Görüş Bildir
Haberler
İtalyan Yönetmen Ettore Scola Hayatını Kaybetti

İtalyan Yönetmen Ettore Scola Hayatını Kaybetti

Batuhan
20.01.2016 - 13:20

İtalyan ve dünya sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Ettore Scala hayatını kaybetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Geçtiğimiz pazar günü durumu ağırlaştığı için Roma'da hastaneye kaldırılan Scola dün gece saatlerinde hayatını kaybetti.

Kariyerinde 40’a yakın film yöneten Ettore Scola filmlerinde sık sık İkinci Dünya Savaşı sonrası İtalya’nın siyasi ve toplumsal yaşamını ele aldı.

1931’de İtalya'da Treviso'da doğan Scola, hukuk eğitimi aldı. Sinemaya senarist olarak girdi. 1953 yılında 'Fermi Tutti Arrivo io' (Yön: Sergio Grieco) adlı filmin senaryosunu yazdı.

İlk filmini 1964’te çekti: “Se permette parliamo di donne” (Let’s Talk About Women - Kadınlar Hakkında Konuşalım).

1974’te yaptığı “C’eravamo tanti amati” (Birbirimizi Öyle Çok Sevmiştik ki) uluslararası alanda da tanınmasını sağladı.

Sophia Loren ve Marcello Mastroianni’nin başrollerini paylaştığı 1977 yapımı “Una Giornata Particolare” (Özel Bir Gün) birçok uluslararası ödüle layık görüldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Scola Le Bal (Balo), La Famiglia (Aile), La nuit de Varennes (Varennes Gecesi) gibi imza attığı başka filmlerle de ulusal ve uluslararası festivallerde çok sayıda ödül aldı.

Usta yönetmen 1980’de Cannes Film Festivali’nde “La Terrasse” (Teras) adlı filmiyle en iyi senaryo ödülünü, 1995’te “Le Roman d’un Jeune Homme Pauvre” filmiyle Venedik’te Altın Aslan ödülünü de kazanmıştı.

Türkiye'de 1988 ve 1995 yıllarında düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivalleri'nde ve 2009'da Altın Koza Film Şenliği'nde ustalara saygı bölümünde Scola'ya yer verilmişti. 

Bianet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın