Kemal Sunal'ın Ailesinin Açtığı Telif Davası Sonuçlandı: Yeşilçam Sanatçılarına Emsal Olacak
Kemal Sunal filmlerinin sinema dışında yayınlanması ve yapımcıların haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle ailesi tarafından açılan telif davasında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'ndan emsal olacak bir karar geldi. Karara göre bundan sonra tüm Yeşilçam oyuncuları telif hakkı talep edebilecek.
Sunal'ın mirasçıları; Ali Sunal, Ezo Sunal Öztüyen ve Hafize Gülderen Sunal, 10 yıl önce avukatları aracılığıyla İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesine Kemal Sunal'ın filmlerinin sinema dışında yayınlandığını ve firmanın haksız kazanç sağladığını belirterek telif hakkı davası açtı.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, dava dilekçesinde, Sunal'ın 1970 ve 1990'lı yıllarda rol aldığı 45 filminin, sinema gösterimi dışında yıllarca çeşitli televizyon kanallarına ve birçok dijital kanala satıldığı, bu filmlerin sayısız kez yayınlandığı belirtilerek filmlerin yayınlanmasına ilişkin 3 ayrı firmadan 'telif hakkı' talep edildi.
Dilekçede davalı şirketin ciddi maddi gelir elde ettiği halde mirasçılarına herhangi bir telif ödenmediği anlatıldı.
Dava, avukatlar aracılığıyla istinaf edildi. Bölge Mahkemesi ise 'telif hakkı' davasının kısmen kabul edilmesine karar verdi. Bölge Mahkemesi'nin 'kısmen' bozma kararı üzerine dosya Yargıtay'a taşındı.
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi ise Bölge Adliye Mahkemesi kararını bozdu. Dosya en üst mahkeme olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi. Genel Kurul ise telif hakkı davasının kabul edilmesi gerektiği kararını vererek 72 maddede gerekçeleri açıkladı.
Sunal'ın mirasçılarından izin alınmaksızın yayımlanan filmlerde tazminat ödenecek
Filmlerin çekildiği dönem sadece sinema salonlarında yer aldığını ve oyuncunun da bu kapsamda ücretini aldığını belirten Genel Kurul eser sahipliğiyle bağlantılı haklar bakımından sağlanan 70 yıllık koruma süresini göz önüne alarak, eserlerin yapım tarihlerinde yeni ve öngörülemeyen yayın alanlarının dikkate alınmadığını belirtti. Genel Kurulun kararıyla Sunal'ın mirasçılarından izin alınmaksızın gerçekleştirilen haksız kullanımlar nedeniyle yapımcılar tazminat ödeyecek.
Avukat Özge Tosunöz Sarı, "Bu karar, Yeşilçam film emektarlarına da emsal olacak. Sinema sözleşmesi yapılan ancak filmleri farklı platformlarda yayınlanan Yeşilçam sanatçıları da bundan sonra telif hakkı talep edebilecek" dedi.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Ne kadar geç gelen bir adalet. Ne geç alınan bir karar. Bir sürü yeşilçam emektarı yokluk içinde yaşamlarını yitirdi. Her şey çok daha farklı, çok daha güzel... Devamını Gör
Sinema Emekçilerine karşı biraz dçfazla duygusal yaklaşıyor olabilir miyiz acaba... Zira, sinema filmerinde emek veren Emeçiler o dönemde emeklerinin karşıl... Devamını Gör
Korkusuz Korkak Filmi: Zamansız gelen paranın ancak üzerine sıçarım, siz de sıçın 😄 https://www.youtube.com/watch?v=kG6Grkc9e2w
torunları var onlar yer..her nesle izletiyorlar..
10 yıl boyunca neyi tartışmışlar acaba bu kadar çok. 10 yıl sonra gelen karardan ne olur ya! Adalet sisteminin yavaşlığı, tembelliği tam bir rezalet gerçekte... Devamını Gör