Görüş Bildir
Haberler
Lise Öğrencilerinin İtirazı Artıyor: 'Sessiz Kalmayacağız'

etiket Lise Öğrencilerinin İtirazı Artıyor: 'Sessiz Kalmayacağız'

ATKN
10.06.2016 - 13:19 Son Güncelleme: 10.06.2016 - 16:50

Türkiye’nin köklü eğitim kurumları İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi ve diğer bazı liselerin ardından, Vefa, Kadıköy Anadolu ve Notre Dame de Sion Lisesi öğrencileri de yayınladıkları bildiriyle okul yönetimlerini protesto etti. 

Vefa Lisesi öğrencileri, 'Proje Okul' adı altındaki 'kısıtlamalar'dan hoşnut olunmadığını ve sessiz kalınmayacağını belirttiği bildiride, 'Benzer sorunlardan yakınan diğer okullarla beraber karanlığa sırtımızı dönmeye hazırız' ifadelerine yer verdi. Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri de yayınladıkları bildiride yaşananları metne uyguladığı 'sansür' ile anlattı.  Protestolara son katılan Notre Dame de Sion öğrencileri de bildirilerinde 'Yaşama alanlarımızı genişleten öğretmenlerin, doğrudan veya dolaylı olarak çeşitli yöntemlerle okuldan uzaklaştırıldığına tanık oluyoruz. Bunun bir eğitim politikası değişikliğinin işaretleri olduğunun farkındayız. Ancak, bilimum iktidarların dahil olduğu bu körelme sürecine boyun eğmeyi reddediyoruz.' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul Vefa Lisesi

İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin protestosu gündem olmuştu

İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri, okulun mezuniyet töreninde konuşma yapan okul müdürüne sırtlarını dönerek protesto etmişti.

Benzer bir tepki de Galatasaray Lisesi öğrencilerinden gelmişti...

Benzer bir tepki de Galatasaray Lisesi öğrencilerinden gelmiş, öğrenciler lisenin geleneksel pilav günü etkinliklerinde 'Acil Yeni Müdür Aranıyor' başlıklı bir broüşr dağıtarak okul müdürünü protesto etmişti.

Diğer bazı liseler de yayınladıkları bildiriyle okul yönetimine tepki göstermişti.

Vefa Lisesi öğrencileri, liselerde son günlerde yaşayan protestolara yayınladıkları bildiriyle destek verdi. ‘Proje Okul’ adı altında yapılan ‘kısıtlamalar’dan hoşnut olunmadığı ve sessiz kalınmayacağı belirtilerek 'Benzer sorunlardan yakınan diğer okullarla beraber karanlığa sırtımızı dönmeye hazırız' denilen bildiride şu ifadelere yer verildi:

'Kısıtlamalardan hoşnut olmadığımızı ve bu kısıtlamalara karşı sessiz kalmayacağımızı belirtmek isteriz'

'Kısıtlamalardan hoşnut olmadığımızı ve bu kısıtlamalara karşı sessiz kalmayacağımızı belirtmek isteriz'

İstanbul Vefa Lisesi

'144 senelik köklü bir çınar olan ve Atatürk ilke ve inkılaplarından taviz vermeden eğitimini sürdüren Vefa Lisesi öğrencileri olarak “Proje Okul” adı altında okulumuzda yapılan kısıtlamalardan hoşnut olmadığımızı ve bu kısıtlamalara karşı sessiz kalmayacağımızı belirtmek isteriz.

Biz  tarihi boyunca ülke menfaatlerini en üst düzeyde tutan, akademik başarılarımızla adımızdan söz ettiren; bilim, sevgi, hoşgörü anlayışından ödün vermeyen ve kendi fikirlerini başka fikirlere saygı duyarak oluşturmuş bir ailenin fertleriyiz. Farklı siyasi ve dünya görüşlerini bir arada demokratik bir şekilde barındırabilen Vefa Lisesi’nde bu çok seslilik, çok renklilik belli bir güruh tarafından yok edilmeye çalışılmaktadır.

Biz ve bizim gibi adından söz ettirmiş köklü okulların son yıllarda maruz kaldığımız baskılara karşı duruşumuzun asla değişmeyeceğini göstermeyi vazifemiz biliriz.

Bu bildiriyi yazma amacımızı özetleyecek olursak;

  • Vefa Lisesi adıyla bütünleşmiş geleneksel etkinliklerimize engel olunmak istenmektedir. 14 senedir düzenlemekte olduğumuz geleneksel şenliklerin gerçekleştirilmesi, tutar yanı olmayan bahanelerle okul müdürümüz tarafından engellenmiştir.

  • Eğitim camiasında bir geçerliliği olmayan kişi ve kuruluşların yanlı düşüncelerini öğrencilere dayatmak amacıyla vermek istedikleri konferanslar okul müdürümüzce desteklenmiş, bütün okulun katılımı zorunlu tutulmuştur.

  • Her bireyin hür iradesiyle hareket etmesini destekleyen bu koca çınarın öğrencileri, okul müdürü tarafından kılık kıyafet konusunda birtakım tehdit ve aşağılamalarla baskı altına alınmak istenmiştir.

Bütün dayatmalara, tehditlere, aşağılamalara karşı, Vefa’lı öğrencilerin senelerdir oluşturduğu ilkeler doğrultusunda, çizgimizden asla sapmadan bu sorunlara tüm Vefa camiası olarak tepkimizi ortaya koymaktayız.

Benzer sorunlardan yakınan diğer okullarla beraber karanlığa sırtımızı dönmeye hazırız!

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Vefalı Öğrenciler'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kadıköy Anadolu Lisesi: 'Söyleyemediğimiz bir şey var!'

Kadıköy Anadolu Lisesi: 'Söyleyemediğimiz bir şey var!'

'Söylemek istediğimiz bir şey var!' denilen 'sansür'lü bildiride, şöyle denildi:

Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri olarak giriştiğimiz…………….. etkinliklikler……….. idareciler tarafından destek gör(me)mektedir. Okulumuzda ………….. hiçbir …………… problem …………… bulunmamaktadır. Etkinliklerimize ………….. kesinlikle ……………… sansür ………………… uygulanmamaktadır. Kulüp faaliyetlerimiz …………….. özgürce …………… gerçekleşmektedir. Son olarak …………… proje okulları ……….. öğrencilerinin …………….. yaptıkları ………………… yanlışlıklarından …………….. derhal ………………… dönmelerini …………. tavsiye ediyoruz.'

Bildiri, sansürsüz kısımda ise şu şekilde sonlandırıldı:

'Yandaşlara arkasını dönenlerle, yarımada yokuşunda geçmişi özleyenlerle, Fikret’in mirasını koruyanlarla beraber bu kara mürekkebi dağıtmak için ışığa koşacağız'

Bir bildiri de Notre Dame de Sion öğrencilerinden

Bir bildiri de Notre Dame de Sion öğrencilerinden
İçeriğin Devamı Aşağıda

Notre Dame de Sion Lisesi öğrencileri de idarecilere yönelik başlatılan protestolara bir bildiriyle katıldı.

SiyasiHaber’de yer alan bildiride mücadeleyi güçlendirme vurgusu yapılarak “Çağdaş ve medeni bir eğitim modeli benimsediğini iddia eden okulumuz Notre Dame de Sion, mevcut siyasi konjonktürün her türlü dayatmasını beden politikası ve ifade özgürlüğü üzerinden yeniden kuruyor” dendi.

Notre Dame de Sion Lisesi öğrencilerinin kaleme aldığı bildiri şöyle:

  • “Çağdaş ve medeni bir eğitim modeli benimsediğini iddia eden okulumuz Notre Dame de Sion, mevcut siyasi konjonktürün her türlü dayatmasını beden politikası ve ifade özgürlüğü üzerinden yeniden kuruyor.

  • Eleştirel düşünme yollarını destekler gibi görünüp, öğretmenlerimizi makineleştiriyor, öğrencileri belirli bir sınıfsal prototipe hapsediyor ve bunun oluşması için her türlü hak ihlalini meşrulaştırıyor. Notre Dame de Sion öğrencisi profili yaratmak isteyen ve bu profile uymayan tüm öğrencileri tehditlerle, yasaklarla, cezalarla, iğneleyici konuşmalarla rencide ediyor. Gücünün karşısındakinin iradesini yıkmaya yetemeyeceğini fark edince “gerekli önlemleri” alıyor. Ve bizler, törenlerde, okul koridorlarında ve dersliklerde de bu dilin hegemonyasına maruz kalıyoruz.

  • Çevredeki esnafın rahatsız olduğu bahanesiyle eteklerimizin bir anda şort eteğe dönüştürülüyor. Okul üniformasına “sadık kalan” kadın öğrencilere okula kendini göstermek için geldiği idare ve öğretmenlerce söyleniyor. Ve hatta hakaret ediliyor. Tayt giymek beden ölçüleri kıstasına göre disiplin suçuna dönüştürülüyor. Ve bu yollarla kadın öğrenciler üzerinde baskı kuruyor. Bunun yanında, derslerde homofobik, transfobik ve cinsiyetçi söylemler devam ediyor. Bunlar da okulda ve dışarda sürekli karşılaştığımız tacizi normalleştiriyor.

  • Örneğin, Karadelik adlı kısa filmin bir derslikte gösteriminden sonra öğretmenin “erkekler anlar” diyerek kinaye yapması; kürtajın dinde yasak olsuğunun öğretmenler tarafından ders esnasında dile getirilmesi, cinsiyetçi küfürler edilmesi ve kadınlar üzerinden yürütülen ayrımcı söylemler idarenin kulağına nedense hiç gitmiyor. Törenlerde ise biz yarım kadınların çiçek olmaktan başka bir çaresi kalmıyor. Baskılar sadece bedenimizle sınırlı kalmıyor, fikrimize de müdahale sürüyor. Bir öğrenci, din sınavında “başkasının doğruları” yerine kendi doğrularını cevap doğrultusunda yazdığı için disipline gidiyor ve kuruldaki öğretmenler öğrenciye “Saçmalamışsın, bilinçaltını kusmuşsun, resmi evrakta fikirlerini dile getiremezsin” diyor.

  • Ancak okul unutuyor ki, bu sözler, NDS’nin internet sitesinin “Hedefler” kısmında “bilimsel, eleştirel tavır alabilen ve özgür insanlar yetiştirmek” iddiasını boşa çıkarıyor. “Okul dışında istediğini yap” diyerek yine kendini özgürlükçü sanan okulumuz, “hobi olarak gene yap”tan öteye gidemiyor. İdare, eğitimci ilişkisinden çok patron ilişkisini yeğlediğini, geçen sene edebiyat öğretmenimizi “itaat etmediği” gerekçesiyle temmuz ayında atarak göstermişti.

  • Hatırlatıyoruz: okulu okul yapan idare değil, öğretmenler ve öğrencilerdir. Yaşama alanlarımızı genişleten öğretmenlerin, doğrudan veya dolaylı olarak çeşitli yöntemlerle okuldan uzaklaştırıldığına tanık oluyoruz. Bunun bir eğitim politikası değişikliğinin işaretleri olduğunun farkındayız. Ancak, bilimum iktidarların dahil olduğu bu körelme sürecine boyun eğmeyi reddediyoruz. Notre Dame de Sion örneğinden, “aydınlıkçı” çerçevenin de dayatmacı zihnin bir parçası haline dönüşebileceğini görüyoruz. Ekol olmamız veya olmamız değil, anti-faşist mücadeleyi her alanda kuvvetlendirmemiz gerektiğinin esas olduğunun bilincindeyiz. Direnen tüm liselilere selam ve dayanışmayla…”

İleri Haber, Siyasi Haber, Twitter ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
994
294
33
16
12
7
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Roronoa Zoro

Bu çocuklarla gurur duyuyorum; kölelik düzenine karşı çıkan, ayrımcılığı ve kısıtlamacılığı red eden genç ve aydın beyinler iyi ki varsınız.

Görkem Güven

imam hatiplerde zekayı ve puanları toplasan buranın çeyreği etmez iyiki böyle liseler var

Berke Aydoğan

Ayrılıkçılık aptallıktır,umarım bu ayrılıkçı iğrenç fikrinden bir an önce dönersin.

Pasif Kullanıcı

Karanlığa sırtımızı dönmeyeceğiz. Bunları karanlığa gömeceğiz. Kurtuluş ancak öyle gelecek.

Çiçek Papatya

sana kurban olurum ((: cano