Görüş Bildir
Haberler
Kim Milyoner Olmak İster: Hangi Romanda Osmanlı'da Yaşayan Tepedenli Ali Paşa'nın Adı Sıkça Geçer?

Kim Milyoner Olmak İster: Hangi Romanda Osmanlı'da Yaşayan Tepedenli Ali Paşa'nın Adı Sıkça Geçer?

ATV ekranlarında her hafta pazartesi ve cumartesi günleri saat 20.00'de izleyicisiyle buluşan Kim Milyoner Olmak İster'de yarışmacıya izleyicilerin dikkatini çeken bir soru soruldu. Yarışmacıya yöneltilen soruda, 'Hangi romanda Osmanlı Devleti zamanında yaşayan Tepedelenli Ali Paşa'nın adı sıkça geçer?' ifadelerine yer verildi. İşte merakla araştırılan o sorunun yanıtı....

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kim Milyoner Olmak İster: Hangi Romanda Osmanlı'da Yaşayan Tepedenli Ali Paşa'nın Adı Geçer?

Kim Milyoner Olmak İster: Hangi Romanda Osmanlı'da Yaşayan Tepedenli Ali Paşa'nın Adı Geçer?

A: İngiliz Hasta

B: Don Kişot

C: Drakula

D: Monte Kristo Kontu

Doğru cevap: D: Monte Kristo Kontu

Tepedelenli Ali Paşa kimdir?

Tepedelenli Ali Paşa kimdir?
www.devletialiyyei.com

Fransız yazar Alexandre Dumas Monte Cristo Kontu romanında Tepedelenli Ali Paşa'nın kızını konu almıştır. Osmanlı Devleti Tepedelenli Ali Paşa'nın gitgide artan gücünden rahatsız olmakla birlikte başka sorunlarla uğraşmaktan dolayı uzun süre fazla bir şey yapamadı.

(Arnavutça: Ali Pashë Tepelena; 1744 – 24 Ocak 1822), Osmanlı Devletine isyan etmiş olan Yanya valisi. Yanya Aslanı olarak anılırdı.. Tepedelenli Ali Paşa 1744 yılında bugünkü Arnavutluk'un Tepelen (Arnavutça: Tepelena) kasabasında doğdu. Zengin ve nüfuzlu bir ailenin çocuğu olmasına rağmen 1758 yılında babasının öldürülmesinden sonra ailesi nüfuzunu büyük ölçüde kaybetmişti. 1768 yılında zengin bir paşanın kızıyla evlendi ve Osmanlı Devleti hizmetinde hızla yükselmeye başladı. 1788 yılında Yanya valiliğine getirildi.

Tepedelenli Ali Paşa'nın oğullarıyla birlikte bağımsız bir devlet kurma aşamasına gelmesi üzerine II. Mahmut mühürdarı Mehmet Sait Halet Efendi'nin de etkisiyle Tepedelenli Ali Paşa'yı görevden aldı. Fener Rum Patrikhanesi'nin de II. Mahmut'un bu kararı üzerinde etkili olduğu söylenir. Tepedelenli Ali Paşa bu kararı dinlemedi ve bir isyan başlattı. Bu isyanı bastırmak üzere II. Mahmut sadrazamHurşit Ahmet Paşa'yı Tepedelenli Ali Paşa'nın üzerine gönderdi.Bulunduğu yerden ayrılmama yasaklarını çiğnedi ve Osmanlı Devleti'ne gard aldı.Hurşit Ahmet Paşa, Tepedelenli Ali Paşa'nın işgal ettiği yerleri geri alarak Tepedelenli Ali Paşa'nın oğullarıyla birlikte ordusunu yendi.Canına dokunulmaması şartıyla 24 Ocak 1822'de teslim olsa da,ilerde tekrar isyan çıkarma riskine karşı olarak bu karar bozuldu ve idam edilmesi kararına varıldı.Bu haberi alınca silahına davrandığı için, kurşunla vurularak öldürüldü.Daha sonra da başı kesilerek İstanbul'a gönderildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın