları da dondurulacak.

El Kaide'ye yaptırımları takip eden komitenin listesinde 62 grup bulunuyordu.

Kaynak: AFP ve AA

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/nijerya...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0