onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Levent Uysal Yazio: Hayalsiz İnsan Olur mu?

etiket Levent Uysal Yazio: Hayalsiz İnsan Olur mu?

Levent Uysal
05.12.2021 - 20:45 Son Güncelleme: 06.12.2021 - 12:37

Babam hep şöyle derdi; “Levent, hayal gücüne sahip insanlar, görülemeyenleri de görürler!” Ben de ekliyorum; “Ne de olsa hiç hayal kırıklığına uğramayanlar, hiç hayal etmemiş olanlardır…” Liderler hayal kurar.

Biraz liderlik, lidere bakış açımı anlatıp hayal gücü konusuna gireceğim. Lider doğal olmalı. Lider, yaşadıklarını doğru aktarabilmeli. Kendini geliştirmeye açık olmalı: Yetmiş yaşında birinden de beş yaşında birinden de öğrenmeye her zaman açık olmalı. Her şeyi biliyorum değil, her şeyi öğrenebilirim demeli. Öğrenmeli ve kendi filtresinden da geçirmeli, direkt aldığını sunmamalı.  Sakinleştirici olmalı. Aceleci veya panik olmamalı. Hep sahada olmalı. Kendine dikkat etmeli, kendi gelişiminin her zaman takipçisi olmalı. Kendi kişisel duruşuna, kendi kişisel yapısına güncelleyerek devam etmeli, geliştirmeli. Değer verdiğini hissettirmeli. İnsana, topluma, bilgiye değer vermeli. Bir lider, insanlara dokunmalı ve kendisine dokunulmasına izin verilmelidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

En doğru lider, yaptıklarıyla ve bize bıraktığı miraslarla kim? Kesinlikle Atatürk.

En doğru lider, yaptıklarıyla ve bize bıraktığı miraslarla kim? Kesinlikle Atatürk.

Kıyafetine bile baktığımızda en basitinden, geleceği görüyoruz: yeleği, mendili, kruvaze ceketi vs vs. duruşu, sözleri vs. hiçbir fotoğrafından yukarıdan bakan olarak görmeyiz onu. Hep eşit şekilde durur, bir çocuksa eğer konuştuğu, gerekirse diz çöker. Bu adam, bunun eğitimini mi aldı? Hayır, doğuştan gelen bir liderdi, doğaldı. Doğallığından gelen bir özellikti. Lider, vizyonunu koyar, çevresindeki insanlara uygulatır ve bunun sonucunda da toplum bir fayda görür. Her şeyden önemlisi, liderin bir adım sonrasını görmesi gerekir ki, fayda ve zararı görsün. Her yaptığı hareket fayda sağlayacak diye bir şey de yok. Zarar olursa da bu ne ölçüde kısıtlanabilir, ne ölçüde çabuk geri dönülebilir, etkileri ne ölçüde yok edilebilir bilmeli. Durağan kişi lider olamaz, durağan su yosunlanır, kirlenir. Lider, aktif olmalı ve sürekli hareket edebilmelidir. 

Size lider bir adam hayallerle nasıl yaşar, nasıl çağları aşar onu örnekleyeceğim. Yaşam mimarlarından Thomas Edison’dan söz edeceğim. Edison, tarihin en büyük hayalperestlerinden biri ilan edildi. Herkes onunla tanışmaya geliyordu. Çok tanındı. Bugün de hâlâ hatırlanıyor. Bir mucit ve dünyanın en büyük hayalperestlerinden biri olarak… Öyleydi; çünkü bu başarının arkasında yatan kocaman bir hayaldi. Şöyle ki Edison’un hayattaki en büyük korkusu karanlıktı. Tüm hayali karanlığın yok olmasıydı. Hayallerinin peşinden gitme şansını yakaladığında hiç vazgeçmedi. Sabırla, inatla ve en önemlisi hep umudunu koruyarak denedi. Sonunda ampulü icat etti ve hayallerini gerçekleştirdi. Edison‘un başarıya ulaşma adına kendine göre hedefleri vardı. Hedefleri ne olursa olsun, onu bu hedeflere götüren kıstas, kendisine yol gösteren hayalleriydi.

Yine babamdan alntı yapacağım: “Hayal gücüne sahip insanlar, görülemeyenleri de görürler!”

Birçok hayat… Birçok hayal… Birçok başarı… Birçok yazar, bilim adamı, sporcu, ünlü kişi… Bu kişilerin başarı yolunda hayallere vurgu yapan önemli sözleri var.

• Nobel Edebiyat ödüllü Fransız yazar André Gide, en güzel cümlelerinden birinde “İnsanın hayatı, insanın hayalidir.” diyordu.

• Napoléon Bonaparte için hayal gücü insanları yöneten güçtü: “İnsanlar, hayal güçleriyle idare edilirler.”

• Ünlü oyuncu James Dean ise, “Sanki hiç ölmeyecekmişçesine hayal kurmak, sanki bugün ölecekmişçesine iyi yaşamak gerek.” diyordu.

• Hayallerin şairi olarak adlandırılan Yahya Kemal ise iddiayla “İnsan âlemde hayal ettiği müddetçe yaşar.” ifadesini kullanıyor.

• A.L. Whitehead‘in hayal etmekle ilgili söylediği sözler ise akla kazınır niteliktedir: “Büyük hayalperestlerin düşleri asla gerçekleşmez, onlar her zaman daha fazlasını ister.”

İnsanoğlu fıtratı nedeniyle hayal kurar. İnsanın varoluşunu renklendirendir hayal kurmak. O, kurduğu düşlerle sınırlıdır. Yaşama isteğidir. Yaratmanın başlangıcıdır. Hayal edersiniz, hayal ettiğinizi amaçlarsınız ve en sonunda amaçladığınızı yaratırsınız. Zaman kavramına bağlı değildir. Süreklidir. Sürdürülebilirdir. Ruhun gücüdür. Geleceğin ön gösterimidir. Birçok eylemin başlatıcısıdır. Salt motivasyondur. Hayal edebilme gücü, güzelliği, mutluluğu yaşatandır. Mantık ötesidir çoğu zaman. Hedefin kendisi değildir ama hedeflerin taşıyıcısıdır. Bu anlamda hedeften ötedir. Bir insan hayalleri olduğu sürece kendisine hedef koyar. Hayal etmek, bu anlamda başarının öncülüdür.

Amerikan Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmasında Profesör Kalina Christoff, hayal kurmanın sorunları çözdüğünü söylüyordu. Christoff’a göre, hayal kurmak, beyni harekete geçirerek karmaşık sorunların çözülmesini sağlayabiliyor. Araştırmaya göre, hayal kurmak, beynin birçok bölümünün işlevini artırmakta. Bugüne dek bu bölümlerin karmaşık sorunlar karşısında yavaşladığı sanılıyordu. Araştırmacılar, hayal kurarken, bir işe olduğu kadar yoğunlaşılmasa da beynin birçok merkezine başvurulduğunu belirtti. Christoff, araştırmanın birçok kişiyi algılarını gözden geçirmeye itebileceğini ifade ederek, insanların fikir almaya alışkın olduğunu ve hayal kurmanın iyi bir şey olmadığını sandığını ancak durumun bunun tam tersi olduğunu vurguladı. İnsanların zamanın üçte birini hayal kurarak geçirdiğini belirterek, bilimin, hayatın bu büyük bölümünü göz ardı ettiğine dikkat çekti.

Hayal, insanoğlu için böyle taşıyıcı bir şeydir. Varlığının çok değerli olduğu, yokluğunun ise daha önemli olduğu bir olgu. Hayal etmek zihinsel bir aktivitedir aynı zamanda. İnsanın zihninde geliştirdiği duygu, bilinç ve canlandırma sürecidir. Hayal etmek, paha biçilmez bir hareketlendiricidir. İnsanın geleceği kurmaya ilişkin hayalleri olması, hayata ne kadar sağlam baktığının işaretidir. İnsanın hedeflerinde sapma olsa bile, hayalleri onu bırakmaz. Bir anlamda karanlık gecelerdeki yıldızlar gibidir. Hep orada olduklarını biliriz. Ve insanın yolunu aydınlatır. İnsan bu nedenlerle hayalleriyle var olmalıdır. Hayaller, yokluk değil, varlıktır. Bir insanın hayallerinin olması, onun olgunluğunun göstergesidir. Aynı zamanda ona sabır ve dayanma gücü verir. İnsan bu nedenle hayal etmekten asla vazgeçmemelidir.

Hayaller bilinçaltında yerleşmiş düşünceler bütünüdür. İstemekle ilgilidir.

Hayaller bilinçaltında yerleşmiş düşünceler bütünüdür. İstemekle ilgilidir.

Yalnızlık duygusunu ortadan kaldırır. Değersizlik hissini yok eder. Albert Einstein’ın ifade ettiği gibi çoğu zaman “Bilgiden bile daha değerlidir.” Çünkü insanın hayal etmediğini uygulama şansı olamaz. Hayaller imkânsızlıkları bile ortadan kaldırır. Hayal etmek zamanı geldiğinde problem çözmeye hazır olmaktır. Odaklanmaktır. Gerçeklerle alıp veremediği bir şey yoktur. Birlikte yaşayabilirler.

Unutmayalım; Hayallerimiz, bu fakir ruhlarımızın besinleridir. Gerçekten iyileştirirler…

Hayal gücü, Thomas Edison'da olduğu gibi, olabileceklerin zihinde canlandırılması olarak görülmeli. Düşünme yetisinin, vizyonun ya da sadece heyecanı yaşatmanın nişanesi... Tarih seyrini değiştirmiş komutan Sultan Mehmed, tüm yaşamını dolduran hayali olan İstanbul’un fethini gerçekleştirebilmek için Rumeli Hisarı’nın inşası sırasında, inşaatın durdurulması için görüşmeye gelen Bizans elçilerine: “Bizim kudretimizin yettiği yere imparatorunuzun hayalleri bile yetişemez” demişti. Bu, hayalini uygulama azmiydi. Bir başka tarihi şahsiyet IV. Murat‘ın “Bağdat’ı fethetme hayali, Bağdat’ın kendisinden daha mı güzel ne?” sözü ise, hayallerin değeri konusunda tarihe düşülmüş bir nottur. Hayal etmek büyük bir tasarımdır. Sonuçta hayal ettiğin her şeyi yapabilme gücün vardır…

Instagram

Twitter

Web

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın