Korkut Ulucan Yazio: Sindemi ve Epigenetik
2019 yılı sonu nasıl da hayatımızı değiştirdi, özelliklerimiz, alışkanlıklarımız nasıl da değişti. Hatta yeni alışkanlıklarımıza yelken açtık, kendimizi baştan tanımaya başladık. Halbuki ne de farklı özelliklerimiz varmış...
Her geçen gün, pandeminin uzaması, hatta artık sindemi teriminin ön plana çıkması, biyolojik yapımızı yeni adaptasyonlara davet etmeye başladı.
Bazı bireyler bazı durumlar için eğer ilgili genleri taşıyorsa o özelliğe yatkındır diyoruz. Örneğin anksiyeteye bazı bireyler çok daha yatkındır.
Ama şu anda anksiyete problemi arttı, yeni duruma alışma sürecimizde... Peki bu genler, yani bizi anksiyete problemine yönlendiren genler, bu kadar yaygın mı? Şüphesiz olmamalı, tüm toplumu genetik açıdan analiz etmeden bilemeyiz.
Tam bu esnada devreye epigenetik faktörler giriyor. Yani genlerin yapısının değil, işleyiş mekanizmasının değişimi. Aslında birçok özelliğimiz ve hatta hastalıklarımızın bile altında epigenetik mekanizmalar yatmakta. Çevresel faktörler, ki günümüzde bu faktör SARS-CoV-2, genlerimizin değişmesini ve aslında normalde üstesinden gelebileceğimiz mekanizmaların altından kalkamamamıza neden oluyor. Ve bazı özelliklerimizin değişimi…
O yüzden ister pandemi ister sindemi, adı ne olursa olsun. Önemli olan bizlerin genetik yapımız hakkında bilgi sahibi olmamız ve bu genetik yapının özelliklerine göre hayatımızı şekillendirmemiz. İşte o zaman epigenomumuzun isteği ortamı sağlamış oluruz…
Yorum Yazın