Görüş Bildir
Haberler
İzlediğiniz Filmden En Fazla Zevki Almak İçin Oturmanız Gereken Koltuğu Söylüyoruz!

İzlediğiniz Filmden En Fazla Zevki Almak İçin Oturmanız Gereken Koltuğu Söylüyoruz!

cakyz
25.10.2016 - 01:16

Vizyona girmesini uzun süredir beklediğiniz filme bilet almak için sinemanın veznesine yaklaşırsınız ve görevlinin size gösterdiği ekrandan göz kararı bir koltuk seçersiniz. Peki sinema salonunun içinde bulunan herkes filmi aynı şekilde mi deneyimliyordur? Cevap hayır. Nereye oturduğunuz gerçekten önemlidir; biz söylemiyoruz, uzmanlar söylüyor!

İçeriğin Devamı Aşağıda

THX Mühendislerine göre çoğu sinema salonunun şartları göz önünde bulundurulduğunda en arkanın 2-3 sıra önü ve tam ortadaki koltuklar ideal noktayı oluşturuyor.

Arkalarda ve merkezde oturmak yalnızca en iyi görüntüyü ve surround ses deneyimini tecrübe etmeniz açısından değil, filmi takip etmek için en az fiziksel eforu sarf etmeniz ve film ortası tuvalete çıkanların yolunun üzerinde olmamanız açısından da önemli.

En iyi noktayı belirlerken ölçü alınan kriter, ses mühendislerinin salondaki hoparlörleri konumlandırma biçimidir.

Çoğu sinema salonunun ses sistemini ayarlayan THX firmasının direktörü Steve Martz, sinema salonlarının tasarlanması sürecinde teknisyenlerin salonun pek çok noktasından mikrofonla kayıtlar aldığını ve ses sisteminin, film seslerinin salonun her noktasında en iyi şekilde algılanması için düzenlendiğini belirtiyor.

Martz, bu noktanın ideal olmasının sebebini ise şu şekilde açıklıyor:

'Ses sistemi mekâna göre düzenlenirken kullanılan mikrofonladan bir tanesi birincil mikrofondur. Genel ses seviyesini ölçmek, hoparlörlerin zamanlamasını ve yankılanmasını ayarlamak için kullanılan bu mikrofon, ideal olduğunu söylediğimiz noktada konumlandırılmaktadır. Bu yüzden salondaki sesi en iyi şekilde almak için bu mikrofonun durduğu yere yakın oturmanız gerekir; ne kadar yakınsanız, sesleri o kadar iyi duyarsınız. En arkanın birkaç koltuk önü ve sıranın orta noktası bu yüzden özeldir.'

Filmi ideal noktadan izlemenin seyircilerin hem görsel ve işitsel açıdan daha fazla keyif almasına, hem de daha uzun süre konsantrasyon sağlamasına yardım ettiği görülmüştür.

Eğer söz konusu nokta size uygun değilse tavsiye edilen, orta sıralarda daha ileri gitmektir. Çünkü ideal noktadan daha arkalarda oturmak filmden alınan zevki azaltırken sıranın tam ortasını koruyarak ekrana yaklaşmak çevresel görüşünüzü artıracak, surround ses deneyimini etkileyici kılacaktır.

Martz, yeni inşa edilen bazı salonlarda durumun daha farklı olduğunu da ekliyor...

Martz, yeni inşa edilen bazı salonlarda durumun daha farklı olduğunu da ekliyor...

Yeni teknolojiler, oturduğunuz noktanın eskisi kadar önem taşımamasını sağlıyor. THX firması bugün salonun her noktasında sesin benzer şekilde duyulacağı sistemler geliştirmek için uğraşıyor. Bunun için ses mühendisleri belirli aralıklarda salonun ses düzenini tekrar tekrar kalibre ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

IMAX salonlarında ise durum daha da farklı...

IMAX salonlarında ise durum daha da farklı...

Çünkü IMAX salonlarında salonun ses düzeni ayarlanırken kullanılan mikrofonlar daimi hâle getirilmiş ve bu mikrofonlar salonun ses düzenini her gün otomatik olarak ayarlama özelliğine sahip. Lazerlerle kontrol edilen hoparlörler sayesinde ise her koltukta aynı ses deneyiminin yaşanması sağlanıyor.

Evinizde müzik ya da film deneyimi yaşarken dikkat etmeniz gereken noktalar ise şu şekilde:

Evinizde müzik ya da film deneyimi yaşarken dikkat etmeniz gereken noktalar ise şu şekilde:

Evinizde iki hoparlörden müzik dinliyor ya da film izliyorsanız, kulaklarınızın dikey olarak hoparlörlerle aynı hizada olması ve durduğunuz yerin hoparlörlerle eşkenar üçgen oluşturacak biçimde belirlenmesi gerekiyor. Yani hoparlörlerin birbirine olan uzaklığı ile sizin her bir hoparlöre olan uzaklığınız eşit olacak ve bu üç nokta arasında 60 derecelik açı bulunması için hoparlörler bir parça kafanıza doğru çevirilecek. Bu şekilde müzik dinlemenin keyfi gerçekten başkadır sevgili dostlar...

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
72
17
11
11
8
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın