Görüş Bildir
Haberler
Kubilay Aktaş Yazio: Zaman ve Bilinç

etiket Kubilay Aktaş Yazio: Zaman ve Bilinç

Kubilay Aktaş
21.06.2022 - 17:20

Zamanı bilmek hayatı bilmekle eş anlamlıdır. 

Allah Teala buyuruyor ki: Ademoğlu zamana döverek bana eziyet verir. Halbuki zaman benim, her şey benim elimdedir. Geceyi ve gündüzü ben idare ederim der kutsi bir hadiste.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zaman, hayat ve hakikat eş anlamlıdır.

Zaman geçmişten geleceğe akan kronolojik zamanla sınırlı değildir. 

Üç türde zaman vardır: Kronolojik zaman, psikolojik zaman ve gerçeklik yani an samadi. Kronolojik zaman kolumuzdaki saattir. Tarihe bakarsın saate bakarsın gereklidir. Toplumsal fikir birliği ile oluşturulmuş bir inançtır. Her şeyi bölmeye alışan insan, günü de 24 dilime böler sonra durmaz; her dilimi de 60 böler ve böler de böler. Kendisini saniyeler içine hapseder.

İşe yarar bir ihtiyaçtan dolayı insan zihnini tarafından kurgulanmış kol saati zamanı kronolojik zamandır. 

Zihin kronolojik zaman odaklıdır. Sözde toplum yükseldikçe bölünmeler sadece zamanda değil ırklarda da türlerde de bölümlere ayrılır ve zihin bu yöntem üzerinden tanım kazandığı için bu bölünmelere daha çok ihtiyaç hisseder buradan beslenir. 

Bir bebeğin zaman algısı kolumuzdaki saate göre değil biyolojik saate göredir. İlkel insan için bir bebek için bu kafa karıştırıcı bir durumdur. Modern uygar insan içinse diğeri anlaşılır değildir.

Uygar insanın kolundaki saat olmadan yaşaması neredeyse imkansızdır. 

Kronolojik zamanın ötesinde bir de biyolojik ve psikolojik zaman vardır. Bu senin kişisel kader programındır, işletim sisteminin zamanıdır. Kadınlarda hayvanlarda bu biyolojik saat ayın belli döngülerinde tıkır tıkır işler. Psikolojik veya biyolojik zamana, kadınlar erkeklerden daha da duyarlıdır. 28 günde bir iç saat biyolojik saat aktifleşir ve psikolojisi de bundan direkt etkilenir.

Kişi biyolojik ritminin tekrar eden kalıplarının, şablonlarının, iniş ve çıkışlarının süregelen mod ve ritminin farkına varabilir. Ayın şu zamanları veya günün şu saatleri biyo- psiko- kozmik zaman farklılıkları takip edebilir. Eğer sağlıklı isen, bu saat günü gününe saati saatine düzgün işleyen döngüdür ve bunu bilen insanlar kendilerini bu biyo ritimden de ayırabilir. Bu kişiler diğerlerine göre hakikate daha yakındırlar ne olduğun bilmektedir. Sağlıklı değilsen bir yerde takılırsın kronolojik zaman düşersin.

Kronolojik zaman sosyal toplumsal zamandır ve sabittir.

Psikolojik biyolojik zaman ise her gün için ayrı ayrıdır ve akışkandır durağan olamaz. Ve biyolojik zaman psikolojine yani kişisel zihnine göre işler. Mesela mutlu olduğunda zaman hızlı akar mutsuz olduğunda hiç bitemeyecekmiş gibi gelir.

Depresyonda hep kalacaksın hiç çıkamayacaksın gibi hapis hissedersin kendini. 1 saat bir gün gibi uzun gelir ancak kolundaki saatte sadece 1 saat geçmiştir. Sevgilinle aya bakarken ne vakit zaman geçmiştir farkına varmazsın, hızlıca akar veya ölüm haberi aldığında hastane koridorlarında ise neredeyse zaman akmaz durur.

Psikolojik zaman ve kronolojik zaman. Birisi her bir kişiye özel kişisel zamandır, diğeri ise ortak düzlemde toplumsal zamandır. Biri dış diğeri ise iç zamandır. Mutluluk ve mutsuzluk anlarında zamanı hissedişine dikkat et, birisinde hızlı akar diğerinde ise yavaş akar. Ancak meditasyonda artık zaman yoktur, durmuştur. Gece ve gündüz gün de birleşir ve her an bir gün olur. O zaman Allah katındaki bir gün bizim bin yılımıza veya elli bin yılımıza denk gelir. Zaman genişler veya kaybolur.

Erkekler kronolojik, kadınlar ise psikolojik zamana göre ilerler onun için bekleyen hep erkekler olur. Erkeğin uçağa yetişmek gibi bir derdi vardır kornaya basar ve kadın halen hazırlık yapıyordur.

Kadın erkek böyle yaşarken bebeklerin ve çocukların zaman algısı daha çok rüyadaki gibidir.

Kadın erkek böyle yaşarken bebeklerin ve çocukların zaman algısı daha çok rüyadaki gibidir.

Bir çocuk zaman konusunda mümkün değil seni anlayamaz sende onu anlayamazsın. Arada bir bağlantı yoktur ve çocuk senin neden bu kadar telaşlı olduğuna anlam veremez. Babam kızıyor der ama sebep zaman algısıdır. 

Sabah 8 akşam 5 ofis fabrika saatleri gereklidir verimlidir aksi takdirde herkes hislerine göre gelir ve fabrika dağılır treni uçağı kaçırırsın. 

Kronolojik zaman bildiğimiz tarihtir, psikolojik zaman ise efsanedir. Birisi tarih diğeri ise mitolojidir. Batı ve doğu zihni gibi beden ve zihin gibi. Birisi dışa dönük zaman diğeri ise içe dönük zamandır. 

Ve hakikaten de zaman ne içe ne dışa dönük birbirini takip eden bir süreç değildir. Gerçek zaman tam bir eş zamanlılıktır buna tevafuk denir. Yani onları birleştirmeye gerek yok. Zaman ve mekan ötesinde onlar eşzamanlıdır ancak insan uykudadır. Her şey iç içeliği içinde tek bir okyanusta dalgalanır. Hiçbir yerde ve hiçbir zamanda değildir, hep buradadır.

Gözler O’nu göremez, O ise gözü de görür gözün gördüğünü de görür. Bizler zaman ve mekan algısında gözümüze hapis olmuşuz ve gözümüzdeki küçük yırtıklardan buraya bakıyoruz. O yüzden zaman sınırsızdır ancak gözümüz sınırlıdır ve bütün olmadığımız için B’nin altındaki noktanın nazarı ile göremiyoruz. Bakışımız sınırlı olduğu için göremiyoruz. 

Eğer B’nin altındaki ihlas menzilindeki an bilincini şimdiki zaman algısı veya işleyişi üzerine getirebilirsek giden gelen ve yaşanan her bir anda aniden mutlak hakikatin bilgisi doğar bu nedir dersen geçmiş gelecek ve şimdi arasına herhangi bir ayrım yoktur. Ve doğmamış ve doğrulmamış ayeti ile Kul hu vallahu ahad Allah Hussamed ayetinin ne olduğunu deneyimlersin.

Ayrımlar yok olur erirsin erersin. Aniden sonsuzluğun içine ölmemek üzere doğarsın ölmeden önce ölmek bu demektir. Zaman artık gelen ve giden değildir artık bir eş zamanlılıktır ölümsüzlük budur hiçbir şey geçmiyor hiçbir şey gelmiyor zaman yoktur ve her şey tekdir. La mevcuda İlla Hu…

Özgürlük budur. 

Instagram

Facebook

YouTube

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
120
95
47
1
1
0
0