Görüş Bildir
Haberler
AKP'nin Reddettiği Önergeler Kadar Kritik! Muhalefetin 'Ret' Oyu Kullanmadığı Yasa Teklifleri...

AKP'nin Reddettiği Önergeler Kadar Kritik! Muhalefetin 'Ret' Oyu Kullanmadığı Yasa Teklifleri...

Ulaş
22.06.2022 - 20:36 Son Güncelleme: 22.06.2022 - 20:49

İktidar ittifakının kritik muhalefet önergelerine verdikleri 'ret' yanıtları kadar muhalefetin geçtiğimiz dönemlerde yasa tasarısı ve kanunlarda yapılacak değişiklerle ilgili TBMM'de yapılan görüşmelere katılmaması da bir dönem tepki görmüştü. 

Önümüzdeki hafta TBMM'de sosyal medya ve geleneksel medya üzerinde baskıyı artıracak sansür tasarısı ile ilgili yapılacak görüşmelere muhalefetin katılıp katılmayacağı da tartışma konusu oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sosyal medyada muhalefet vekillerinin oylamaya katılıp 'Ret oyu' kullanmaları için çağrı yapıldı.

Sosyal medyada muhalefet vekillerinin oylamaya katılıp 'Ret oyu' kullanmaları için çağrı yapıldı.

Muhalefet partileri geçtiğimiz dönemlerde kritik tasarıların ve kanun değişikliği tekliflerinin görüşüldüğü oturumlara katılmayarak tepki toplamıştı. Twitter'dan pek çok konu hakkında tweet atmakla yetinen vekiller tepkilerin hedefi olmaktan da kaçamamıştı.

Basına demeç veren Özkoç'un Erdoğan'a ÖTV yetkisi verildiğini belirtmesi oylamaya katılmadıları için tepkiyle karşılanmıştı.

Yine orman talanının önünü açacak kanun değişikliği görüşmelerine muhalefetin ret oyu vermediği ortaya çıkmıştı.

Oylamaya katılmayan CHP lideri Kılıçdaroğlu da o dönem Twitter'dan tepki gösterenler arasında yer almıştı.

Örnekler bununla da sınırlı kalmadı...

Örnekler bununla da sınırlı kalmadı...

TBMM Genel Kurulu’nda infaz kanunu teklifinin oylamasına 589 milletvekili bulunan Meclis’te sadece 330 milletvekili katılmıştı.

Oylamaya katılan 279 milletvekili “kabul”, 51 milletvekili “ret” oyu kullanmıştı.

Getirilen teklifi yetersiz bulan, genişletilmesini isteyen ama bu konuda adım atılmayınca “hayır” oyu kullanacağını beyan eden CHPHDP ve İYİ Parti gruplarından oylamaya sınırlı sayıda milletvekili katılımı tartışma konusu olmuştu. 

Bu oylamanın şu an pek çok suçlunun dışarıda olmasına neden olduğunu hatırlatmakta fayda var...

MKE'nin özelleştirilmesine dair kanun değişikliği teklifine de Twitter'dan tepki gösterildi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP Genel Başkanı da 2021'in haziran ayında MKE tepkisinde bulunmuştu...

Muhalefet vekillerinin büyük bir çoğunluğunun oylamaya katılmadığı ortaya çıkmıştı.

Muhalefet vekillerinin büyük bir çoğunluğunun oylamaya katılmadığı ortaya çıkmıştı.

AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can’ın Meclis’e getirdiği MKE’nin özelleştirilmesine ilişkin kanun teklif, TBMM Genel Kurulu’nda 63’e karşı 259 oyla kabul edilmişti.

2021 yılında katılım oranı nasıldı?

2021 yılında katılım oranı nasıldı?

Duvar'dan Önder Algedik yazısında 2021 yılındaki katılım oranını 'İktidarın meşruluk aracı olarak muhalefet' ara başlığıyla şöyle aktarıyor: 

Bu yasama yılında Meclis’te açık oylanan 72 kanun ve uluslararası anlaşmanın kabulüne dair kanunlar incelendiğinde AKP dörtte üç, MHP yarım kapasite ile katılırken CHP, HDP ve İYİ Parti’nin çeyrek kapasite ile katıldıkları görülüyor. TİP 10'da bir, Memleket Partisi 25’te bir, kalanlar ise 20’de bir kapasite ile katılmışlar. Asıl feci olan, Meclis çalışmalarına az katılsalar da AKP’ye pek çok konuda destek vermeleri. CHP Meclis oylamalarına yüzde 25 oranında katılıp, yüzde 72 oranında kabul oyu vererek AKP’yi desteklemiş. HDP oylamalara yüzde 23, AKP’ye yüzde 48 oranında katılmış. İYİ Parti ise Meclis’e yüzde 24, AKP’ye yüzde 70 oranında katılmış. TİP Meclis çalışmalarına yüzde 10 oranında katılıp, AKP’nin tasarılarına yüzde 63 oranında kabul oyu vermiş. Memleket Partisi ise ne oylamalara katılmış ne de AKP’ye kabul oyu vermiş.

Kamuoyunda 'Zehir tasarısı' olarak bilinen değişiklik görüşmelerine muhalefet ilgi göstermemişti.

Kamuoyunda 'Zehir tasarısı' olarak bilinen değişiklik görüşmelerine muhalefet ilgi göstermemişti.

2019 yılında 15 termik santralın baca filtrelerinin takılmasını 2,5 yıl daha erteleyen kanun teklifi AKP ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edilmişti. 

Oylamaya 139 CHP’li milletvekilinden 114’ü, 62 HDP’li milletvekilinden 58’i, 39 İyi Parti milletvekilinden ise 32’si katılmamıştı. 

Oylamaya katılan 25 CHP, 4 HDP ve 7 İYİ Parti milletvekili ise oylamada ret verdi. Toplamda 600 milletvekilinden sadece 36’sı filtresiz kömür santrallarının 2,5 yıl daha kirletmeye devam etmesine karşı oy kullanmıştı...

Bilişim Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz hal böyle olunca kritik sansür yasası için çağrı yaptı!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kamuoyuna yansıdığı günden bu yana teklif hakkında uyarılarda bulunan Akdeniz şu ifadeleri kullandı: 

'Basın, İnternet ve Elektronik Haberleşme kanunları değişiklikleri ve dezenformasyon suçu teklifi gelecek hafta TBMM gündeminde olacak. Tüm muhalefet partilerinin vekillerini tam kadro Meclis'te, açık elektronik oylama ile RET OYU verirken görmek istiyoruz.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
41
30
7
4
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Trabzonnn

Ulan biz bir kere işe geç kalsak kötü bakışlar üstümüzde toplanır bunlar bırak geç kalmayı işe gitmiyor ama yine de bir şey olmuyor. Yasa çıkartın meclise ma... Devamını Gör

Zaten yoklama olayı var ama bir ayda 5 oturuma “mazeretsiz” katılmazsa oluyor. Maalesef

Phoenix Jean Grey

Bu sarı muhalefet anca sinek gibi vızıldar zaten. İcraata gelince mecliste böyle pasifler işte bu ikiyüzlüler. Bal gibi biliyolar ülkemizde 10 milyonu aşmış ... Devamını Gör

Destan Yazan

Böyle bir yorum yapmadan önce muhalefetin bir yasa tasarısını geçirebilme veya geçirilmesine engel olma gibi bir imkanının bu sistemde mümkün olmadığını bilm... Devamını Gör

M

Siz esas desteği kılıçtaroğlu yine aday olduğunda görün