Kitap Okumayı Alışkanlık Haline Getirerek Kendinizi Geliştirebileceğiniz 9 Alan
Bazı insanlar, okumanın daha üretken bir yolu olduğunu düşünerek kitap okumaktan vazgeçerler. Böylece internet ortamında izledikleri videolarla, kitap okuma zevklerini tatmin etmeye çalışırlar. Zaman geçtikçe yaptıkları hatanın farkına varırlar. Okumanın sizlere olan faydalarını ve neden kitap okumanız gerektiğini sizler için The Mission'dan derledik.
1. Daha fazla öğrenirsin.
2. Hayatınızın her alanında kullanabileceğiniz alıntılar
Okumanın bağımlılık yapan kısmı, önemli kısımların altını çizebilmektir. Eğer gerçekten sevdiğiniz bir satır olursa, altını çizebilir ve sonrasında kolaylıkla bu satırları bulabilirsiniz.
Bir süre sonra hayatınıza bir çerçeve kazandıran alıntılar eşliğinde yaşamaya başlarsınız. Ne zaman kitaplardan öğrendiğiniz bir şeyi hemen hatırlamanız gerekirse, bir alıntı bulabilir ve yeniden onu okuyabilirsiniz.
Biz genellikle alıntılar gibi küçük noktaları önemsemiyoruz.
3. Yazmada kendinizi çok daha kısa sürede ve iyi bir seviyede geliştirebilirsiniz.
Günlük düzenli okuma ile bireyler yazı konusunda yeni yollar bulabiliyorlar. Bütün kitaplar bize farklı yazı tarzları, farklı ses tonlarında konuşma yöntemleri ve bambaşka cümle yapıları gösterirler.
Belli bir süre sonrasında yazınızı eski haliyle kıyasladığınızda ne kadar geliştiğinizi göreceksiniz. Birçok kelimenin nasıl hecelendiğini öğrenmiş olacaksınız.
4. Başkalarında duyguları ortaya çıkarma konusunda kendinizi geliştirirsiniz.
Mücadele hikayeleri, duygusal taraflarınızı geliştirmenize yardımcı olur. Okuma yöntemiyle, fazlasıyla duygusal hikayeleri de sindirebilmeye başlarsınız.
Bu hikayeler bir şeyler hissetmemizi ve sonunda da harekete geçmemizi sağlar. Bambaşka duyguları ortaya çıkaran farklı hikayelerin olduğu kitaplar okumaya başladığımızda, başkalarındaki duyguları da ortaya çıkaracak aynı yöntemleri kullanabiliriz.
İnsanların bir şeyler hissetmesini sağlayabilmek, sahip olabileceğimiz en kuvvetli özelliklerden biridir. Bu yetenekleri bir konuyu tartışmak, işimizde başarılı olmak veya romantik bir ilişkiye girebilmek için kullanabiliriz. Duygular, hayatın vazgeçilmezidir. Duyguları nasıl kullanacağınızı öğrendiğiniz zaman, hedeflerinize çok daha rahat ulaşabilirsiniz.
5. İçinde bulunduğunuz gerçeklikten bir süreliğine de olsa çıkabilirsiniz.
Kitap okumaya başladıktan sonra, bambaşka dünyaların içine girersiniz. Her bir kitap, başka bir dünya yaratır. Okuyucu ise bu dünyalara bir şekilde girer.
Kitap okumak sizi problemlerinizden uzaklaştırır ve iyileşmeniz için size zaman tanır. Mesela Harry Potter okurken, Harry'nin uğraştığı problemleri görürsünüz. Harry'nin bu problemlerle uğraşma biçimi sizin için ilham olur. Çünkü o fantastik dünyada olan düşmanlara, gerçek hayatta siz de sahipsiniz.
6. Yeni kelimeler öğrenirsiniz.
Okuma yöntemiyle normal hayatta kullandığınız kelimelerin dışında birçok kelime kullanmak zorunda kalırsınız. Kafanızda olan kelime haznesinin dışına çıkarsınız. Bildiğiniz kelimelere yenilerini eklersiniz, sürekli olarak kendinizi yenilersiniz. Kelime haznenin gün geçtikçe arttığı için, hitap gücünüz, sözel yetenekleriniz ve anlama gücünüz artar.
7. Daha rahat konuşabilirsiniz.
Konuşma içerisinde kullandığınız kelimeler, hafızanızın derinliklerinden geliyor. Okuma yoluyla bilinçsiz bir şekilde konuşmanız da gelişir. Beyniniz, duygularınızı ve düşüncelerinizi ifade etmek için yeni kelimeler kullanmaya başlar.
İletişim hayatın anahtarıdır ve okumak da bu konuda daha iyi olmanız için size yardımcı olacaktır.
'Eğer boş boş konuşan bir embesil gibi geliyorsanız kendinizi dinlediğinizde, bunun sebebi büyük olasılıkla kitap okuma alışkanlığınız olmadığındandır.'
8. Zamanda geriye gidersiniz.
Kitap okumak, size zamanda geriye gitme olanağı sağlar. O kitapların yazıldığı zamanlar, anlatılan konular zamanda geriye giderek o duyguları hissetmenizi sağlar.
Bir bakıma içine dahil olduğunuz o dönemin tarihi, kendinizi o dönemde görmenize ve sürekli bir ders çıkarmanıza yardımcı olur. Tarih bize kendimiz hakkında birçok şey söyler.
9. Harekete geçin.
Bütün sebepleri okuduğunuza göre, artık bu konuda hazırsınız demektir. O zaman harekete geçme zamanı geldi! Okuma görevi zor olabilir. Ama bunu kendinize alışkanlık haline getirmek istiyorsanız, öncelikle günde 15 dakikalık minik okumalarla başlamalısınız.
Bunun yanı sıra kısa bölümleri olan kitaplar okumayı da deneyebilirsiniz. Bu şekilde günde bir bölüm okuyabilirsiniz. Kendinize bu şekilde minik hedefler koyduğunuzda, bunlarda başarısız olma olasılığınız daha da düşüyor.
Bir müddet sonra kitap okuma alışkanlığı kazanacaksınız ve doğal olarak daha faza okumak isteyeceksiniz.
Yorum Yazın
kitap okumak insana kendinden başka bir tane daha insan kazandırır o kadar değerlidir yani ama maalesef bizim toplumumuzda kitap insanı biraz yalnızlığa iter... Devamını Gör
aslında çok iyi okur olan bi kaç tanıdığımın öyle olduğu hiç düşünmüyorum galiba dışarı aşırı dönükler ondan da olabilir 😶
Ne okuduğunuz önemli. Bir halta yaramayan pek çok kitap var, onları okuyacağınıza gidin dışarıda hava alın vallahi daha faydalı.
"Eğer boş boş konuşan bir embesil gibi geliyorsanız kendinizi dinlediğinizde, bunun sebebi büyük olasılıkla kitap okuma alışkanlığınız olmadığındandır."ÇOK D... Devamını Gör