Kedici Medeniyet: Antik Mısır ve Kediler Arasındaki Bir Acayip Sevgi ve Bağlılığın Nedenleri 🙀
Kedici Medeniyet: Antik Mısır ve Kediler Arasındaki Bir Acayip Sevgi ve Bağlılığın Nedenleri 🙀
Antik Mısır'da kedilere verilen önem neredeyse herkes tarafından biliniyor. Peki bir halk, bir hayvan cinsini kutsallaştıracak kadar neden seviyordu? İlk hayvan mezarını inşa eden Antik Mısır ve kediler arasındaki ilişki bakın ne! 🙄
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
En dikkat çeken uygarlıklardan biri olan Antik Mısır, bilinen birçok geleneği ile yüzyıllardır konuşuluyor ve merak edilmeye devam ediyor. Alışkanlıkları ve gelenekleri ile şaşırtan bu halk, kedilere çok ama çok değer veriyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Antik Mısırlılar tarafından birbirinden farklı birçok sayıda kedi heykeli yapıldı. Tarihçiler tarafından bu durum, kedilere yükledikleri farklı anlamlar olarak açıklanıyor.
Eski Mısırlılar, kedilerin hem sevecen hem de saldıran tutumlarını yöneticileri ve tanrılarıyla bağdaştırıyorlardı. Tanrıların tavırlarının kedilerle aynı olacağı kanaatine varan Eski Mısırlılar, kedilere karşı farklı yaklaşımlar izlemeye başladı.
Bir yandan sadık ve güvenli görünürken bir diğer yandan hırçın ve bağımsız davranan kediler, Antik Mısırlılar için özel bir hayvan olarak görülüyordu.
Hasat dönemlerinde en büyük yardımcıları kedilerdi! Besinlerini, fare ve haşeratlardan korumak için kedilerden yardım alıyorlardı. Bu yüzden fare düşmanı kediler, Eski Mısırlılar için büyük önem taşıyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Antik Mısırlılar, kız çocuklarına çok sevdikleri kedilerinin adını veriyordu. Direkt isim olarak vermemeleri halindeyse takma ad olarak kullanıyorlardı. Bu durum kedileri, çocuklarından bile çok sevdiklerini kanıtlar nitelikte.
Bu kedi aşkının tam olarak ne zaman başladığı bilinmiyor fakat uzmanlar, M.Ö 3800'lü yıllara dayandığını düşünmekte. Yapılan araştırmalara göre uzmanlar M.Ö 3800'lü yıllarda kedi mezarlarının olduğuna dair kanıtlar keşfetti.
Tanrıça Sekhmet (Sakhmet), bir kadının vücudunda bulunan aslan başı olarak tasvir edilirdi. Bu tanrıçanın gün doğumunda ve alacakaranlıkta koruyucu olduğu düşünülürdü.
Bir başka tanrıça ise Bastet idi. Bastet, aslan ya da kedi başlı olarak resmedilirdi. Tanrıça Bastet, Eski Mısırlılara göre kedileri koruyordu. Bu inanıştan dolayı Eski Mısırlılar, kedilere özel bir ilgi gösteriyordu.
Kedilere duyulan saygı çok büyüktü. Üstün varlıklar olarak görülen kediler, sahiplerinden ayrı tutulmuyor, hatta ve hatta sahipleriyle aynı tabaktan yemek yiyorlardı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Eski Mısır'da kediye duyulan ilgi bir süre sonra saplantı haline geldi. İnsanlarla birlikte gömülmeleri için kedi yetiştiren iş kolları mevcuttu.
Swansea Üniversitesi’nde materyal inceleme profesörü olan Richard Johnston: "Çoğunlukla kurban edilmek için yetiştirildiler. Uygulama fazlasıyla endüstriyeldi, kedi satışı için kurulmuş çiftlikler mevcuttu." sözlerini dile getirerek saplantı boyutunu açıkladı.
Antik Mısırlılar ve kedi arasındaki bir acayip ilişki halen araştırılmaktadır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
aranızda zaman makinası bulan varsa beni antik mısıra götürsün neyim var neyim yok veririm.
antik mısırlı olduğumu öğrendim
Geldim buradayım