Görüş Bildir
Haberler
Krup Hastalığı Nedir? Krup Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi…

Krup Hastalığı Nedir? Krup Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi…

Sunay Korkmaz
29.06.2021 - 14:06

Özellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülen ve halk arasında; yalancı kuşpalazı, yalancı difteri ya da akut larenjit olarak da bilinen krup hastalığı nedir?  Krup hastalığı belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Erkek çocuklarda kız çocuklarına göre daha sık görülen krup hastalığı bulaşıcıdır ve genellikle enfekte olmuş çocukların hapşırması ya da öksürmesiyle yayılmaktadır. Krup hastalığının en büyük nedeni virüslerdir. Peki, krup hastalığı nedir?  Krup hastalığı belirtileri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

Krup Hastalığı Nedir?

Krup Hastalığı Nedir?

Krup, özellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda daha çok görülmekle beraber sonbahar sonu, kış ve bahar aylarında görülen, soluk borusunu (trakea), akciğerlere giden hava yollarını (bronşlar) ve ses tellerini (gırtlak) etkileyen virüslerin neden olduğu bir çocukluk hastalığıdır.

İki türü vardır: Viral ve spazmodik.

Viral krup, ses tellerini (gırtlak) ve nefes borusunu (trake ) etkileyen herhangi bir virüsten kaynaklanır. Krup hastalığına en sık neden olan parainfluenza (nezle) virüsüdür. Hastalık soğuk algınlığı gibi başlayabilir.

Spazmodik krup ise, genellikle gece aniden ortaya çıkar. Çocuğunuz nefes nefese uyanabilir. Ayrıca havlar tarzda bir öksürüğü olabilir. Ateş, spazmodik krupta yaygın değildir. Doktorlar bu durumun, mideden kaynaklanan bir alerji veya reflüden kaynaklanabileceğine inanıyor.

Krup Hastalığı Belirtileri

Krup Hastalığı Belirtileri

- Nefes alıp vermede zorluk,

- Ses kısıklığı,

- Burun akıntısı ve ateş,

- Hırıltılı nefes,

- Havlar şekilde öksürük,

- Öksürürken ağrı hissetme,

- Solunum yollarında şişlik,

- Geceleri meydana gelen nöbetler,

- Yutkunmada güçlük

Krup Hastalığı Tedavisi

Krup Hastalığı Tedavisi

* Çoğu krup vakası hafiftir ve evde tedavi edilebilir. Çocuğunuzu dik oturtmak ve sıkıntılıysa onu rahatlatmak önemlidir, çünkü ağlamak semptomları daha da kötüleştirebilir. 

* Susuz kalmayı önlemek için çocuğunuz da bol miktarda sıvı içmelidir.

* Çocuğun daha rahat nefes almasına yardımcı olmak için, çocuğun yanına serin veya sıcak buhar veren cihaz konabilir. Nemlendirilmiş hava, vokal kordun şişmesini engeller ve böylece semptomları azaltır.

* Aynı zamanda etkili olan bir yöntem de, sıcak su buharının olduğu küvet veya duşta daha rahat nefes almasını sağlamaktır.

* Geceleri öksürük veya hırıltılı nefes alışı kötüleştiğinde, serin bir ortamda 10-15 dakika kalması, çocuğun solunum semptomlarını hafifletebilir.

* Bebeklerde ve çocuklarda, mukus ve burun tıkanıklığı nefes almayı engelleyebilir. Burna tuzlu su damlatarak burun yolunu açmak rahat nefes almasını kolaylaştırır.

* Çocuğun nefes almasını kolaylaştırmak için yatarken başı yükseltilmelidir.

* İlaç tedavisi olarak kortikosteroid verilir. Ateş varsa, ateş düşürücüler kullanılabilir. 

* Bol sıvı alımı sağlanması; ıhlamur, nane, ada çayı, papatya çayı gibi sıvılar tüketilmesi uygun olacaktır. Bakteriyel krup tedavisi viral krup tedavisi gibidir.

*  Ayrıca antibiyotik kullanmak gerekir. Ağır seyreden bakteriyel krupda yoğun bakım tedavisi gerekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın