Görüş Bildir
Haberler
Kayhan Karlı Yazio: Altı Adımda Kaliteli Eğitim Sistemi

etiket Kayhan Karlı Yazio: Altı Adımda Kaliteli Eğitim Sistemi

Kayhan Karlı
25.03.2021 - 20:59 Son Güncelleme: 27.03.2021 - 15:42

Bu yazıda pek çoğumuzun sorguladığı ve hatta tartışmaların son dönemde sınırsızlaştığı “kaliteli bir eğitim sistemi nelere sahip olmalı” sorusunun değerlendirmesini yapalım istedim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Temelde 6 bağlam ile kaliteli bir eğitim sistemi herkes için açıkça belirlenebilir.

Temelde 6 bağlam ile kaliteli bir eğitim sistemi herkes için açıkça belirlenebilir.

I. Sınama ve Karşılaştırma: Her eğitim sisteminin kalitesi, sadece kendi içinde tanımlanmış ölçütlerle değil, evrensel anlamda geçerli ölçütlerle karşılaştırmalar yapıldığında elde edilen sonuçlarla tanımlandıkça ortaya çıkabilir. Bu nedenle uluslararası ölçütlerle yapılan sınamalar, belirli periyotlarla değerlendirilmelidir.

II. Özerklik: Kaliteli eğitim sistemleri, bireyin özerkliğini geliştirmek üzerine kurulduğu için, kurumların da özerkliği ve uygulama çeşitliliğini destekler. Özerklik oranı arttıkça da hesap verebilirlik desteklenir.

III. Hesap Verebilirlik: Sistem içindeki karar verme mekanizmalarının birbirine karşı hesap verebilir şekilde çoğulcu olup olmadığı önemlidir. Esas olan tüm paydaşların karar verme süreçlerine dahil olmasıdır.

IV. Erken Çocukluk Eğitimi: Kaliteli eğitim sistemleri incelendiğinde, hemen hemen hepsinde erken çocukluk eğitimine çok önem verildiği görülebilir. Bu nedenle sistemin kök - kaynak ilişkisi burada kurulur. 

V. Öğretmen Seçimi: Kaliteli bir eğitim sistemi, öğretmenlik mesleği için tercih ettiği tüm adayları, mevcut kaynakların en üst yetenekli grubundan seçer. Bu nedenle kaliteli eğitim sistemleri, yetenekli gençlerin öğretmenliği seçtiği sistemlerdir.

VI. Kültür: Tüm kaliteli eğitim sistemleri kendi kültüründen şekillenen ve evrensel ilkelere erişen kıyaslama yapılabilen sistemlerdir. Bu nedenle kaliteli eğitim sistemi kendi toplumsal kültürü bağlamında felsefesini kurabilmelidir.

Eğitim sistemi değerlendirmesi yapmak için de bu 6 adımı kullanabilirsiniz! İsterseniz kendi eğitim sistemimizi bu altı bağlamda hemen değerlendirin…

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın