Madenlerin Denetimi Özelleştiriliyor
TBMM'ye sunulan Maden Yasa Tasarısı ile madenlerde denetim de özelleştiriliyor
AKP hükümeti, şimdi de madenlerde denetimi özelleştirecek bir yasa hazırlığı içinde. Hükümet, Maden Yasası ve Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı’nı TBMM’ye sundu. Tasarıyı BirGün’e değerlendiren TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi ve Maden Mühendisleri Odası Eski Başkanı Mehmet Torun, AKP iktidarının taraflarla tartışılmadan “torba yasa” tekniği ile yasa çıkarmayı rutin hale getirdiğini belirtti. Torun, “Her büyük maden kazasından sonra mevzuat değişikliği yapılıyor, ancak sorunlar ve çözümleri detaylı irdelenmediği için sonuca ulaşılamıyor” dedi.
'TESPİTLER YANLIŞ'
Tasarıda, sorunların nedenlerinin tam olarak tespit edilemediğini, çözümlerin de doğru olmadığını belirten Torun, “Maden kazalarının ana nedenleri, aşırı kâr hırsıyla yapılan özelleştirme ve taşeron uygulamalarıdır. Tasarıda buna yönelik ciddi bir düzenleme gözükmüyor” diye konuştu.
Birgün gazetesinden Nurcan Gökdemir'in haberine göre tasarıda madencilik projeleri yapmak ve bu projelerin uygulanmasını sahada takip etmek amacıyla ‘Yetkilendirilmiş tüzel kişiler’ adıyla yeni bir düzenlemenin getirildiğine dikkat çeken Torun, “Bu kurumlar, saha denetimleri de yapabilecek. Bu yeni bir durum olup pek çok açıdan ciddi sorunlar içeriyor. Bu yeni düzenleme ile denetim özelleştiriliyor” dedi.
AYM İPTAL ETMİŞTİ
Benzer bir çalışmanın 1985 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan Torun, şunları kaydetti: “Bu oluşum ile meslek odalarının üyeleriyle bağı da tamamen koparılacak. Halen meslek odaları tarafından verilen Büro Tescil Belgeleri ile Serbest Mühendislik ve Müşavirlik Belgeleri tartışmalı hale gelecek. Bakanlık adına denetim görevi yapan ‘teknik nezaretçilik’ kaldırılıyor. Bu hem maden mühendislerini hem de sektörü olumsuz etkileyecek. Mühendisler firmalarda ücretli çalışan durumuna getirilecek ya da işsiz kalacak. Saha denetimlerinin piyasalaştırılması ve özelleştirilmesi ise iş kazalarının daha da artmasına neden olabilecek.”
PİYASA MERKEZLİ
Torun, “Tasarı, ülkemizin ihtiyacı olan madenlerin belirlenerek, mühendislik bilim ve tekniğinin uygulanmasını, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını öngören bir metin değil. Piyasanın önceliklerini önemseyen, küçük ve orta ölçekli sermayeyi bitirecek, mühendisleri belli firmalarda çalışmaya mecbur bırakan ve denetimi tamamen özelleştiren bir değişiklik” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: NURCAN GÖKDEMİR | Birgün