Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Mirzabeyoğlu Hakkında Yeniden Yargılama ve Tahliye Kararı
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Salih Mirzabeyoğlu olarak tanınan yazar Salih İzzet Erdiş hakkında yeniden yargılama kararı verdi. Mahkeme oy birliği ile Salih Mirzabeyoğlu'nun tahliyesine karar verdi.
İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA-C) örgütünün lideri olarak yargılandığı davada 'Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Salih Mirzabeyoğlu için tahliye kararı çıktı. Mirzabeyoğlu'nun yeniden yargılama talebi kabul edildi.
Salih Mirzabeyoğlu'nun avukatları, geçtiğimiz günlerde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, yeniden yargılama ve hükmün infazının durdurularak tahliyesine karar verilmesini talep etti. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, Mirzabeyoğlu'nun yeniden yargılama talebini kabule değer gördü. Mahkeme ayrıca, Salih Mirzabeyoğlu hakkında tahliye kararı verdi. Mirzabeyoğlu, halen Bolu F Tipi Cezaevi'nde yatıyor.
Davanın geçmişi
Dönemin İstanbul 6 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), 1999 yılında İBDA-C lideri Salih İzzet Erdiş'i (Salih Mirzabeyoğlu) 'Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak' suçundan, eski TCK'nın 146/1. maddesi uyarınca idam cezasına çarptırmıştı. Erdiş hakkında verilen idam cezası, 23 Eylül 2002 tarihinde uyarlama yapılarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de Erdiş'e verilen cezayı onamıştı.
Mirzabeyoğlu kimdir?
Salih Mirzabeyoğlu ya da gerçek adıyla Salih İzzet Erdiş (10 Mayıs 1950, Erzincan), İslami Büyük Doğu Akıncıları Cephesi (İBDA/C) örgütü lideri olmakla suçlanıp ömür boyu hapse mahkûm olan Kürt yazar, mütefekkir.
Seyyid asıllı bir aileden gelmekte olan Salih Mirzabeyoğlu Erzincan'da dünyaya geldi. İlköğretim, ortaokul ve liseyi Eskişehir'de tamamladı. 15 yaşında Necip Fazıl Kısakürek ile karşılaştı ve Nakşibendi tarikâtına katıldı.
1970'li yılların ortalarında Akıncılar Derneği'nin kurucularından oldu, Milli Selamet Partisi'ne yakınlığı ile bilinen bu grup o dönemde Necip Fazıl ile bir fikir ayrılığına düştüğü için yollarını ayırdı. 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile sağ kesimden en çok etkilenen isim oldu. Diğer siyasi suçlular gibi askeriye tarafından hakkında tutuklama kararı çıkartıldı ama bu süreçte tutuklanamadı. 1984 yılından itibaren yazı hayatına ve İBDA/C hareketine ağırlık verdi.
1991 yılında Amerika'nın Irak'a saldırmasıyla oluşan dönemin siyasi atmosferi içerisinde tutuklandı. 1998 yılında tekrar tutuklandı ve 2001 yılında idamla yargılandı, idam cezası kaldırılınca ömür boyu hapse çarptırıldı. Bolu F Tipi Cezaevinde cezasını çekmektedir.
Kitapları
Bütün Fikrin Gerekliliği - İktidar Siyaset Hareket
İstikbâl İslâmındır - Denenmemiş Tek Nizam
Tilki Günlüğü 6 Cilt
Başyücelik Devleti -Yeni Dünya Düzeni
Telegram - Zihin Kontrolü
Parakutâ - Para'nın Romanı
Yağmurcu - Gerçekliğin Peşinde
Hukuk Edebiyatı - Nizam ve İdare Ruhu
İşkence - Gözlem
Şiir ve Sanat Hikemiyatı - Estetik ve Ahlâk
İktisat ve Ahlâk - İktisada Giriş
Hikemiyat - Tefekkür ve Hikmet
Kavgam 2 Cilt - Necip Fazıl
Marifetname - Süzgeç ve Şekil
Dil ve Anlayış - Dil ve Diyalektik
İslama Muhatap Anlayış - Teorik Dil Alanı
Necip Fazıl'la Başbaşa - İntibâ ve İlhâm
Kültür Davamız - Temel Meseleler
İdeolocya ve İhtilâl - Kavganın İçinden
Yaşamayı Deneme - KİM'in Romanı
Ölüm Odası - B Yedi
Kökler - Necip Fazıl'dan Es-Seyyid Abdülhakim Arvasi'ye
Müjdelerin Müjdesi - Hikayeler
Gölgeler - Roman
Sahabilerin Rolü ve Manası - Fikir
Hakikat-i Ferdiyye - Fikir
Üç Işık - Fikir
İBDA Diyalektiği - Fikir
Kayan Yıldız Sırrı - Şiir
Aydınlık Savaşçıları - Şiir
Erkam (Hayat, Sayı, Matematik) - Fikir
Büyük Muztaribler 4 Cilt - Düşünce Tarihine Bakış
İnsan (Erkek-Kadın) - Fikir
Sefine - Fikir
Berzah - Fikir
CNN Türk