Görüş Bildir
Haberler
Meksikalı Öğrenciler Kayıplar İçin Grevde

Meksikalı Öğrenciler Kayıplar İçin Grevde

Ulaş
05.11.2014 - 18:35 Son Güncelleme: 06.11.2014 - 08:46
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

Meksika'nın güneybatısındaki Guerrero eyaletinde beş hafta önce kaybolan 43 stajyer öğretmenle dayanışma için öğrenciler ülke çapında 72 saat süreli greve gidiyor.

43 stajyer öğretmen İguala kentinde polisle girdikleri çatışma ertesinde ortadan kaybolmuştu. İguala'nın kayıp belediye başkanı Jose Luis Abarca öğretmenlerin durdurulması emrini verdiği iddiasıyla dün gözaltına alındı.

Abarca'nın aynı gün kentte yaptığı konuşmanın öğrencilerce engellenmemesini istediği belirtildi.

Abarca ve eşi Maria de los Angeles Pineda, başkentte işçi sınıfının yaşadığı bir mahalledeki göze batmayan bir evde herhangi bir şiddet yaşanmaksızın gözaltına alındı. Evi Abarca ve eşine kiralayan bir kadın da, kaçak kişiye yardımcılık etmekten gözaltında.

Meksikalı öğrencilerin bugün başkentte bir protesto gösterisi yapmaları da bekleniyor.

Öğrencilerin grevi, Ayotzinapa kentindeki öğretmen okulu öğrencilerinin bulunması için Meksika yetkililerine baskı yapılması amaçlı protestoların sonuncusu.

Otobüslerle yolculuk eden Ayotzinapa öğretmen okulu öğrencileri, karayolunda durdurulmuştu.

Polis ateş açmış ve 6 kişiyi öldürmüştü. Bir otobüs dolusu stajyer öğrenci olay yerinden kaçmaya çalışmış, ama belediye yetkililerinin takibine yakalanan öğrenciler yerel karakola götürülmüştü.

Sonraki günlerde gözaltına alınan bazı yetkililer, sorgu makamlarına, öğrencileri yerel uyuşturucu çetesi Guerreros Unidos'a teslim ettiklerini anlattı.

Çetenin gözaltına alınan lideri, adamlarından birinin kendisine, söz konusu 43 kişinin, rakip çetenin üyeleri olduğunu söylediğini; bunun üzerine kendisinin, bu kişilerin ortadan kaldırılması için emir verdiğini belirtti.

Çevrede yapılan aramada içinde 38 cesedin bulunduğu bir toplu mezar ortaya çıkarıldı; ancak 28 ceset üzerinde yapılan inceleme cesetlerin stajyer öğrencilere ait olmadığını gösterdi.

Ancak daha sonra Meksika Başsavcısı, bu ilk incelemenin hatalı olabileceğini kaydetti ve yeni testler yapılmaya başlandı.

Abarca ve Pineda'nın gözaltına alınmasını memnunlukla karşılayan kayıp stajyer yakınları, öğrencilerin nerede olduğu konusunda yeni ipuçları sağlamasını umduklarını söylüyor.

  • BBC Türkçe
Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0