Metropolden Kaçıp Eskişehir'e Yerleşmek Doğru Karar mı? Yaşayarak Gözlemlediğim Eskişehir'in Artı ve Eksileri!
Metropolden Kaçıp Eskişehir'e Yerleşmek Doğru Karar mı? Yaşayarak Gözlemlediğim Eskişehir'in Artı ve Eksileri!
Sık sık tayini çıkan bir memur çocuğu olarak gözlerimi açtığım güzel ülkemde son 3 senedir yaşadığım Eskişehir’i kendi bakış açımla sizlere anlatmak istiyorum. Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Ege ve Marmara bölgelerinde en az 5 yıl olmak üzere yaşadım. “Eskişehir’i diğer şehirlerden neler var? Eskişehir’e yerleşmek isteyen insanlara ne tavsiye ederim?” düşüncesiyle sizlere bu güzel şehrin artı ve eksi yönlerini anlatmaya çalışacağım.
Bu yazıyı okuyan Eskişehir’de yaşamış ve hali hazırda yaşayan kişilerden, yorumlar kısmına eksik kaldığımı düşündükleri konularda fikirlerini belirtirlerse harika olur!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yıllar önce turist olarak adımımı attığım Eskişehir’de ilk dikkatimi çeken şeylerin başında insanların güler yüzlü olması gelmişti. İstanbul’dan gelen birisi olarak bu şehrin verdiği pozitif enerjiyi hemen hissetmiştim.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Eskişehir konum olarak İstanbul ve Ankara’nın arasında bulunuyor ve yüksek hızlı tren sayesinde kara yolundan çok daha kısa bir sürede ulaşım çok kısa sürüyor.
Belki o kadar önemli olmasa da ilk intibada sizi değerli hissettiren bir şey var. Otobüsle geldiyseniz Eskişehir Otogarı’nda yıllardır tuvaletler ücretsiz ve pırıl pırıl. Çoğu şehirde olduğu gibi otogarda çığırtkan neredeyse yok gibi.
Bunu şu sebeple anlattım: Şehre adımınızı attığınız ilk andan itibaren keşmekeşin içinde olmadığınızı, kendinizi daha sakin ve güler yüzlü bir yerde nefes aldığınızı hissettiriyor.
Bu yazıda Eskişehir’de gözlemlediğim ve hissettiğim şeylerden bahsedeceğimi belirtmiştim. Şehir tamamen hayvan dostu. Etrafınıza bakarken köpek kulübesi görmeniz mümkün.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şehrin en çok bilinen markalarından birisi Kalabak Suyu. Bu suyu içenlerin Eskişehir’de kaldığına dair bir inanç var ve bunu size geldiğinizde mutlaka birileri söyleyecektir.
Şehir içi ulaşımda en çok kullanılan taşıt ise tramvay. Eskişehir’in çoğu yerine tramvay sayesinde ulaşabiliyorsunuz. 2023 senesinden itibaren Eskart’ın yanı sıra kredi kartınızla tramvay ve otobüsleri kullanabiliyorsunuz.
Şehrin en turistik noktalarının başında Porsuk Çayı yer alıyor.
Porsuk Çayı’nı takip ettiğinizde sizi Kanlıkavak Parkı karşılıyor. Yemyeşil parkta spor yapan gençlerin, bisiklet süren insanların, sohbet eden grupların arasında yürüyüş yaparak stresten uzaklaşmanız çok kolay.
Hamamyolu Caddesi ise yine şehrin merkezinde. Esnaflarla dolu cadde adından da anlaşılacağı üzere birçok hamama ev sahipliği yapıyor. Eskişehir’e taşındığımdan bu yana böyle bir alışkanlık edindim. Hepinize hamama gitmeyi tavsiye ederim.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Eskişehir’e yerleşmeyi düşünen çocuklu aileler için harika bir haberim var. Burada evladınızı doğayla iç içe büyütmenize imkan sağlayan bir planlama var.
Hafta sonu geldiğinde kendinizi ve sevdiklerinizi şımartmak için at çiftliğine gidip kahvaltı yapabilir, büyüleyi hayvanlarla zaman geçirerek 10/10 verim alacağınız bir gün geçirebilirsiniz.
Şatolarla tanıdığımız Sazova Parkı ise hayvanat bahçesine ve sualtı dünyasına ev sahipliği yapıyor. Sazova Parkı ise Eskişehir Yeni Atatürk Stadyumu’nun hemen yanında. Stadyum harika olsa da Eskişehirspor artık amatör ligde…
Bir diğer turistik nokta ise Odunpazarı. Şehrin tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan, Osmanlı döneminden kalan evleri, dar sokakları ve taş yapılarıyla ziyaretçi akınına uğruyor. Modern Sanatlar Müzesi, Balmumu Müzesi, El Sanatları Çarşısı, birçok atölye size kucak açıyor.
Eskişehir kültürel anlamda sizi tatmin edeceği kesin. Eskişehir Büyükşehir Senfoni Orkestrası ve Şehir Tiyatrosu’nda kaliteli vakit geçireceğinize emin olabilirsiniz. Kapış kapış satılan biletlerin fiyatı ise 40 TL. Öğrenciyseniz 25 TL’ye harika bir etkinliğin içerisinde kendinizi bulabiliyorsunuz.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gastronomi konusunda ise Eskişehir’den beklentinizi yükseltmemenizi öneririm. Şehirle özdeşleşen “çibörek” bir kere tatmanız gereken bir lezzet.
Şehirde kiralar 2+1 evlerde ortalama olarak 10.000 TL civarında seyrediyor. 6 bin TL'den başlayarak 20.000 TL'ye kadar çıkabiliyor. İstanbul ile kıyaslamaya çok gerek olduğunu düşünmüyorum.
Eskişehir denilince akla ilk gelen şeylerden birisi de gece hayatı. Eğer Eskişehir’e beş sene önce geldiğiniz gibi bir ortam bekliyorsanız maalesef kötü anlamda şaşıracağınızı söylemek zorundayım.
Gençseniz ve kanınız kaynıyorsa bir gecede birkaç mekanı gezmeniz için taksiye binmenize neredeyse gerek yok. Barlar sokağındaki mekanlar sizi kesmediyse Espark AVM’nin yanında bulunan birkaç mekanda şansınızı deneyebilirsiniz.
İş çıkışı güzel yemek yemek, tatlıyla kendinizi şımartmak ya da günün yorgunluğunu birkaç kadehle atmak isterseniz Cassaba Modern sizleri bekliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Daha önce yaşamak için Fethiye’yi seçmiş ve sezonun ardından hissettiğim sonbahar depresyonunu yaşamış birisi olarak Eskişehir’de yaşadığım süre boyunca 4 mevsim yaşamak için çok ideal.
Kışları uzun, yazları ise nispeten serin geçen bu güzel şehirin eksi yönlerine gelelim. Deniz görmeye alışkın biriyseniz bunun eksikliğini hissedeceksiniz. Bir diğer yönü ise şehir gerçekten iki sene içerisinde fethediliyor. Bir süre sonra sıkılırsanız bu gayet normal.
Eskişehir’de üniversite okuyup burada hayatına devam eden çok fazla kişi var. Eskişehir’den ayrılınca burayı özlemle hatırlayan çok fazla insan tanıdım. Eğer metropolden kaçmak istiyorsanız bir hafta sonunuzu buraya ayırıp kendi gözlerinizle Eskişehir’i hissedin.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Doğduğum büyüdüğüm şehirden uzakta 19 sene yaşadım. Sürekli ağlardım özlem içinde. Bi vesile oldu eşim ve çocuklarımla geri döndüm 10 yıl önce.. Şurda 5 sene... Devamını Gör
soğuğundan hiç bahsetmemiş :d 2 yıl yaşadım, tek aklımda kalan soğuğu ve gece hayatı. bir antalyalı olarak benim için bir artısı yoktu.
Gelmeyin artık gelmeyin yeter 10 sene önceki şehir Avrupa'dan esintiler veriyordu artık içine etti gelenler zaten ülkenin bozulmayan neyi kaldı ki orası da a... Devamını Gör