Görüş Bildir
Haberler
Irak'ta Bulunan Kil Tablet Babillilerin Yerleşim Planını Anlatıyor

Irak'ta Bulunan Kil Tablet Babillilerin Yerleşim Planını Anlatıyor

Batuhan
16.05.2016 - 15:16

Irak’ın başkenti Bağdat yakında yer alan Sippar Antik Kenti’nde bulunan kil tablet, Babil Uygarlığı’nın yerleşim planı hakkında bilgiler veriyor. Babillilerin kendilerini dünyanın neresinde gördükleri hakkında da ipuçları veren tablet, tarihin ilk ve tek haritası olma özelliğine sahip.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak’ın bugünkü adıyla Ebu Habbah olarak bilinen ve Babil Uygarlığına ev sahipliği yapmış Sippar Antik Kenti’nde bulunan kil tablet, o döneme ait şehir planı, kırsal alan ve yerleşim yerlerini gösteriyor. Babillilerin kendilerini dünyanın neresinde gördükleri hakkında da ipuçları veren tablet, tarihin ilk ve tek haritası olma özelliğine sahip.

Kil tablet üzerinde açıklayıcı metinler kazınmış üçgenlerle çevrili yuvarlak alan Mezopotamya Dünya Haritası’nın merkezi tahmin edilebileceği gibi Fırat Nehri’nin ikiye böldüğü Babil toprakları. Tablette bir çok coğrafi bölge isimlerle belirtilmiş olmakla birlikte anakara yani Babil, ‘okyanus’ ya da ‘acı su’ adında bir halkayla çevrelenmiş. Bu halkanın içinde üçgen şeklinde gösterilen 7-8 ücra adacık metinlerde ‘güneşin görülmediği’, ‘kanatlı bir kuşun güven içinde yolculuğunu tamamlayamayacağı’ şeklinde mitolojik yerler olarak anlatılmış.

Başka bir açıklamada ise yıkılmış şehirler, tanrılar, devasa deniz yılını, akrep-adam gibi doğa üstü yaratıklar ve egzotik hayvanlar anlatılıyor.

Kudüs Hebrew Üniversitesi’nde görevli Wayne Horowitz’e göre bu tablet Asur ve Babil Uygarlıklarının en geniş sınırlarına ulaştığı M.Ö. VI. yüzyılda uzak diyarlara olan ilgi ve meraklarını gösteriyor.

ArkeolojihaberArchaeology.org

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
12
6
5
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tatlış penguen

ayy hazine haritası falandır belki bakayım şuna bir :)

Neyse ya bana ne

Babilliler demişken size bir kitap önerisi vereyim: Alain Paris - Semiramis <3

Neyse ya bana ne

Farklı kaynaklar ne der bilmiyorum ama bu kitapta bahçeleri yaptıranın Semiramis olduğu geçiyor.

Pasif Kullanıcı

El-Babil, Nemrud'un krallığı.