Yarının savaşları; askerler, dronelar ve yapay zeka temelli sistemlerin kombinasyonunu temel alarak yapılacak. Buna bağlı olarak Çin, 2017’de yayımladığı ulusal stratejisinde, yapay zeka teknolojisini stratejik yetenek olarak tanımladı. Fransa, harekat sahasında üstünlük kurabilmek için yapay zeka teknolojisini olmazsa olmazı olarak belirledi. Nesnelerin internetinden sonra, makine ve insanlardan oluşan geniş bir savaş ağı olarak adlandırabileceğimiz “Savaşan Şeylerin İnterneti” modelini geliştirmek için özellikle ABD ordusu çalışmalarını şu anda sürdürüyor.
2018 yılında yayımladıkları, geleceğin yapay zeka destekli savaşlarının çehresini özetleyen raporlarına göre; bağımsız yer sensörlerinden, güdümlü füzelere, insansız hava araçlarından boyutları böcek boyutunda olan mobil sensörlere ve askeri birlik ve malzeme taşıyabilecek devasa araçlara dek her teknolojinin arkasında yapay zeka desteği olacak. Bunun yanında, ‘akıllı şeylere’ ek olarak, siber robotlar savaşa dahil olacak ve bu robotlar çeşitli bilgisayarlar ve ağlar gibi tüm siber sistemin içinde olup, siberuzayda hareket edecek.
Yapay zekanın savaşlara bu denli dahil olması korkutucu gibi görünse de, caydırıcılığı yüksek olacağından, yapay zeka teknolojisi geliştirmek ekonomik kazanç da getireceğinden ve nükleer saldırı ve savunma gibi durumlarda insan kaynaklı hataların önüne geçilip pek çok felaketi önleyebileceğinden; olumlu bir tablo oluşturuyor aslında. Kararlar çok daha hızlı, tereddütsüz ve doğru alınacak, sivil kayıp ve kaynakların kaybı en aza indirgenecek.
Sonuç olarak, bilgi tabanlı savaş stratejilerinden yapay zeka tabanlı stratejilere geçiş çoktan başladı ve ülkeler teknoloji savaşına girişti ve bu da yapay zeka alanındaki mücadelenin gelecek savaşları şekillendireceği önermesini destekliyor. Burada bizlerin yapması gereken ise; bu teknolojileri tanıyacak, üretecek ve gelişimini yönetebilecek bilgi ve yetkinlikle donanabilme, bu bilgi ve yetkinlikte nesiller yetiştirebilme. Ancak bu şekilde, yapay zeka yarışına dahil olup gelecekte söz sahibi olabilir, yapay zekanın savaşlara dahil oluşundan olumlu sonuçlar elde edebiliriz.
Instagram
Twitter
Web
Yorum Yazın
gerçek yapay zekayı yaratmak insanlığın sonu olacak görüşündeyim.. şuan sadece proglanabilir makineler üretiyorlar, programın mantıksal sınaması ile çalışıyo... Devamını Gör