onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kolesterol Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kolesterol Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kolesterol Nedir, Belirtileri Nelerdir? Kolesterol Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
04.08.2021 - 09:12

Görülme sıklığı her geçen gün artan kolesterol problemleri, günümüzde birçok insanın sağlığını tehdit eden sorunların başında geliyor. Kanda yüksek oranlarda seyreden kolesterol seviyeleri damar tıkanıklığı ve damar sertliği gibi birçok sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Bu sebeple özellikle yüksek kolesterole sahip kişiler genel sağlık durumunu kontrol altına almak adına gerekiyorsa kolesterol seviyelerini normale döndürecek bir tedaviyi başlamalıdırlar. Peki, kolesterol nedir, belirtileri nelerdir? Kolesterol tedavisi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kolesterol iyi ve kötü huylu olarak iki türe sahiptir. Ayrıca düşük ve yüksek kolesterol olarak da ifade edilir. Son dönemde artan hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve obezite gibi bazı faktörler kolesterol değerlerinde artış ya da düşüşe katkıda bulunuyor. Bunların yanı sıra kolesterol seviyelerinde meydana gelen olumsuz tabloya şeker hastalığı, böbrek hastalığı ve kalıtsal sebepler gibi etkenlerde neden olabiliyor. Peki, kolesterol nedir, belirtileri nelerdir? Teşhis ve tedavisi nasıl yapılır? İşte kolesterol hakkında merak edilen soruların yanıtları…

KOLESTEROL NEDİR?

Kolesterol, hayvan hücrelerinin zarlarında yer alan ayrıca kan plazmasında taşınan, vücutta başta endokrin sistem ve sindirim sisteminde belli başlı görevleri mevcut olan yağ benzeri bir maddedir. Hayvansal besinlerde yer alırlar ve bunların tüketilmesi halinde öncelikle karaciğerde bir yağlanma oluşur. Ardından böbrek üstü bezi, ince bağırsak ve üreme organları gibi bazı dokularda sentezlenirler. Safra kesesinde kötü kolesterol biriktiğinde safra taşının oluşumuna sebebiyet verirken bu durum kanda gerçekleştiğinde damar tıkanıklıkları meydana gelir.

Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Kolesterol seviyeleri bazı durumlarda normalin üzerinde görülebilir. Bunun başlıca nedenlerinden biri hayvansal kaynaklı besinlerin aşırı tüketimi ve vücutta endojen kolesterol üretiminin yoğun olmasıdır. Bunun dışında yukarıda belirttiğimiz aşırı kilo, hareketsizlik gibi nedenler kolesterol sorunlarına yol açabilir. 

Kolesterol belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir;

- Yüzde ve gözde meydana gelen sarı renkli yağ bezeleri

- Yorgunluk ve halsizlik

- Ciltte lekelenme

- Göğüs ağrısı

- Baş dönmesi

- Deri altında yağ birikimi

- Vücudun bazı bölgelerinde oluşan morarmalar

- Ayak ve bacaklarda uyuşma, ağrı

Kolesterol Teşhisi ve Tedavisi

Kolesterol Teşhisi ve Tedavisi

Kolesterol seviyelerinin saptanması için bireylerden öncelikle kan tahlili istenmektedir. Yapılan kan testi ile kolesterol ve trigliserid değerlerinin olması gereken değerlerin üzerinde olması durumunda altta yatan neden tespit edilerek uygun bir tedavi planı uygulanır. Kolesterol seviyesi yüksek olan kişilere LDL değeri için belirlenen değer, desilitrede 100 miligram olarak belirlenir.

Kolesterol seviyelerinde düşüş ya da azalma halinde doktorunuz size uygun bir ilaç verebilir. İlacın dışında özellikle beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarınıza özen göstermeniz konusunda sizi uyaracaktır. Çünkü beslenme kolesterol hastaları için tedavinin en önemli parçasını oluşturur. Böylelikle vücuda alınan kolesterol seviyesinin altında bir miktarın vücuda girmesi hedeflenir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
3
2
2
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın