Kızılırmak'ta kuraklık tehlikesi
Kızılırmak'ta kuraklık tehlikesi
Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'ndaki göllerde yağışların mevsim normallerinin altında kalması doğal yaşamı tehdit ediyor.Bafra ile 19 Mayıs ilçeleri arasında kalan ve “kuş cenneti” olarak bilinen Kızılırmak Deltası'nda kuraklık nedeniyle sulak alanlarda önemli değişim gözlendiği belirtildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Ornitolog (Kuşbilimci) Dr. Arzu Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deltada bulunan irili ufaklı 30 göldeki su seviyesinde son dönemlerde önemli düşüşler yaşandığını söyledi.
Kızılırmak Deltası'nın nadir kuş türlerini bünyesinde barındırdığını ve en önemli özelliğinin sulak alan yapısı olduğunu belirten Gürsoy, ''56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası'ndaki göllerde kuraklıktan dolayı su çekilmesi var. Büyük bir kuraklık yaşanıyor. Söz konusu su çekilmesi mevcut durum için çok önemli tehlike oluşturmuyor ancak yeterli yağış düşmemesi halinde doğal yaşam bundan büyük ölçüde etkilenecek' dedi.Deltanın sulak alan özelliğini koruyabilmesi için yeraltı sularıyla beslenmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Gürsoy, şunları söyledi:
''Avrupa kuş alanları envanterindeki en önemli 4 kriterden 3'üne sahip Kızılırmak Deltası, gölleri, sazlık alanları, ender subasar ormanları, mera alanları, 12 bin hektarı bulan sulak alanı ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor. Bugüne kadar yaklaşık 140 kuş türünün ürediği, kış döneminde ise 100 binin üzerinde su kuşunun kışladığı delta, bu yönüyle de uluslararası ornitolojik öneme sahip bulunuyor ancak ülkemizde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Kuraklık, deltanın yeraltı sularının çekilmesine neden oluyor. Eğer kuraklık böyle devam ederse sulak alanda üreyen canlıların geleceği açısından da risk taşıyabilir. Bu da gelecekte doğal yaşam açısından ciddi problemler ortaya çıkarabilir.''
kaynak:http://www.ntvmsnbc.com/
Yorum Yazın