Masa Adabı Hakkında Ufak İpuçları
Masa Adabı Hakkında İpuçları
O çok özel gününüzde şık bir restorana rezervasyonunuzu yaptırdınız. Hazırlandınız restorana gittiniz, şimdi masada nasıl davranacağınızın imtihanı başlıyor. Sizi bu noktada yalnız bırakmıyoruz. İşte masa adabı konusunda ufak ipuçları:
1. Öncelikle, ister füzyon mutfağı, ister kebapçıya gidin; masa adabı restoranı değil sizi bağlar. Masa düzeni basit olsa da, garsonlar servis adabını bilmiyorsa da fark etmez; adab-ı muaşeret kuralları her durumda, koşuluna uygun şekilde uygulanırsa restoranda size verilen hizmetin kalitesi de sizi daha mutlu eder.
2. Masadaki kumaş servis peçetesi yemeğe başlanırken bacakların üzerine yumuşakça serilir. Yemek esnasında (özellikle içecek içmeden önce) sıkça kullanılır; ancak ağız bu peçeteyle silinmez, peçete hafifçe dudaklara dokundurulur. Ağız silmek için gerekirse, kağıt peçete rica edilir. Masadan kısa süreli kalkılacağı durumda, peçete sandalye üzerine bırakılır böylece garson misafirin geri döneceğini bilir. Yemek bittiğinde peçete buruşturulmadan, sadece hafifçe katlanarak sol tarafa konulur. Aman, aman, buruşturulmaz, yemek tabağının içine bırakılmaz.
3. İçecekler için içecek menüsü sorulur ve öncelikle içecek siparişi verilir. Menü baştan sonra incelendikten sonra, önce bayanlar yemek siparişlerini verir.
4. Masaya gelen şarap, şarabı sipariş eden kişi tarafından denendikten sonra, garsona uygunluk bilgisi verilir. Şarap uygunsa, tüm misafirlere servis edilir.
5. Çatal bıçaklar saymakla bitmiyorsa, dışarıdan başlanıp, içeri doğru kullanılır. Tabaklarınızın üst tarafında duran küçük kaşık ise tatlı kaşağıdır. Üst üste duran tabaklardan salata tabağı, aperatif tabağı ve ana yemek tabağı sırayla kullanılır. Yemeğin ilgili safhası geçtikçe bir sonraki tabağa geçilir.
6. Yemeğe ancak ve ancak herkese servis yapıldıktan sonra başlanır. Sizin yemeğinizin erken geldiği bir durumda, diğer misafirler ısrar etse ya da yemeğiniz soğuyacak olsa dahi yemeğe başlanmaz. Soğuma önemli bir sorunsa garsondan yemekleri beraber servis etmesini rica edebilirsiniz. Bu sadece ana yemek için değil, bütün safhalar için geçerlidir.
7. Farklı adaplar olsa da, yemek esnasında çatal sağ el ile tutulur. Bıçak kullanılacağı zaman bıçak sağ, çatal sol el ile tutulur. Yemeğe ara verileceği zaman çatal ve bıçak; bıçak yelkovan olacak şekilde saat yediyi yirmi geçe durumunda bırakılır. Yemek bittiği zaman ise çatal bıçak beraberce, dördü yirmi geçe durumunda bırakılmalıdır. Masadan kaldırılan çatal bıçak hiçbir zaman tekrar masaya bırakılmaz, kürek şeklinde ucu tabakta, sapı masada bırakılmaz.
8. Ekmek bütün halindeyse, hiçbir zaman ısırılmaz, lokma büyüklüklerinde koparılır. Yemek tabağının kenarında değil, ekmek tabağında tutulur. Eğer ekmek sepetinde son dilim kaldıysa diğer misafirlere ikram edilmeden alınmaz. Ekmek tabağındaki küçük bıçakla lokma büyüklüğündeki parçalara tereyağı sürebilirsiniz.
9. Yemekler garson tarafından sol taraftan servis edilir. Tabaklar sağ taraftan toplanır.
10. Tuz ve biberlik evlidir. Biri istendiği zaman ikisi beraber uzatılır. Yemeğin tadına bakılmadan, tuz veya biber serpilmez.
11. Kadehler bardağın boynundan tutulur. Soldaki bardak su, sağdaki ise şarap içindir.
12. Çevredeki diğer misafirlere, garsonlara karşı her zaman kibar olunur. Arka masadaki bebek durmadan ağlayabilir, garson çok suratsız olabilir. Ancak misafir her zaman kibar olmalıdır, uyarmak gerektiği koşullarda da tonunu ve seviyesini bozmaz.
Bu kurallar tabii ki olmazsa olmaz kurallar değil, ama şık ve keyifli bir yemek için şiddetle önerilir. Bol keyifli yemekler dileğiyle!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın