Kariyerinize Doğru Yön Verin! Geleceği İnşa Edecek Yarınların 5 Teknik Mesleği
Günümüzde bilim kurgu filmlerinin konusu olan ama yarının gerçeği olacak olan her şey aslında geleceğin en önemli meslekleri olacak. Elbette bu mesleklerin sahipleri de hayal dünyaları geniş, insanlığı bir adım öteye taşıma aşkıyla yanıp tutuşan, bilimle yoğrulmuş zeki beyinler olacak. Elbette aralarında kaçırdıklarımız olacak; ancak yakın gelecekte dünyayı şekillendiren ve uygarlığı bir boyut ileri taşıyacak meslekleri bir araya topluyoruz.
Makineler işlerimizi elimizden mi alacak?
Gelişmiş ülkelerde ilkokullarda okuyan çocukların neredeyse %65'i gelecekte şu anda olmayan bir mesleğe sahip olacak.
Dünya Ekonomik Forumu'nda sunulan bir araştırmaya göre şu anda teknoloji ve ona bağlı üretime liderlik eden gelişmiş ülkelerin ilkokullarında okuyan çocukların %65'i bugün var olmayan mesleklere sahip olacak.
Peki geleceğin meslekleri nasıl olacak?
Teknolojinin baş döndüren bir hızla değiştiğini dikkate alırsak, gelecek ile ilgili tahminde bulunmak çok zor. Ama 2030 yılında birçok endüstrinin ciddi bir şekilde yön değiştireceğini ve aşağıdaki yeni meslekler çevresinde büyüyeceğini bugünden öngörebiliyoruz.
1. Robot Programcılığı
Robotlar bazı endüstrilerde şu anda da etkin bir biçimde kullanılıyor. Ancak bu tip robotların yapabilecekleri bundan çok daha fazlası. Robotlar gelecekte onlara kazandırılacak kişilikler ile karar alabilecek, sorumluluk özelliği kazanabilecek ve karar mekanizması geliştirebilecekler. Bu da robot programcılığı sayesinde mümkün olacak. Ayrıca robotların insanlar ile birlikte çalışması fikri her anlamda üretimi ve günlük hayatı daha kolay bir şekle sokacak. Robot programcıları da bu karmaşık görevlerin robotlar tarafından kolaylıkla sağlanabilmesi için gereken zekanın mimarları olacaklar.
Bir örnek ile anlayalım.
Örneğin, yemekleri lezzetli bir şekilde pişiren aşçılar çeşitli kombinasyonlar deniyor ve yemekleri istedikleri noktaya getirebiliyorlar. Bu özellik hiçbir zaman yeryüzünden silinemeyecek ama aşçıların daha az insani özellik isteyen işlerine zamanla sebzeleri nasıl keseceğini bilip, öğrenen robotlar yardımcı olacak.
2. Sensör Sistem Entegratörlüğü
Günümüzdeki ürünlerin sensörlerle gelmesi aslında İnternet bağlantılarıyla ilgili. Ancak İnternet bağlı olan tüm sensörlerin birbirleri ile iletişimde olması daha büyük bir probleme dönüşüyor. Teknolojiyle ayakkabılarınız yürüdüğünüz mesafeyi ölçüp kaydedebiliyor ve yumurtanız bittiğinde sipariş verebiliyorsunuz. Asıl problem ayakkabınızdan, buzdolabınıza bilgi akışı başladığında ortaya çıkıyor. Çünkü iki kat daha fazla efor harcadığınızda, iki kat daha fazla protein ihtiyacınız olacağını iki cihazın haberleşerek planlayabilmesi geleceğin mesleği olan sensör sistem entegratörlüğünü ortaya çıkarıyor.
Akıllı evler, ofisler; yaşam alanları birbiri ile haberleşen sensörler ile dolu olacak.
Bu entegrasyon sürecinde bu işi yapan mühendisler geleceğin dünyasını inşa ediyor olacak.
3. Algoritma Tasarımcılığı
Algoritma tasarımcılığı hali hazırda hızla büyüyen bir iş kolu. Öyle ki algoritma üretilebilen yazılımlar her geçen gün daha fazla kullanılıyor ve yaygınlaşıyor. Algoritma tasarımcıları aslında yazılım mühendislerinin ya da buna benzer işlerin yerine gelmiyor ve gelmeyecek. Bambaşka bir gelişim alanı olan bu iş kolunda gelecekte daha da büyük bir alan olacak. Gelecekte ölçek, güç, ağırlık, maliyet, büyüklük gibi bir çok kriter açısından algoritma tasarımcıları direkt gündelik hayat ile ilgili konulara karar verecek tasarımlar sunacaklar.
Farklı olmanın anahtarı...
İnsanlar gelecekte bir ürünün şekline ve nasıl yapıldığına dair konularda daha kısa zaman harcayacaklar. Tasarım ve mühendislik anlamında getireceği yenilik öncelikli seçim kriterleri olacak. Doğru dizay parametrelerini bulmak ve orijinal bir ürün ortaya çıkartmak en önemli sorunsal olarak üretim süreçlerinde tasarımcıların önüne gelecek. Farklılık yaratmanın yolları farklı algoritmalar tasarlamaktan geçecek.
4. 3 Boyutlu Baskı Uzmanlığı
3 boyutlu yazıcılar tartışmasız toplumda gelecekle ilgili en fazla konuşulan teknik gelişimler arasında. Bu tip yazıcılar çok önemli parçaların hızlı ve daha düşük maliyetler ile üretilmesine imkan sağlayacaklar. Bu özelliği itibariyle de 3 boyutlu yazıcılar ile yapılacak imalatlar yükselerek artan bir öneme sahip olacak. Bu anlamda imalat sanayinin yeni boyutu olan bu mecrada uzmanlara olan talep çok yüksek bir hızla artacak.
Yetişmiş eleman ihtiyacı inanılmaz seviyede olacak.
Sadece Amerika'da yakın gelecekte sadece 2 milyon uzmana ihtiyaç olacağı bugünden hesaplanıyor. Hem yazılımcı hem de yazıcıları idare edecek operatör olarak yetişmiş eleman eksiğini kapamak için gerekli adımlar atılıyor.
5. Artırılmış ve Görsel Gerçeklik Programcılığı
Yeni ve gelecek 3 boyutlu oyunlar bir şeyi başarmayı hedefleyecek, o da artırılmış ve görsel gerçeklik olacak. Şu anda dahi artırılmış ve görsel gerçeklik ile ilgili kariyer planları yükselişte olsa da gelecekte bu yükseliş inanılmaz boyutlarda olacak. Çünkü bu tip uzmanlara talepler sadece oyunlarda değil, hayatın her alanına nüfuz edecek dijital projelerde olacak.
Bu alanda çalışmak istiyorsanız, doğru bir yoldasınız.
Otomotiv, inşaat, sağlık, güvenlik gibi sayısız endüstride artırılmış ve görsel gerçeklik uygulamaları hali hazırda yer almaya başladı ve gelecekte inanılmaz seviyede yetişmiş gücü talep edecek.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
hepsi sayısal, hepsi matematik, sosyalciler eşit ağırlıkçılar ölsün zaten aq
Dilciler zaten kim ki yorumda bile yok
kamu sektörü giderek e devletleşiyor. Yavaş yavaş yabancı dilleri birbirine anında çevirebilen cihazlar da gelişiyor. Sanırım gelecekte sözelcilere ve dilcil... Devamını Gör
hee afilli afilli anlatın bunları sonra müzisyen olmak isteyen, ressam olarak mutlu olabilecek, edebiyat bitirip huzurun dibine vuracak insanları mutsuzluğa ... Devamını Gör