Görüş Bildir
Haberler
İşkence gören SDP’lilere hapis cezası verildi

İşkence gören SDP’lilere hapis cezası verildi

Ufuk Erhan
13.12.2014 - 19:47 Son Güncelleme: 13.12.2014 - 20:34

2009 yılında polisler tarafından işkence edilerek gözaltına alınan 3 SDP üyesi hakkında 6 aydan 1 yıla kadar değişen hapis cezası verildi

5 Mart 2009’da yunus diye tabir edilen polis ekiplerince yürürken durdurularak kimlik sorulan ve üstleri aranmak istenen SDP MYK üyesi Ufuk Göllü, PM üyeleri İbrahim Doruk Balkan ve Ufuk Özgün Erhan hakkında İstanbul Adliyesi 20. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından polislere direnmek ve mukavemet göstermekten hapis cezası verildi.

5 Mart 2009’da İstanbul Beyoğlu’nda meydana gelen olayda Ufuk Göllü, İbrahim Doruk Balkan ve Ufuk Özgün Erhan’a kimlik soran polisler bir süre sonra SDP üyelerine işkence ettiler. Yaklaşık 20 yunus polisi tarafından yere yatırılarak ters kelepçeli halde işkence gören SDP’liler hakkında 5 yıl sonra İstanbul Adliyesi 20. Asliye Ceza Mahkemesi skandal bir karar verdi.

Olaydan sonra işkence edilerek gözaltına alınan Ufuk Göllü, İbrahim Doruk Balkan ve Ufuk Özgün Erhan hakkında polislerin şikayetçi olduğu mahkeme 5 yıl sonra sona erdi. 5 yılın ardından işkence görerek gözaltına alınan SDP üyeleri hakkında mahkeme polise direnmek ve mukavemet göstermek gerekçesi ile en az 6 ay hapis cezası ve para cezası verdi.

Olayda polisler tarafından sebepsiz yere durdurup işkence edilerek gözaltına alınan SDP MYK üyesi Ufuk Göllü’nün burnu kırılırken, PM üyeleri İbrahim Doruk Balkan’ın kafasında hasarlar meydana gelmiş, Ufuk Özgün Erhan’ın ise sol kolu bileğinden kırılmıştı. Tüm bunlara rağmen mahkeme kararını açıklarken “delillerde sanıkların direndiği anlaşılmıştır” diyerek kararını açıkladı.

Savcı ve hakim “sabıkalı”

İşkence gören SDP’lilere hapis cezası veren 20. Asliye Ceza Mahkemesi’nin hakimi ve savcısının daha önce de çeşitli davalarda skandal kararlar aldığı görülmüştü.

Hakim Mustafa Tok, Gezi Direnişi sırasında yine işkenceci ve saldırgan polisleri koruyan kararlar almıştı.

Savcı İsmail Özmumcu ise 2001 yılında Balıkesir’de karakol nezaretinde gözaltında bulunan bir kişinin şüpheli bir biçimde ölü bulunması olayına adı karışan polisleri beraat ettirmesiyle ün kazanmıştı.

Davanın geçmişi

İşkenceci polisler Cihan Saraç, Osman Tozan, Recep Koç, Emre Hakim Çavuş ve Habip Karadelioğlu, 5 Mart 2009’da Beyoğlu Ömer Avni Mahallesi’nde yürümekte olan SDP üyesi Ufuk Özgün Erhan, İbrahim Doruk Balkan ve Ufuk Göllü’ye kimlik sormuş ve polisler kimliklerini göstermelerine rağmen SDP üyelerine işkence etmeye başlamışlardı.

Kısa süre içinde sayıları artarak 20’ye varan yunus polisleri, Ufuk Göllü’nün burnunu, Ufuk Özgün Erhan’ın sol bileğini kırarken, İbrahim Doruk Balkan’ın kafasında hasar açtılar. Polisler tarafından SDP’lilerle ilgili olarak, ”3 kişinin kendilerine saldırdığı ve yaraladıkları” iddiasıyla tutanak tutulmuştu.

Dönemin Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, polislerin ”zor kullanma sınırını aşıp, işkenceye varacak şekilde kasten yaralama eylemini gerçekleştirdikleri, kelepçeledikten sonra biber gazı sıkarak kasten yaralama eylemine devam ettikleri ve bu eylemin polis aracında da sürdürüldüğü” belirtilmişti.

Bu iddianame ile polislerin işkence suçuyla ve sanık sıfatıyla ağır ceza mahkemesinde başlatılan yargılamada, İbrahim Doruk Balkan’a yönelik ”işkence” suçundan 4,5 yıl ile 18 yıl, mağdurlar Ufuk Göllü ve Ufuk Özgün Erhan’a yönelik de ikişer kez ”ağırlaştırılmış işkence” suçundan 16 yıl ile 30 yıl olmak üzere toplam 20,5 yıl ile 48 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması istenmişti.

Hazırlanan bu iddianame ile İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde polisler işkence ve kasten yaralama suçundan yargılandı. Fakat mahkeme polislerin kendilerini savunduğuna hükmederek davayı düşürdü.

SDP üyelerinin “sanık” sıfatı ile yargılandığı 20. Asliye Mahkemesi de, 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği polislere beraat kararına dayanarak, olaydan 5 yıl sonra, SDP MYK üyesi Ufuk Göllü hakkında 11 ay, SDP PM üyeleri İbrahim Doruk Balkan ve Ufuk Özgün Erhan için 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme SDP üyelerine aynı zamanda 8 bin’er TL para cezası da verdi.

Kaynak: http://www.gelecekgazetesi.org/iskenc...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0