Kaza Anında Hava Yastıkları Nasıl Oluyor da Jet Hızında Açılabiliyor?
Kaza Anında Hava Yastıkları Nasıl Oluyor da Jet Hızında Açılabiliyor?
Araçların olmazsa olmaz güvenlik donanımlarından biri olan hava yastıkları, kazalarda hayat kurtarabiliyor.
Peki ama bu hava yastıkları nasıl oluyor da kazanın hemen ardından anında açılabiliyor?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hava yastığı, modern araçlarda bulunan en önemli güvenlik unsurlarından biridir. Esas amacı, ani duruşlarda veya kazalarda yolcuların hızla öne doğru savrulmasını engellemek ve darbenin şiddetini azaltmaktır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hava yastıkları, genellikle direksiyonun içinde veya yolcu koltuğunun önündeki panelde bulunur. Ayrıca yan hava yastıkları, diz hava yastıkları ve arka perde hava yastıkları gibi farklı türleri de vardır.
Hava yastıklarının bu kadar hızlı açılabilmesini sağlayan birkaç kritik bileşen vardır. Her şey, ACU (Airbag Control Unit - Hava Yastığı Kontrol Ünitesi) adı verilen bir elektronik kontrol birimi tarafından yönetilir.
Bir araç, bir kaza sırasında aniden yavaşladığında bu sensörler hızdaki ani değişikliği algılar.
Bu noktada hava yastığını açacak olan devre, hızla tetiklenir. Isıtma elemanına bir elektrik akımı iletilir ve kimyasal bir patlayıcıyı ateşleyerek büyük miktarda gazın hızla yastığı şişirmesini sağlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kazalar genellikle çok hızlı gelişir, bu yüzden hava yastığının da aynı hızda devreye girmesi gerekir. Hava yastığı sistemi, çarpma anından itibaren ortalama 0.120 saniye içinde tamamen şişer.
Göz açıp kapayıncaya kadar gerçekleşen bir süreçtir.
Patlayıcı madde yanarak hava yastığını şişirir, ve yastık, plastik kapağı parçalayarak açılır. Direksiyondan çıkan yastık, yüzünüzle temas ettiği anda yavaşça gazını salmaya başlar ve bu sırada çarpma etkisini yumuşatır.
Hava yastıkları, araç içindeki yolcuların hayatını kurtarmada büyük bir rol oynar ancak unutulmaması gereken önemli bir nokta var: Hava yastıkları sadece bir tamamlayıcı güvenlik donanımıdır.
Yani hava yastıkları tek başına yeterli değildir, emniyet kemeriyle birlikte kullanılması gerekir. Aksi takdirde, hava yastığının tam anlamıyla işlev görmesi zor olabilir. Bazı araçlarda emniyet kemeri takılmadığı takdirde hava yastığı tam olarak devreye bile girmeyebilir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Sakarya Üniversitesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. Alt yazı tercümanlığı, sosyal medya içerik üreticiliği ve editörlük görevlerinde bulundum. Onedio'da yaşam ve genel kültür kategorilerinde içerik üretiyorum. Farklı kültürleri ve birbirinden ilginç hikayeleri okuyucularla buluşturmayı seviyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın