Kapitalizm ‘Hava’ya da El Attı: Kanadalı Firma Çinlilere 'Şişelenmiş Temiz Hava' Satmaya Başladı!
Kapitalizm ‘Hava’ya da El Attı: Kanadalı Firma Çinlilere 'Şişelenmiş Temiz Hava' Satmaya Başladı!
'Bedava yaşıyoruz, bedava; hava bedava, bulut bedava...' diyordu büyük şâir Orhan Veli. Ancak bu durum ileride değişebilir (değişmemesini umalım).
Değişebilir çünkü; size Çin'deki olağanüstü hava kirliliğinin yaratmaya başladığı bir sektörden bahsedeceğim: 'Şişelenmiş temiz hava...'
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çin'deki hava kirliliği âdeta distopik boyutlara ulaştı: Yılda 350 bin ila 500 bin kişi hayatını hava kirliliğine bağlı sebeplerden kaybediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hava ölçümleri de bu durumu doğrular nitelikte: Şu anda Çin’de tarihin en yüksek hava kirliliği seviyesine ulaşılmış durumda.
Maalesef yaşanan bu korkunç sorun birtakım girişimcileri de harekete geçirmiş durumda!
Bunlardan biri Kanada merkezli Vitality Air isimli bir şirket. Firma, Rocky Dağları’ndan aldığı temiz havayı şişeleyerek Çinli müşterilerine satmaya başladı!
Şirket kurucuları, bir paket temiz havayı eBay’den 2.9 TL’lik fiyatla satmayı başarmalarının ardından, bu fikrin gerçekten piyasası olabileceğinin farkına vardılar. Sonrasında ise ikinci pakete 490 TL’lik bir teklif gelmesi ile daha büyük bir şaşkınlık yaşadılar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Üstelik bu temiz hava satma fikri ilk de değil!
Daha önceki asıl büyük girişim ise 2013 yılında, Çinli multimilyoner Chen Guangbiao tarafından gerçekleştirildi: İçecek kutusu boyutundaki temiz hava kutularından 10 günde 8 milyon adet sattı!
"Çin'de temiz hava çok değerli, çok bir lüks bir şeydir..."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bonus: Müşfik Kenter'in sesinden, Orhan Veli'nin "Bedava" Şiiri...
Sizin bu durum hakkındaki görüşünüz nedir?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Hacettepe Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı ve Felsefe eğitimi aldı. Aynı üniversitede felsefe yüksek lisansı yaptı. Tezinde dijital gözetim mekanizmalarının etik boyutunu inceledi. Başarısız bir girişimcilik deneyimi oldu. Teknoloji felsefesi ve etiği, yapay zekâ felsefesi, İnternet ve yeni medya çalışmaları, veri ve etki gazeteciliği, startuplar ve sosyal girişimcilik ilgi alanları. Bunlar dışında kitaplar, filmler ve seyahat etmek zamansız tutkuları...
Gelin muhabbet edelim:
https://twitter.com/kendiniarayan
https://www.instagram.com/tanerbayram06/
Tüm içerikleri