Görüş Bildir
Haberler
Modern Dünya Amazon Yerlilerini Hasta Ediyor

Modern Dünya Amazon Yerlilerini Hasta Ediyor

Bilgi Çağı
04.08.2014 - 12:23 Son Güncelleme: 04.08.2014 - 14:54

Amazon ormanlarında giderek artan orman tahribatı ve uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle Peru’dan Brezilya’ya kaçmak zorunda kalan Amazon yerlileri, şimdi de bağışıklık sistemlerini korumak zorunda.

Brezilya Amazonu’nda dış dünyayla ilk kez iletişime geçen yerliler, yaşam alanlarının kaybolması riskinin yanı sıra bağışık sistemleri nedeniyle aynı zamanda sağlık riski altında. 

Guardian'ın haberine göre, Amazon yerlilerinin dış dünya ile ilk irtibatı Ashaninka yerlileriyle gerçekleşti. Peru-Brezilya sınırı yakınlarında gerçekleşen bu karşılaşma, FUNAI olarak adlandırılan; Brezilya’da yaşayan yerli halkın haklarını ve kültürünü korumak üzere kurulmuş organizasyon tarafından 30 Haziran’da videoya kaydedildi

Ashaninka kabilesinden Jaminawa Jose Correia’ya göre, kendilerini ve yaşam alanlarını savunmak için silah ve müttefik arayışında olan yerlilerin büyük bölümü, bağışık sistemlerinin alışık olmaması nedeniyle daha kolay yakalandıkları grip ve difteri yüzünden hayatını kaybetmiş. 

Yerli hakları savunucusu Survival International’ın, yerlilerin karşı karşıya oldukları sağlık riskleri nedeniyle Peru ve Brezilya hükümetlerini sağduyulu olmaya çağıran bir imza kampanyası bulunuyor. 

Brezilya Amazonu’nun, dış dünyadan izole biçimde yaşayan kabile sayısı açısından dünyanın önde gelen alanlarından biri olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Bilgi Çağı

Kaynak: http://bilgicagi.com/Yazilar/17863-mo...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0