Görüş Bildir
Haberler
İran ABD Askerlerini Bıraktı

İran ABD Askerlerini Bıraktı

Ulaş
13.01.2016 - 00:12 Son Güncelleme: 13.01.2016 - 14:05

İran, Basra Körfezi'nde gözaltına aldığı 10 Amerikalı denizciyi serbest bıraktı. İran Devrim Muhafızları Komutanı yapılan inceleme sonucunda ABD askerlerinin navigasyon arızası nedeniyle İran karasularına girdiğini söyledi. ABD Savunma Bakanlığı, İran'ın, Basra Körfezi'nde görev yapan 10 Amerikalı denizciyi gözaltına aldığını, iki bota da el koyduğunu açıklamıştı. İran Dışişleri Bakanı Zarif, askerleri İran karasularına girdiği için ABD'nin özür dilemesini talep etmişti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ne olmuştu?

İran, Basra Körfezi'nde el koyduğu iki ABD gemisindeki 10 Amerikan askerini gözaltına aldı.

BBC'ye konuşan Amerikalı yetkili 'Kuveyt'ten Bahreyn'e giden ABD donanmasına ait iki küçük botla iletişimimiz kesildi' dedi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Amerikalı askerlerin serbest bırakılmaları için İranlı yetkililerle görüşmelerin sürdüğü belirtildi. Pentagon, Kuveyt ve Bahreyn arasında seyir halinde bulunan, İran Devrim Muhafızları tarafından gözaltına alınıp, botlarına da el konduğunu, Amerikalı askerlerin Farsi Adası'nda tutulduğunu belirtti.

‘Provokatif ve profesyonelliğe aykırı’

‘Provokatif ve profesyonelliğe aykırı’

İran Devrim Muhafızları Donanması komutanlarından Ali Fedavi, dün İran karasularına 1 mil kadar giren 2 ABD botuna el koyulduğu, 10 askerin de gözaltına alındığı olay hakkında canlı yayında açıklamalarda bulundu. ABD’ye ait USS Harry S. Truman uçak gemisinin, İran karasularına giren botlara el koyulmasının ardından Körfez’de 40 dakika boyunca manevralar yaptığını ve ‘provokatif ve profesyonelliğe aykırı’ eylemlerde bulunduğunu söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'ABD özür dilemeli'

'ABD özür dilemeli'

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise ABD askerlerini izinsiz İran karasularına girmekle suçlayıp, 'ABD özür dilemeli' dedi.

Kriz saatler sonra çözüldü

Kriz saatler sonra çözüldü

Tahran'dan yeni bir açıklama geldi. Fedavi, ABD askerlerinin 'navigasyon' cihazının bozulması nedeniyle 'yanlışlıkla' İran karasularına girdiği söyledi ve gözaltına aldığı 10 Amerikalı denizciyi serbest bıraktı.

Devrim Muhafızları sorguladı

Devrim Muhafızları sorguladı

İran Devrim Muhafızları, Amerikan denizcilerin fotoğraflarını yayınladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi: 'Bu olay ders olsun'

Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi: 'Bu olay ders olsun'

Diğer taraftan Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi, bu olayın Tahran’a yeni yaptırımlar getirmek isteyen ABD Kongresi’ne ders olması gerektiğini söyledi: “Bu olay, ki muhtemelen Amerikan güçlerinin bölgedeki son hatası olmayacak, ABD Kongresi’nde sürekli sorun çıkaranlara ders olsun.”

ReutersBBC ve Sputnik

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
onedemiyoki

Tayyip olaya maydonoz olmaz inşallah , ülkede zaten patlayan bombaların haddi hesabı yok !

elif ayaydın

İran ve İsrail olmazsa Ortadoğu cennet olurdu....

ahmet-furkan

ABD'li askerleri karasularını ihlal ettiği için öldürmediler. Gözaltına aldılar özür dilendikten sonra da serbest bıraktılar. Biz de uçak vurulduktan sonra p... Devamını Gör