Görüş Bildir
Haberler
Kitap Okumayı Alışkanlık Haline Getirerek Kendinizi Geliştirebileceğiniz 9 Alan

etiket Kitap Okumayı Alışkanlık Haline Getirerek Kendinizi Geliştirebileceğiniz 9 Alan

Rinascita
31.07.2017 - 15:08

Bazı insanlar, okumanın daha üretken bir yolu olduğunu düşünerek kitap okumaktan vazgeçerler. Böylece internet ortamında izledikleri videolarla, kitap okuma zevklerini tatmin etmeye çalışırlar. Zaman geçtikçe yaptıkları hatanın farkına varırlar. Okumanın sizlere olan faydalarını ve neden kitap okumanız gerektiğini sizler için The Mission'dan derledik.

Kaynak: https://medium.com/the-mission/i-hadn...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Daha fazla öğrenirsin.

İnternette var olan kısacık videolar, karışık konuları anlamanıza yardımcı olmayacaktır. Kısa içerik bizleri daha sabırsız hale getirir. Olayın daha derinine inmek istersiniz. Kelimeler sizi bambaşka bir yolla etkilerler.

İyi bir kitap sizi tüketir ve bitirene dek hayatınızın kontrolünü eline alır. Kitaplar, tatmin edicidir çünkü belli bir zaman ayırmanızı gerektirir.

'Bir şey kolaylıkla ulaşılabilir olduğunda ve herhangi bir yük veya kayda değer önemli bir çaba gerektirmediğinde, onu garanti olarak görürüz.'

Kitaplar insanları kararlar vermeleri konusunda zorlarlar. Oturmanız ve birkaç saat ayırmanız gerekir. Hatta bazen kitabı bitirmek için günlerinizi vermeniz gerekir. 

Bu yolculuk boyunca, üzerinde çalıştığınız konunun uzmanı olursunuz. Aynı zamanda anlama oranınız da fazlasıyla gelişir.

2. Hayatınızın her alanında kullanabileceğiniz alıntılar

Okumanın bağımlılık yapan kısmı, önemli kısımların altını çizebilmektir. Eğer gerçekten sevdiğiniz bir satır olursa, altını çizebilir ve sonrasında kolaylıkla bu satırları bulabilirsiniz.

Bir süre sonra hayatınıza bir çerçeve kazandıran alıntılar eşliğinde yaşamaya başlarsınız. Ne zaman kitaplardan öğrendiğiniz bir şeyi hemen hatırlamanız gerekirse, bir alıntı bulabilir ve yeniden onu okuyabilirsiniz. 

Biz genellikle alıntılar gibi küçük noktaları önemsemiyoruz.

3. Yazmada kendinizi çok daha kısa sürede ve iyi bir seviyede geliştirebilirsiniz.

Günlük düzenli okuma ile bireyler yazı konusunda yeni yollar bulabiliyorlar. Bütün kitaplar bize farklı yazı tarzları, farklı ses tonlarında konuşma yöntemleri ve bambaşka cümle yapıları gösterirler.

Belli bir süre sonrasında yazınızı eski haliyle kıyasladığınızda ne kadar geliştiğinizi göreceksiniz. Birçok kelimenin nasıl hecelendiğini öğrenmiş olacaksınız.

4. Başkalarında duyguları ortaya çıkarma konusunda kendinizi geliştirirsiniz.

Mücadele hikayeleri, duygusal taraflarınızı geliştirmenize yardımcı olur. Okuma yöntemiyle, fazlasıyla duygusal hikayeleri de sindirebilmeye başlarsınız.

Bu hikayeler bir şeyler hissetmemizi ve sonunda da harekete geçmemizi sağlar. Bambaşka duyguları ortaya çıkaran farklı hikayelerin olduğu kitaplar okumaya başladığımızda, başkalarındaki duyguları da ortaya çıkaracak aynı yöntemleri kullanabiliriz.

İnsanların bir şeyler hissetmesini sağlayabilmek, sahip olabileceğimiz en kuvvetli özelliklerden biridir. Bu yetenekleri bir konuyu tartışmak, işimizde başarılı olmak veya romantik bir ilişkiye girebilmek için kullanabiliriz. Duygular, hayatın vazgeçilmezidir. Duyguları nasıl kullanacağınızı öğrendiğiniz zaman, hedeflerinize çok daha rahat ulaşabilirsiniz.

5. İçinde bulunduğunuz gerçeklikten bir süreliğine de olsa çıkabilirsiniz.

Kitap okumaya başladıktan sonra, bambaşka dünyaların içine girersiniz. Her bir kitap, başka bir dünya yaratır. Okuyucu ise bu dünyalara bir şekilde girer. 

Kitap okumak sizi problemlerinizden uzaklaştırır ve iyileşmeniz için size zaman tanır. Mesela Harry Potter okurken, Harry'nin uğraştığı problemleri görürsünüz. Harry'nin bu problemlerle uğraşma biçimi sizin için ilham olur. Çünkü o fantastik dünyada olan düşmanlara, gerçek hayatta siz de sahipsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yeni kelimeler öğrenirsiniz.

Okuma yöntemiyle normal hayatta kullandığınız kelimelerin dışında birçok kelime kullanmak zorunda kalırsınız. Kafanızda olan kelime haznesinin dışına çıkarsınız. Bildiğiniz kelimelere yenilerini eklersiniz, sürekli olarak kendinizi yenilersiniz. Kelime haznenin gün geçtikçe arttığı için, hitap gücünüz, sözel yetenekleriniz ve anlama gücünüz artar.

7. Daha rahat konuşabilirsiniz.

Konuşma içerisinde kullandığınız kelimeler, hafızanızın derinliklerinden geliyor. Okuma yoluyla bilinçsiz bir şekilde konuşmanız da gelişir. Beyniniz, duygularınızı ve düşüncelerinizi ifade etmek için yeni kelimeler kullanmaya başlar.

İletişim hayatın anahtarıdır ve okumak da bu konuda daha iyi olmanız için size yardımcı olacaktır. 

'Eğer boş boş konuşan bir embesil gibi geliyorsanız kendinizi dinlediğinizde, bunun sebebi büyük olasılıkla kitap okuma alışkanlığınız olmadığındandır.'

8. Zamanda geriye gidersiniz.

Kitap okumak, size zamanda geriye gitme olanağı sağlar. O kitapların yazıldığı zamanlar, anlatılan konular zamanda geriye giderek o duyguları hissetmenizi sağlar.

Bir bakıma içine dahil olduğunuz o dönemin tarihi, kendinizi o dönemde görmenize ve sürekli bir ders çıkarmanıza yardımcı olur. Tarih bize kendimiz hakkında birçok şey söyler.

9. Harekete geçin.

Bütün sebepleri okuduğunuza göre, artık bu konuda hazırsınız demektir. O zaman harekete geçme zamanı geldi! Okuma görevi zor olabilir. Ama bunu kendinize alışkanlık haline getirmek istiyorsanız, öncelikle günde 15 dakikalık minik okumalarla başlamalısınız. 

Bunun yanı sıra kısa bölümleri olan kitaplar okumayı da deneyebilirsiniz. Bu şekilde günde bir bölüm okuyabilirsiniz. Kendinize bu şekilde minik hedefler koyduğunuzda, bunlarda başarısız olma olasılığınız daha da düşüyor.

Bir müddet sonra kitap okuma alışkanlığı kazanacaksınız ve doğal olarak daha faza okumak isteyeceksiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
555
235
51
39
36
35
24
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
soğuk duş

kitap okumak insana kendinden başka bir tane daha insan kazandırır o kadar değerlidir yani ama maalesef bizim toplumumuzda kitap insanı biraz yalnızlığa iter... Devamını Gör

nesta

aslında çok iyi okur olan bi kaç tanıdığımın öyle olduğu hiç düşünmüyorum galiba dışarı aşırı dönükler ondan da olabilir 😶

unknown

Ne okuduğunuz önemli. Bir halta yaramayan pek çok kitap var, onları okuyacağınıza gidin dışarıda hava alın vallahi daha faydalı.

gizli birisi

"Eğer boş boş konuşan bir embesil gibi geliyorsanız kendinizi dinlediğinizde, bunun sebebi büyük olasılıkla kitap okuma alışkanlığınız olmadığındandır."ÇOK D... Devamını Gör