Görüş Bildir
Haberler
IŞİD-El Kaide Kavgası Tırmanıyor

IŞİD-El Kaide Kavgası Tırmanıyor

adem kara
19.04.2014 - 16:07

Suriye'de diğer muhalif gruplarla da savaşan Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) sözcüsü Ebu Muhammed Adnani Şami'ye ait olduğu öne sürülen ses kaydında, El Kaide’nin artık bir 'cihad örgütü' olmadığı ifade ediliyor.

Kendisine ait olduğu iddia edilen ses kaydında Ebu Muhammed Adnani Şami, El Kaide’yi “cihad metodundan sapmak ve mücahitlerin saflarını parçalamakla” suçladı.

Şami, Suriye’de savaşan diğer grupların da 2011’de Pakistan’da ABD askerleri tarafından öldürülen El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in metodundan saptığını belirterek IŞİD’in metoda bağlı kalan tek örgüt olduğunu iddia etti.

IŞİD, rejim güçlerinin yanı sıra El Kaide’nin Suriye uzantısı olan Nusra Cephesi ve Hür Suriye Ordusu (HSO) başta olmak üzere sahadaki diğer gruplarla savaşıyor.

10 Nisan 2014’te IŞİD’in önde gelen komutanlarından Ebu İbrahim Muselli’ye ait olduğu öne sürülen videoda El Kaide lideri Eymen Zevahiri’yi hedef alan açıklamalar yapılmıştı.

Muselli, Zevahiri için “Şeyhlik iddiasında bulunan Zevahiri ve avanesi İslam Devleti’ne (IŞİD) tuzak kurmaya ve ulaşmış olduğu başarıları sahiplenmeye çalışıyorlar” ifadesini kullanmıştı.

El Kaide lideri Eymen Zevahiri 6 Nisan’da yaptığı konuşmasında, Suriye’de birbirleriyle çatışan muhalif gruplara çatışmaları sonlandırma çağrısında bulunmuştu.

Zevahiri, Suriye’ye elçi olarak gönderdiği, Ahrar Şam grubunun komutanı Ebu Halid Suri’nin 2014 Şubat ayında, IŞİD’in düzenlediğinden şüphelenilen intihar saldırısında ölümü nedeniyle de başsağlığı mesajı yayımlamıştı.

Suri, Zevahiri tarafından IŞİD ve diğer gruplar arasındaki anlaşmazlıkları çözmesi amacıyla görevlendirilmişti.

IŞİD ile yaşanan sorunlar Ocak 2014’ün başında ciddileşti. İlk etapta karşılıklı suçlamalar ile başlayan anlaşmazlık kısa süre sonra büyük bir çatışmaya dönüştü. 2014’ün başından bu yana başını IŞİD’in çektiği muhalif gruplar arasında yaşanan savaşta en az dört bin kişi öldü.

Diğer Suriyeli muhalif gruplar, IŞİD’in rejimin ürettiği bir örgüt olduğunu iddia ediyor ve IŞİD’i rejimin hedeflerini gerçekleştirmekle suçluyor. Muhalif gruplar IŞİD’i İslami kuralları sert bir şekilde uygulamakla da suçluyor.

Muhalif aktivistler, IŞİD’in kontrolünde bulunan birçok yerde adi suçlara dahi sert cezalar uyguladığını belirtiyor.

El Kaide ise 2014 Şubat ayının başında Suriye’de muhalif gruplara karşı savaşan IŞİD ile bir bağlantısının bulunmadığını ve grubun eylemlerinden sorumlu olmadığını ilan etmişti.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/isid-el...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0