onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İslamiyet'ten Önce Kurulan Türk Devletleri Hangileridir?

İslamiyet'ten Önce Kurulan Türk Devletleri Hangileridir?

Elif Ateş
27.10.2021 - 11:39

Türk adı ilk defa 6. yy'a ait Çin kaynaklarında görülmüştür. Bu kelime doğan, türeyen ve kuvvetli manalarına gelmektedir. Uzun yıllar varlığını sürdüren Türkler, köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. İslamiyet öncesi Türk devletleri, Anav, Kelteminar, Andronova ve Karasuk civarlarında yaşamışlardır. Türklere ait en eski kültür bu bölgelerde ortaya çıkmıştır. İslamiyet'ten önce yarı göçebe yaşayan Orta Asya Türkleri, farklı dönemlerde birçok sebepten ötürü bu bölgeden göçmüşlerdir. Bazıları ise bu göçü reddetmiş ve ana vatanlarında kalmayı tercih etmiştir.  Ana vatanlarında kalan Türkler, İslamiyet öncesi kurulan en büyük Türk devletlerini kurmuşlardır. Peki, İslamiyet öncesi Türk Devletleri hangisidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Eski Türklerde devlet, il ya da el olarak isimlendirilmiştir. Bu devletler, boyların bir bayrak altında toplanması ile oluşan federatif bir yapıya sahipti. Devletin başındaki hükümdarlar ise herhangi bir hanedana mensuptular. Hükümdarlara Han, Hakan, Kağan, Yabgu gibi isimler verilmiştir. Devleti yönetenlere ise yetkinin tanrı tarafından verildiğine inanılırdı. Bu yetkiye de Kut adı verildi ve babadan oğula geçerdi. Babası hükümdar olan çocuğun devleti yönetme yetkisi olduğu gibi kanının da kutsal olduğuna inanılırdı. Buna göre devlet, hanedanın ortak malı sayılırdı. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde en yaygın inanç ise Gök Tanrı inancıdır. Ayrıca Şamanizm, Musevilik, Maniahizm gibi inançlar da vardır. İslamiyet öncesi Türk devletleri ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

İslamiyet'ten Önce Kurulan Türk Devletleri Hangileridir?

İslamiyet'ten Önce Kurulan Türk Devletleri Hangileridir?
  • Asya Hun Devleti: Çin kaynaklarında Hiung-nu olarak geçen Asya Hun Devleti, M.Ö 220 yılında kurulmuştur. Çin'in kuzeybatısındaki Moğolistan bölgesinde yerleşen devlet, çevresinde dağınık olan Türk milletlerini bir çatı altında toplamıştır.

  • Avrupa Hun Devleti: Avrupa'nın ilk devletlerinden biri olan Avrupa Hun Devleti, M.S 375 yılında Balamir önderliğinde kurulmuştur. Anadolu'ya yapılan Türk akınlarını ilk Avrupa Hun Devleti gerçekleştirmiştir.

  • I. Göktürk Devleti: Bumir Kağan önderliğinde M.S 522 yılında kurulmuştur. Asya Hun Devleti'nde sonraki ikinci büyük Türk devletidir. Aynı zamanda Türk adını taşıyan ilk devlettir.

  • II. Göktürk Devleti: Kutluk Kağan'ın etrafında toplanan Türkler ile birlikte M.S 682 yılında kurulmuştur. İlk Göktürk alfabesi bu devlet zamanında kullanılmıştır.

  • Uygur Devleti: Yerleşik hayata geçen ilk Türk Devleti, Orta Asya'da M.S 754 yılında kurulmuştur. Bu devlet tarım faaliyetleri ile ön plana çıkmıştır.

  • Avar Devleti: Avar Kağanlığı olarak da bilinen bu devlet, Doğu Avrupa'da farklı Türk boyları ile birleşerek M.S 565 yılında kuruldu. Çin kaynaklarında ise Juan Juan olarak geçmektedir.

  • Kırgızlar: 840 yılında Ötüken çevresini ele geçirerek Asya'da kurulan bir devlettir. Moğol Devleti'nin egemenliğine giren ilk Türk devletlerinden biridir.

  • Hazarlar: Kafkas bölgesinde 651 yılında kurulmuştur. Museviliği benimseyen tek Türk devleti olma özelliğine sahiptir. Özellikle Gök Tanrı inancı dışında başka bir inanışa sahip tek Türk devletidir.

  • İdil Bulgar Devleti: Bugünkü Balkan bölgesinde kurulan 680 yılında kurulmuş bir devlettir.

  • Karluklar: Türk soyundan gelen ve bir Türk boyu olan Karluklar, 766 yılında kurulmuştur. Daha sonra İslamiyet'i kabul edicek ilk Türk devletidir. Bugünkü Özbek Türklerinin atalarını oluşturmaktadır.

  • Türgişler: Kaynaklarda Türkeş Devleti olarak da geçen bu devlet, 699 yılında kurulmuştur. Uygurlardan sonra yerleşik hayata geçen ikinci Türk devletidir.

  • Macar Devleti: Ural Nehri ve Volga Nehri arasında, 896 yılında kurulmuştur. Daha sonra ise Hristiyanlığı kabul edip, Slavlaşmışlardır:

  • Peçenekler: 856 yılında kurulan Peçenekler, yerleşik hayata hiçbir zaman geçememişlerdir. 300 yıla yakın varlığını sürdürmüş savaşçı bir devletidir.

  • Oğuzlar: Orta Asya kökenli en kalabalık Türk boyu, Oğuzlardır. Selçuklu ve Osmanlı Devletleri'nin ataları olarak bilinmektedir. 

  • Kıpçaklar: Karadeniz'in kıyısında 1098 yılında, Kıpçak Hanlığı kurulmuştur. Bulundukları bölge İslam kaynaklarında ''Deşt-i Kıpçak'' olarak geçmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
5
4
4
2
2
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın