Görüş Bildir
Haberler
Kalp Çarpıntısı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalp Çarpıntısı Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
07.09.2021 - 07:12

Kalp vücuda kan pompalamak gibi birçok görevle yükümlüdür ve hayat boyu hiç durmadan çalışmaya devam eder. Ancak insanlar genellikle bu durumu fark etmez ve rahatsızlık duymazlar. Kalp atışının hızlı ve normalden fazla atması özellikle bu durumla hiç karşılanmayanlar için yoğun endişeye neden olur. Bu endişe ise beraberinde kalp çarpıntısı nedir, belirtileri nelerdir? Gibi soruları akıllara getirir. Bu durum kimi zaman kalp dışı nedenlere bağlı olarak kimi zaman da altta yatan ciddi kalp hastalıkları nedeniyle yaşamı tehdit edici seviyelere ulaşabilir. Peki, kalp çarpıntısı nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kalp çarpıntısı diğer bir ifade ile taşikardi, kalbin aşırı atması sonucu vücuda gerekli kan pompalama yetisini azaltarak sersemlik, nefes darlığı, bayılma gibi semptomlara neden olabilir. Sağlıklı bir bireyde olması gereken kalp hızı dakikada 60-100 atıştır. Kalp hızınız üst sınır olan 100 atımı aşıyorsa kalp çarpıntısı (taşikardi) şüpheleri doğabilir. Kalbin normal seviyelerden fazla atması kalbin kan pompalama görevinde aksaklıklar yaşanmasına mahal verebilir. Bu durum ise kalbin yanı sıra vücuttaki tüm organlara kan akışının azalmasına ve beraberinde farklı sorunlara yol açabilir. Peki, kalp çarpıntısı nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte tüm sorularınızın cevapları…

KALP ÇARPINTISI NEDİR?

Kap çarpıntısı genellikle kişilerin yaşamında ciddi olmayan nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Ancak kimi zaman önemli rahatsızlıklardan kaynaklanabileceği için kişilerde endişeye neden olur. Kalp çarpıntısı kişinin kendi kalp atımını hissetmesi şeklinde ifade edilebilir. Yani bu durum dinlenme sırasında da hissedilir. Normal kalp atım hızı seviyesinin üzerine çıkması ya da farklı hastalıklara bağlı olarak kalp çarpıntısı tehlikeli olabilir.

KALP ÇARPINTISI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kalp çarpıntısı duygu durum değişikliklerinin yanı sıra fiziksel aktivitelere bağlı olarak geçici olarak görülebilir. Kalp çarpıntısı rahatsızlığında genellikle aşağıdaki semptomlar görülmektedir. 

- Baş dönmesi

- Nefes darlığı

- Göğüs ağrısı

- Nabız artışı

- Bayılma

- Göğüste rahatsızlık hissi

- Kalp atışlarının hissedilmesi

Taşikardi bazı ilaçlara vücudun tepkisi olarak ortaya çıkabileceği gibi kalp kapacık hastalığı, kalp yetmezliği, hipertansiyon, kalp tümörleri ve kalp kası hastalıkları gibi çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca aşırı alkol ve sigara kullanımı da kalp çarpıntılarının görülme sıklığını arttırmaktadır.

KALP ÇARPINTISI TANISI NASIL KOYULUR?

Kalp çarpıntısı şikayetleri sonucu hastanelere başvuru yapan kişilere fizik muayenenin yanı sıra yaşadığı durumla alakalı bazı soruların karşılığı alınır. Sonrasında ise hastanın farklı bir hastalığının olup olmadığı ya da kullandığı ilaçlar gibi kalp çarpıntısına neden olacak faktörler gözlemlenir. Kalp çarpıntısının nedeninin saptanması adına bazı tetkikler istenilebilir. Örneğin, EKO (ekokardiyografi), EKG (elektrokardiyografi) ve kandaki biyokimyasal analizi gibi bir takım tetkikler çarpıntı şikayetlerine tanı koymaya ve rahatsızlık hakkında bir değerlendirme için gereklidir.

KALP ÇARPINTISI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kalp çarpıntısı tedavisinde öncelik buna sebep olabilecek çeşitli hastalıkların varlığını saptamaktır. Çünkü kimi zaman altta yatan hastalığın tedavisi ile çarpıntı ortadan kalkmaktadır. Kalp atış sıklığını ortadan kaldırmak ve oluşabilecek komplikasyonları önlemek için en uygun tedavi yöntemi uygulanır. 

Kalp çarpıntısı tedavisinde kalp ritminin normal seviyeye inmesi için ilaç kullanımı önerilebilir. Sürekli devam eden taşikardi durumunda ise katater ablasyon adında bir tedavi yönteminden faydalanılabilir. Ciddi seviyede, geçmeyen kalp çarpıntısı rahatsızlığında kalp pili gibi bazı araçlarda kullanılabilir. 

Belli aralıklarla ortaya çıkan kalp çarpıntılarında yüze soğuk su vurmak, ıkınmak, şah damarında hafif masaj uygulamayı denemek kalp çarpıntısının yavaşlamasına destek olabilirsiniz. Kendi başınıza burun delikleri kapalı iken tuttuğunuz nefesinizi burundan vermeye çalışmakta sinirleri uyarır ve kalp hızınızın yavaşlamasına katkıda bulunur. Sigara ve alkol tüketimini olabildiğine azaltmaya çalışmayı ihmal etmeyin. Kalp çarpıntısı sorunu yaşayan kişilerin doktora görünmesi oluşabilecek ciddi komplikasyonları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bu sebeple kalp atışınız sizi rahatsız ediyorsa bu durumu doktorunuza muhakkak bildirin.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın