Görüş Bildir
Haberler
Kerahat Vakti Nedir? Ne Zamandır? Kerahat Vakti Uyumak Günah mıdır? Kerahat Vaktinde Namaz Kılınır mı?

Kerahat Vakti Nedir? Ne Zamandır? Kerahat Vakti Uyumak Günah mıdır? Kerahat Vaktinde Namaz Kılınır mı?

Dilan Aydemir
05.03.2020 - 17:14

Dinimize göre bazı vakitlerde bazı ibadetlerin yapılması yasaklanmıştır. Örneğin namazı uygun olmayan zamanlarda kılmak mekruhtur yani dinen yapılması hoş karşılanmamaktadır. Kerahat vakti bu vakitlere verilen isimdir. Kerahat vakti, güneşin doğuş, batış ve tam tepede bulunduğu vakit olarak ifade edilmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kerahat Vakitleri Ne Zamandır?

Kerahat Vakitleri Ne Zamandır?

Sabah kerahat vakti: Güneş'in doğmaya başladığı saatten 45 dakika geçinceye kadar olan süredir.

Öğle kerahat vakti: Öğlen namazına 45 dakika kalan zaman dilimine denilir.

İkindi kerahat vakti: Akşam ezanından 45 dakika önce başlar ve Güneş batana kadar devam eder. Bu vakitte sadece ikindi namazının farzı kılınabilir.

Kerahat Vaktinde Namaz Kılınır mı?

Namaz kılmak için öncelikle güneşin doğuşunu, gün içinde en tepeye çıkmasını ve son olarak batmasını bekleyip sonrasında namazı kılmak gerekir yani güneş doğarken, güneş en tepedeyken ve batarken namaz kılınmaz. Peygamber efendimiz bu vakitlerde namaz kılınmaması gerektiğini vurgulamıştır.

Kerahat Vaktinde Uyunur mu?

Hadis-i Şerifte:“İkindiden sonra,  uyuyup da aklını kaybeden kimse, yalnız kendini kınasın.”(Kenzu’l-Ummal, h. No. 41362) buyrulmuştur.

Uykunun üç zamanı var ve üç ayrı hükmü vardır:

Gaylule: Bu uykunun zamanı; sabah namazının girmesiyle başlar, kerahet vaktinin bitiş zamanı olan güneşin doğmasından yaklaşık 45 dakika sonrasına kadar devam eder.

Bu vakit, günlük çalışmanın hazırlığını yapma zamanıdır. Güneş'in doğmasından sonra bir rehavet olup, çalışmanın şevkini azalttığından ve bereketsizliğe sebebiyet verdiğinden, hadiste “hilaf-ı sünnet(sünnete aykırı) olarak değerlendirilmiştir.

Feylule: Bu vakit, ikindi namazından sonra başlar, akşam namazına kadar devam eder. Bu uyku, insanda sersem bir hal oluşturduğundan, adeta insanın ömrünün kısalmasına sebebiyet vermiş olur, aklın kaybolması meselesi, bu sersemliğin şiddetine işarettir. Yapılan işlerin sonucunu görmek genellikle o vakitte olacağı için, o esnada uyuyan kimse, sanki o günü yaşamamış ve o günün manevî neticesini görmemiş gibidir. Bu sebeple, bu uyku da mekruh sayılmaktadır.

Kaylule: Bu uyku sünnettir. Kuşluk vaktinden başlar, öğleden biraz sonraya kadar devam eder. Yarım saat kaylule, iki saat gece uykusuna denktir. Bu uyku, teheccüd namazının rahatlıkla kılınmasına yardımcı olduğu gibi, insana kazandırdığı zindelik sayesinde çalışma enerjisini arttırır.(Nursi, Lem'alar/28. Lema).

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
111
40
17
13
10
8
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın