'Ah, bak yine selam vermedi', 'Yahu bu nasıl park eder?', 'Böyle konuşulur mu?' gibi iç sesimizle sürekli yargıda bulunuyoruz. Ancak bu yüksek mahkemede, yargıç koltuğunda otururken, kendi davranışlarımızı göz ardı ediyoruz. Kendi hatalarımızı mıh gibi gözlerden saklayıp, başkalarınınkini devasa bir teleskopla inceliyoruz. 'Kusursuz' olmanın gururuyla, başkalarında görmek istediğimiz iyi davranışları kendimizde aramıyoruz. Ne de olsa, kusurlar sadece başkalarında olur, değil mi?
Peki, modern Türkiye'de 'iyi insan' olmak ne anlama geliyor? Özellikle genç nesil, doğaya ve çevreye daha duyarlı. Veganlık, geri dönüşüm, sürdürülebilirlik... Bunlar artık sadece batılı ülkelerin konusu değil, Türkiye'nin de güncel meseleleri. İyi bir insan, artık çevresine, doğasına, gezegenine zarar vermemeye çalışan bir birey olarak tanımlanıyor. Bu tanımın da sınırları birileri tarafından çiziliyor tabi; ağacı, ormanı, yeşili sizden daha çok sevenlerin kararlarına saygı duyacaksınız (!)
Sonuç olarak, Süleyman Seba’nın “İyi insan olmadan iyi Beşiktaşlı olunmaz.” sözünden ilhamla yazdığım modern Türkiye'nin 'iyi insan' tanımı oldukça genişledi ve derinleşti. Geleneksel değerlerimizle birlikte küreselleşmenin getirdiği yeni kavramları, değerleri harmanlayarak kendi 'iyilik' kavramımızı oluşturuyoruz. İyi bir birey, iyi bir tüketici, iyi bir siyasetçi olmanın yolu, hem geçmişteki değerlere sahip çıkmaktan hem de modern dünyanın getirdiği değişikliklere ayak uydurmaktan geçiyor.
Haydi gelin aşağıdaki 5 soruya cevap vererek kendimizi sınayalım ne kadar iyi insanız?
1. Bir bireyin ya da topluluğun haksız yere mağdur edildiğini gördüğünüzde sesinizi çıkarır mısınız, yoksa sessiz kalmayı mı tercih edersiniz?
Evet (Sesimi çıkarırım)
Hayır (Sessiz kalırım)
2. Bir başkasının başarısını içtenlikle kutlar mısınız, yoksa kıskançlık ve haset duygularına mı kapılırsınız?
Evet (Kutlarım)
Hayır (Kıskanırım)
3. Sizden daha az şansa, imkana veya bilgiye sahip birine rehberlik etme ve yardım etme fırsatınız olduğunda bu fırsatı değerlendirir misiniz?
Evet
Hayır
4. Birini eleştirdiğinizde, onun duygularını incitmemek için eleştirinizi yapıcı bir şekilde mi sunarsınız, yoksa düşüncelerinizi kontrolsüz bir şekilde mi ifade edersiniz?
Evet (Yapıcı şekilde sunarım)
Hayır (Kontrolsüz ifade ederim)
5. Karşınızdaki bireyin fikirleri veya yaşam tarzı size ters bile olsa, ona saygı gösterir misiniz yoksa onu yargılar mısınız?
Evet (Saygı gösteririm)
Hayır (Yargılarım)
Instagram
X
LinkedIn
Web
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio
Yorum Yazın
Şu yazmış olduklarınıza göre iyi insanım, zaten kimse aksini söylemez dimi? Gerçekten iyi insanım bunu övünmek için söylemiyorum çünkü iyi, nezaketli, düşünc... Devamını Gör
yaaa, canımsın 😘😘🫠
Tebrikler kardeşim
Konuşmalarda, düşüncelerde herkes iyi ama iş icraate gelince işte orda sıkıntı var herkes kendini düşünüyor birazcık empati kursak zaten yaşadığımız ortam da... Devamını Gör