Kara Veba'dan Kolera'ya Covid-19'dan Influenza'ya Tarihte Bilinen En Ölümcül Salgın Hastalıklar
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Kara Veba'dan Kolera'ya Covid-19'dan Influenza'ya Tarihte Bilinen En Ölümcül Salgın Hastalıklar
Koleradan kara vebaya, koronavirüsten influenzaya... Eskiden zorunlu göçler ve savaşlar ile yayılan salgınlar, günümüzde kolay ve hızlı ulaşım sebebiyle çok daha hızlı yayılıyor. Hızlı yayılmasına karşın, bilimsel gelişmeler sayesinde de hızlı çözüm üretiliyor. Geçmişten günümüze insanlık tarihinin en çok ölüme sebep veren salgınlarını sizin için detaylandırdık.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
COVID-19 salgını, geçmişteki viral salgınlarla benzeşiyor mu bakmadan önce biraz istatistiklere bakalım. Dünya, COVID-19 salgınının dördüncü yılına girerken, resmi ölüm sayısı şu anda yaklaşık 7 milyon. Peki bu rakam gerçeği yansıtıyor mu?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
COVID-19, tarihte meydana gelen birçok ölümcül salgından sadece bir tanesi. Yakın tarihten bir örnek vermek gerekirse, HIV virüsü yani Aids'in 40 milyondan fazla can aldığını söyleyebiliriz.
Biz de uzak ve yakın tarihe kısa bir yolculuk yapıp, 1 milyondan fazla ölümle sonuçlandığı bilinen salgınları incelemek istedik.
Antonine Salgını: Nam-ı diğer Galen Salgını, ortaya çıktığı M.S. 165 yılına kadar Roma’nın ve tüm insanlığın gördüğü en ölümcül en büyük salgın olarak tarihe adını yazdırmış.
Jüstinyen Vebası: M.S. 541 yılında patlak veren Jüstinyen Vebası'nın Mısır'dan bir tahıl nakliyesinde fareler tarafından taşınan hastalık olduğu düşünülüyor. Bizans İmparatorluğu'nun yoğun nüfuslu başkenti Konstantinopolis (bugünkü İstanbul) bu salgından ciddi şekilde etkilendi. Günde 10.000 kişinin öldüğü biliniyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kara Ölüm (The Black Death): 1346 yılında başlayıp 1353 yılına kadar süren en ölümcül salgınlardan biridir. Kara ölümün 1347 ile 1351 yılları arasında 25 milyondan fazla insanı öldürdüğü tahmin edilmektedir.
Kolera: 1817 yılında başlayarak dalgalar halinde gelen kolera salgınının en ölümcül versiyonu 1846 ile 1860 yıllarında gerçekleşti.
İspanyol Gribi: 1918 ile 1920 arasında virüsün 40 milyon ila 50 milyon arasında ölüme neden olduğu tahmin ediliyor, bu da Birinci Dünya Savaşı'ndaki toplam ölümlerden daha fazla.
HIV / Aids: 1981'de başlayan salgının, 2021 itibariyle 40 milyondan fazla insanı öldürdüğü biliniyor. Güzel olan gelişme ise, ölüm oranlarının 2000'li yıllarda düşüşe geçmesi ve anti-retroviral ilaçlar sayesinde HIV pozitif olan insanların artık çok daha uzun yaşayabilmesi.
Covid 19: 2019 yılının Kasım ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve SARS-CoV-2 olarak bilinen koronavirüs için genel görüş bu virüsün hayvanlardan insanlara geçtiği yönünde. Ancak, bu yayılmanın doğal olarak mı yoksa laboratuvarda bir kaza sonucu mu meydana geldiği henüz belli değil.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Salgınlar rastgele ortaya çıkmıyor ve ne yazık ki insanlığın dolaylı olarak yardımı ile yayılıyor. İklim değişikliği, çevresel bozulma salgınlara katkıda bulunan faktörlerden sadece ikisi.
Bundan sonra nasıl bir virüs ile karşılaşacağımızı hiçbirimiz bilmiyoruz. Ama umuyoruz ki bilimsel gelişmeler, gelecekte olması olası herhangi bir pandeminin zararını hafifletecektir.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın