Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Dünyanın En Zengin İnsanı Jeff Bezos'un Başarısında Büyük Rol Oynayan Özelliğini Açıklıyoruz
Bu bilgi çok işinize yarayacak!
Başarılı insanların ortak özelliklerini düşündüğünüzde öz güven akla ilk gelen özelliklerdendir.
İkincisiyse "sosyal öz güven" olarak adlandırılıyor ve bu Jeff Bezos'un da sahip olduğu bir öz güven türü.
Sosyal öz güven neden önemlidir?
Jeff Bezos sosyal öz güveni yüksek olan başarılı bir iş insanı fakat epistemik öz güveni hakkında aynı durum söz konusu değil.
Hatta epistemik öz güveni pek doğru bulmadığı bile söylenebilir. Bu konuyu ilgili, Basecamp şirketinin kurucusu olan Jason Fried, Bezos'un bir soru-cevap oturumunda 'Çok haklı olan insanlar sık sık fikirlerini değiştirirler.' dediğini belirtiyor.
Sosyal öz güvene sahip insanların birkaç ortak özeliğiyse şu şekilde sıralanabilir:
Bezos gibi sosyal öz güveni yüksek insanlar, bir konuşma yaparken dinleyicilerin dikkatini hep canlı tutabilirler. Ayrıca, epistemik öz güveni yüksek insanların aksine bir konuda emin olmadıklarını belirtmekten çekinmezler. Sosyal öz güven insanları etkileme ve kolayca çevre edinme yeteneklerini de içerir. Buna örnek olarak 1996 yılında Bezos, Slikon Vadisi'ndeki en prestijli risk sermayesi şirketlerinden birinin ortağı olan John Doerr ile toplantı yapması ve toplantı sonrası Doerr'in Bezos'u fikirlerinden ve Amazon'dan çok etkilenip şirkete yatırım yapmaya karar vermesi gösterilebilir.
Doerr'i Amazon'a yatırım yapmaya ikna eden şey nedir?
Doerr, 'The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon' kitabının yazarı Brad Stone ile yaptığı röportajda konuyu şu şekilde açıklamış: “Kapıdan içeri girdiğimde merdivenlerden zıplayarak inen enerji dolu bir insanla karşılaştım. O anda Jeff'le iş yapmak istediğime karar verdim.' Doerr, ayrıca Bezos'un teknik bilgisine de hayran kaldığını belirtmiştir.
İnsanların üzerinde bırakılan ilk izlenime bakıldığında sosyal öz güveni olan insanların epistemik öz güvene sahip kişilerden daha iyi göründüğü düşünülüyor.
Bu konuda yapılan araştırılmalar da kesinlik içeren cümlelerdense kendinden emin bir duruşun daha çok kabul gördüğünü gösteriyor. Örneğin, 2012 yılında yapılan bir araştırmada üniversite öğrencileri küçük gruplar halinde bir araya getirildi ve araştırmacılar onların etkileşimlerini kaydetti. Araştırmacılar daha sonra kaydettikleri görüntüleri farklı bir gruba gösterdi ve onlardan her bir öğrencinin ne kadar kendinden emin ve yetenekli göründüğünü değerlendirmelerini istedi.
Her öğrenciye verilen puanların ağırlıklı olarak ne kadar sosyal güven sergilediklerine dayandığı görüldü.
Yani, bir öğrenci sohbete ne kadar çok katılırsa ve rahat bir tavrı olursa izleyiciye o kadar yetkin göründüğü gözlemlendi. Verilen puanlara bakıldığında öğrencilerin epistemik güvenlerinin kendinden emin öğrencilerin belirlemesinde pek önemsenmediği saptandı.
Bir başka araştırmada ise bu konuyu gözlemlemek için profesyonel oyuncular iki tip öz güvene sahip insanları canlandırdı ve yeniden bir gruba kendinden emin görünen insanları belirlemeleri istendi.
Sonuçlar diğer araştırmayla büyük benzerlik gösterdi. Katılımcılar, oyuncuların kendinden emin görünüp görünmediklerine göz teması, mimik ve el hareketleri gibi sosyal öz güvenle alakalı hareketlerine bakarak karar verdiler. Yani, sosyal öz güvenin iyi bir ilk izlenim için çok önemli ve gerekli bir faktör olduğunu söyleyebiliriz.
Peki, sosyal öz güveninizi nasıl geliştirebilirsiniz?
Sosyal öz güveni yüksek olan insanların duruşları, ses tonları ve diğer insanlarla iletişimleri onların kendilerinden ne kadar emin olduklarını gösterir. Sosyal öz güveninizi geliştirmek istiyorsanız bir grup içindeyken daha fazla söz almaya çalışabilir, dik durmayı sürekli kendinize hatırlatabilir ve insanların karşısında bir konuşma yapmadan önce aynada tek başınıza pratik yapabilirsiniz.
Ayrıca işle ilgili hedeflerinizi net bir şekilde aktarmalısınız.
İşle ilgili fikirlerinizi anlatırken ve gelecekte yapacaklarınızdan bahsederken gerçekçi olmalı ve dinleyicilerin dikkatini canlı tutacak yöntemler kullanmalısınız. Fakat, kesin ve değişmez cümleler yerine kendi kişisel deneyiminizi anlatan cümleler kurmalısınız. Ayrıca, sunduğunuz ürün ve hizmetle ilgili müşteri deneyimlerini de paylaşmayı deneyebilirsiniz.
Bezos'un sosyal öz güvenini 1997 yılında yaptığı bir röportajın videosunda görmek mümkün.
E-ticaretin gelişeceğini düşündüğüyle ilgili konuşurken konuya olan ilgisi ve heyecanı açık bir şekilde görülüyor. Konuyu heyecanla anlatması ve kesin konuşmak yerine kendi düşüncelerini aktarması insanların da onun heyecanını paylaşmasına ve onun hakkında iyi bir izlenim edinmesine yardımcı oluyor. Bezos'un sosyal öz güvenini onun şu anda dünyanın en zengin insanı olmasında bir rolü olduğunu söylemek mümkün.
Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...
Yorum Yazın