Karadeniz Sahillerinde Görülen Kızıl Tabaka Yayılıyor
Karadeniz'deki Kızıl Tabakanın Nedeni İklim Değişikliği mi?
Zonguldak’ın Alaplı ve Düzce’nin Akçakoca ilçeleri sahillerindeki kızıl tabaka Ereğli’ye kadar ulaştı. Alaplı ve Akçakoca kıyılarını kaplayan ve nedeni henüz belirlenemeyen kızıl tabakanın Ereğli Limanı içinde etkili olduğu görüldü. Kızıl tabakanın oluştuğu bölgede su yüzeyinde ölü olduğu bildirilen çok sayıda deniz anası görüldü. Ereğli’de de tabakadan alınan numune analize yollanırken tabakanın ‘anormal hava’lara bağlı oluştuğu belirtiliyor.
Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay , 15 Şubat’ta ilk olarak Alaplı’da görülen kızıl tabaka için Sağlık Grup Başkanlığı ekiplerini görevlendirildiğini söyledi. Çay, “İlgili laboratuvara numuneler gönderilecek. Analiz sonuçlarının ardından tabakanın neden kaynaklandığı belirlenecek. Gerekli çalışmalar büyük titizlikle sürdürülmektedir” dedi.
Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜ-BİYOM) Müdürü Yrd.Doç Dr. Deniz Yağlıoğlu ise “Dünyada ve özellikle ülkemizde birçok örneğine rastlayabileceğimiz, literatürde ‘red-tide’ olarak bilinen olayla karşı karşıyayız. Bu olay genellikle ilkbahar ve yaz aylarında görülür. Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava ve su sıcaklıkları, kış mevsiminde de böyle bir durumla karşılaşmamıza sebep olmuştur” dedi.
“Balık ölümleri gerçekleşebilir”
“Bu bölgelerde yine plankton yoğunluğuna göre balık ölümleri gerçekleşebilir. Planktonlar hem ürettikleri toksik maddeler hem de balıkların solungaçlarına yapışması nedeniyle oksijen alamamalarına neden olabilir. Oksijenin olmaması diğer canlıların da olumsuz etkilenmesine sebep olur. Bu planktonları tüketmekte olan kabuklu deniz canlılarının insanlar tarafından tüketilmesi sebebiyle olumsuz etkiler görüldüğü de bundan önce yaşanan olaylarda rapor edilmiştir.”
Tabaka 15-20 gün devam edecek
Yaşanan olayın mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava ve su sıcaklıklarından kaynaklandığını, denizin erken ısınmasıyla alakalı olduğunu aktaran Yağlıoğlu, “Bölgemizde son zamanlarda deniz analarında meydana gelen artış sebebiyle uzun süredir ‘red-tide’ olayıyla karşılaşılmıyordu. Karadeniz’e taşınma yoluyla gelen deniz analarımız var. Bunlar geldikten sonra bu plankton türlerini tükettikleri için Karadeniz’de bu tür olaylarla çok karşılaşmıyorduk. Şu anda deniz analarının üreme mevsimi değil. Kısacası bu mevsimde artan sıcaklıklar red-tide olayıyla karşılaşmamıza sebep olacaktır” diye konuştu. Yağlıoğlu olayın 15-20 gün daha sürebileceğini belirtti.
(AA)