'İşimden Memnun Değilim ve Kariyerimi Değiştirmek İstiyorum' Diyenler İçin A'dan Z'ye Bir Rehber
#8 Bu çok önemli!
Kariyerimizde deneyim kazandıkça aslında farklı bir kariyerin bize daha uygun olduğunu veya hedeflerimizin değiştiğini fark edebiliriz.
1. Hazır olduğunuza emin olmalısınız.
Küçük nedenlerle kariyer değiştirmekten kaçınmalısınız. Örneğin, patronunuzun veya birlikte çalıştığınız insanların davranış ve çalışma şekillerinden memnun olmamanız kariyerinizi değiştirmek için yeterli bir neden değildir. Bu tip sorunlar konuşarak veya aynı alanda başka bir işe geçerek çözülebilir.
Ayrıca, kariyerinizi değiştirdiğinizde muhtemelen en temelden yeniden başlamanız gerektiğini unutmamalısınız.
Yeni bir kariyere başladığınızda büyük olasılıkla maaşınızın azalacağını ve unvanınızın değişeceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Bu konuyu iyice düşünmeden karar vermeniz birçok sorunla karşılaşmanıza neden olabilir. Kariyer değişimine kendinizi maddi veya manevi olarak hazır hissetmediğiniz bir dönemdeyseniz bu kararı ertelemeyi düşünmelisiniz.
2. Başlayacağınız yeni kariyer alanıyla ilgili bilgi edinmelisiniz.
Yeni bir kariyere başlasanız da önceden bu alanla ilgili bilgi edinmeniz gerekir. Bunun için girmek istediğiniz sektördeki bir kuruluşta gönüllü olabilirsiniz. Yeni alanınızda işinize yarayabilecek yetenekler edinmeye çalışabilirsiniz. Önemli olan, size bu alanda yardımcı olabilecek ve deneyim kazanmanızı sağlayacak aktiviteler denemektir. Geçmek istediğiniz sektörle ilgili bilgi ve deneyim edindikçe bu sektörü gerçekten sevip sevmediğinizi anlamak da kolaylaşacaktır.
3. Kariyer hedeflerinizi belirlemelisiniz.
Kariyerinizle ve geleceğinizle ilgili hedefleriniz değiştiği için yeni bir alanda çalışmaya başlamak istiyorsanız yeni hedeflerinizi net bir şekilde belirlemelisiniz. İlk olarak, son bir yıl içinde profesyonel olarak neler başardığınızı düşünmelisiniz. Sonra, yeni kariyerinizde kullanabileceğiniz yeteneklerinizi saptayıp bunları not etmelisiniz. Deneyim ve yeteneklerinizi göz önünde tutarak yeni hedeflerinizi belirlemeniz daha kolay olacaktır.
4. Çalıştığınız ortamı değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Çalışma ortasınız size uygun olmadığı için işinizi değiştirmek istiyor olabilirsiniz. Bu büyük kararı almadan önce çalıştığınız ortamı değiştirerek sektör değiştirmenin sizin için gerekli olup olmadığını anlayabilirsiniz.
5. Tüm profesyonel hayatınızı gözden geçirmelisiniz.
Profesyonel yaşam tamamen öğrenmekle ilgilidir. Bu nedenle şu anda çalıştığınız mesleği öğrenmekle artık ilgilenmiyorsanız çalıştığınız sektörü değiştirmeniz sizin için gerçekten gerekli olabilir. Becerilerinizi, ilgi alanlarınızı, güçlü yönlerinizi, kişiliğinizi, iletişim tarzınızı, değerlerinizi, kariyer hedeflerinizi ve işinizde sizin için önemli olan diğer faktörleri değerlendirmelisiniz.
Kariyerinizle ilgili tüm deneyiminizi ve özelliklerinizi gözden geçirirken aşağıdaki noktaları aklınızda bulundurmalısınız:
Kendinizi kişisel ve profesyonel olarak daha iyi tanımak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini düşünmelisiniz.
Endüstri, alan, çevre, durum ve iş rolü açısından daha iyi kariyer kararları vermek için neler yapmanız gerektiğini düşünmelisiniz.
Yeteneklerinize göre hangi alanlarda daha başarılı olabileceğinizi araştırmalısınız.
Sizi rakiplerinizden ayıran özellikleri bulmalısınız.
6. Bir çevre edinmelisiniz.
Hiç kimse kariyerini iyi bir akıl hocası olmadan inşa edemez. Çalışmayı düşündüğünüz alanda çalışan kişilerle iletişime geçerek sektörle ilgili bilgi edinmeli ve kendinize bir çevre edinmelisiniz. Bu şekilde sektördeki yeniliklerden haberdar olabilirsiniz. Ayrıca, tanıştığınız kişiler sayesinde gelecekte yeni iş fırsatları yakalayabilirsiniz.
7. Çalışmak istediğiniz alanı dikkatle gözlemlemelisiniz.
İş değiştirmek konusunda emin olamıyorsanız ilk önce geçmek istediğiniz alanın tüm artı ve eksilerini öğrenmeniz gerekir. Bu alanda çalışanların deneyimlerini dinlemeli, çalışmak istediğiniz rolün iş tanımını iyice araştırmalı ve bu alanla ilgili tüm haberleri takip etmeye çalışmalısınız.
8. Küçük ama emin adımlar atmalısınız.
Kariyer değiştirme konusunda hevesli olmanız iyi olsa da hemen büyük adımlar atmamalısınız. Kapsamlı bir araştırma sürecinden sonra yarı zamanlı veya freelance bir işe başlayarak yeni sektörünüzü tam anlamıyla tanıyabilir ve deneyim kazanarak istediğiniz noktaya daha emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.
9. Finansal durumunuzu göz ardı etmemelisiniz.
Kariyer değişikliği yaptığınızda maaşınızın eskisinden daha düşük olma ihtimali vardır. Kendi işinizi kuruyorsanız kâr elde etmeye başlayana kadar size yardımcı olacak bir birikiminiz olduğundan emin olmalısınız. Kariyer değişikliği sürecinde stres yaşamamak ve maddi olarak sıkıntı çekmemek için birikim yapmaya ve hesaplı olmaya özen göstermelisiniz.
10. Öz geçmişinizi başvuracağınız işe göre düzenlemelisiniz.
Mülakatlarda işverenlerin sizin başvurduğunuz role uygun olduğunuzu görebilmeleri için öz geçmişinizi düzenlemeniz gerekir. Başvuracağınız işle ilgili yetenek ve deneyimlerinizi vurgulamalı ve alakasız bilgileri dahil etmemelisiniz.
11. Önceki işinizle bağlantınızı tamamen koparmamalısınız.
Önceki işlerinizde kurduğunuz bağlantılar gelecekte işinize yarayacaktır. Örneğin, son iş yerinizden aldığınız referans mektubu, başvurduğunuz işlerde güvenilir ve iyi bir çalışan olduğunuzu kanıtlamanıza yardımcı olacaktır.
12. Değişimi benimsemelisiniz.
Kariyer değiştirme süreci zorlu olabilir. Bu sürece girmeye tam anlamıyla karar verdikten sonra değişimi benimsemeli ve geleceğinize odaklanmalısınız. Motivasyonunuz yüksek olursa yeni işinizde verimli çalışmanız kolaylaşacaktır.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın