Görüş Bildir
Haberler
Karalamanın Şehveti: 14 Maddede Mini Çakallığa Düşmeden ‘Yapılacaklar Listesi’ Hazırlamak

Karalamanın Şehveti: 14 Maddede Mini Çakallığa Düşmeden ‘Yapılacaklar Listesi’ Hazırlamak

Onedio Business
27.03.2016 - 01:13 Son Güncelleme: 27.03.2016 - 01:13

Maddeleme bağımlılığı diye bir şey var, orası kesin! Ve dünyada çok az şey, yapılacaklar listesinden “YAPILDI” mutluluğuyla çatır çatır madde karalamanın verdiği hazzı verebiliyor 😁

Fakat işimizi kolaylaştırsın, saatleri programlamamıza yardım etsin, verimliliğimizi arttırsın diye yapılan ‘yapılacaklar listeleri’nde sıklıkla düştüğümüz hatalar; daha açık bir ifadeyle mini çakallıklar var. İyi ve doğru bir ‘yapılacaklar listesi’ nasıl hazırlanır, bakalım 👇🏼

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Öncelikle en sık yaptığımız hata, listede sapla samanı birbirine karıştırmak.

Liste yaparken, genellikle günlük rutinlerle o gün gerçekten tamamlamamız gereken, işle ilgili önemli şeyleri bir arada yazıyoruz. Yani hatırlatmalarla yapılacakları birbirine karıştırıyoruz. Örneğin,

-         Ofise su sipariş et

-         Muhasebeciyi ara

-         Yapılacaklar listesi galerisini hazırla

gibi

2. Buradaki mini çakallık, basit ve o listeye ait olmayan hatırlatmaları listenin üst sıralarına yazmak.

Sırayla karalamak daha keyifli çünkü. Yanlış bir listeleme biçimi olmasının yanında, aslında günün en önemli işi, o günün en birinci hedefi olan işler hep kendine daha alt sıralarda yer buluyor.

3. Bu çakallığın tehlikeli tarafı ise, günün en önemli işini daha az önemli gibi göstermesi.

Alt sıralara doğru ilerledikçe dikkatimiz de, ilgimiz de azalmaya başlar. Siz günün en önemli, o gün mutlaka halledilmesi gereken “iş”ini üçüncü, dördüncü sıraya yazdığınızda, beyninizde o iş üçüncü / dördüncü dereceden önemli gibi algılanıyor.

4. Listeyi yalnızca iş odaklı oluştursak bile, yapmaktan kendimizi alıkoyamadığımız mini çakallıklar var.

Pulitzer ödüllü gazeteci Charles Duhigg ‘e göre, en basit görevlere ilk sıralardan yer vermek demek, ‘yapılacaklar listesi’ni üretkenlik için değil, tatmin hissini yaşamak için oluşturuyoruz demek.

5. Aslında iyi niyetliyiz de hep bu ‘başarmışlık hissi’ ihtiyacı yüzünden kaybediyoruz.

İşte “karalamanın şehveti” dediğimiz şey tam olarak bu noktada devreye giriyor. O “hah, bu da bitti” hissinin salgıladığı dopamine paha biçilemez.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Mini çakallığa mükemmel örnek: ‘Duş al’.

Kaç yaşındasınız? 20 mi? 27 mi? 35 mi? 45 mi? Şöyle bir durun ve kendinize sorun: Bir yapılacaklar listesinde “duş al”ın ne işi olabilir? Bunun gibi örnekler elbette çoğaltılabilir.

7. Bir başka yanlış, görevleri genellemek.

Örneğin, “Taslak galerileri tamamla”. Hiçbir şekilde yol göstermeyen, adım belirtmeyen, dolayısıyla üretkenliği beraberinde getirmesi imkansız bir maddeleme biçimidir. Kendi içinde en az 10 madde yaratabilecek derecede geniş görevleri bu biçimde maddeleştirdiğimizde, bu dahil her şeyi tamamlamayı unutun…

8. Peki yapılacakları doğru biçimde listelemenin sırrı ne?

Korkmayın, neredeyse imkansız, çok uzun saatler sürecek derecede zor bir görevi listenin en tepesine oturtmak değil. Duhingg’e göre biraz akıllı hareket etmek kafi.

9. Önce günün en önemli ve acil işi nedir, onu saptayın.

9. Önce günün en önemli ve acil işi nedir, onu saptayın.

Herkes için farklı olacaktır. Diyelim, bir gün önceki etkinliğin finansal raporlamasını oluşturmak. Veya X konuda içerik üretmek. İlk maddeniz bununla alakalı olmalıdır.

10. Çorap söküğü etkisi

10. Çorap söküğü etkisi

Başlangıç noktasını net, doğru ve yapılabilir biçimde saptadıktan sonrasında maddelerin bir kısmı, siz bakmadan kendi kendine ilerleyecektir zaten.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Görevi genelleme hatasına düşmeyin; çekirdeği düşünün.

Finansal rapora başlamak için size gereken nedir? Bankadaki hesap hareketleri mi? Öyleyse listenin ilk maddesi 'raporu hazırla' değil, “hesap hareketlerini incele” olmalıdır. Aynı şekilde, X konuda içerik üretmek için, listenin ilk sırasına “x konu hakkında Google taraması” yazmalısınız.

12. Görevi tamamlamak için tüm kaynaklara erişebilir durumda olduğunuzdan emin olun.

Yoksa öncesinde birinden bir şey istiyor olmanız mı gerekmekte? Örneğin birisi sizi email ile bilgilendirmeli mi? Birinden herhangi bir veri için cevap mı bekliyorsunuz? Öyleyse ilk maddeniz odur. Öncelikle onu tamamlamalısınız. Aksi halde listenin geri kalanı tamamen anlamsızlaşır; hatta imkansızlaşır.

13. Bu adımları birbirinden bağımsız her görev için tekrarlayın.

Böylelikle maddeleme bağımlılığını gerçekten üretkenliğe dönüştürmüş olacaksınız.

14. Bitirirken bir kez daha tekrar edelim;

'Görev'lerle 'hatırlatma'ları birbirine karıştırma çakallığından uzak durun 😏

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
26
5
4
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın