Görüş Bildir
Haberler
İrade Ne Demek? İrade Çeşitleri Nelerdir? Türk Dil Kurumu'na Göre İrade Ne Anlama Geliyor?

İrade Ne Demek? İrade Çeşitleri Nelerdir? Türk Dil Kurumu'na Göre İrade Ne Anlama Geliyor?

Ömer ÖNDER
02.06.2022 - 15:17

Günlük hayatta çokça duyulan ve kullanılan kelimelerden birisi olan irade kelimesinin anlamı merak ediliyor. İrade kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenmek isteyen pek çok kişi Türk Dil Kurumu tarafından yayınlanan sözlükleri kontrol ediyor. Peki İrade kelimesi ne anlama gelmektedir? Kaç çeşit irade vardır? İşte İrade kelimesi hakkında merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Dilimizde sıkça kullanılan kelimelerden birisi olan irade kelimesinin ne anlama geldiğini öğrenmek isteyenler ve kelimeyi doğru anlamda kullanmak isteyenler TDK'nın yayınladığı Büyük Türkçe Sözlükten kelimenin anlamlarını araştırıyor. Peki irade kelimesinin kökeni nedir ve hangi anlamı taşımaktadır?

İrade Ne Demek?

İrade Ne Demek?

Dilimize Arapçadan geçen irade kelimesi zaman içerisinde dilimize yerleşmiş ve en çok kullanılan kelimelerden birisi olmuştur. İrade kelimesi Türk Dil Kurumuna göre 'Bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücü, istenç ve istek, dilek' anlamlarına gelmektedir. İrade genel olarak bir eylemi yaparken ki seçme özgürlüğüdür. İnsana özgü bir özellik olan iradeye sadece akıl sahibi canlılar sahiptir. İrade kelimesi günümüzde 'özgür irade' olarak kullanılmakta ve kimsenin etkisi ve zorlaması altında kalmadan seçim yapabilmek anlamında kullanılmaktadır.

İrade ve İrade Dışı Ne Anlama Gelmektedir?

İrade ve İrade Dışı Ne Anlama Gelmektedir?

İrade bir eylemi gerçekleştirirkenki süreçte yapıp yapmama kararını vermeye ve özür olarak bu seçimi tercih etmeye verilen addır. İrade dışı kelimesi ise, alınan kararların özgür bir şekilde değil bir baskı yada zorlama karşısında istençsiz bir şekilde gerçekleştirilmesi anlamına gelmektedir.

Kaç Çeşit İrade Vardır?

Kaç Çeşit İrade Vardır?

İslam'a göre irade ikiye ayrılır. Bunlar cüzi irade ve külli iradedir. Cüzi irade Allah'ın sınırsız iradesinin karşısında insanların sahip olduğu sınırlı iradeye denmektedir. İnsanlar kendi iradelerine sahip olmasına rağmen sahip olduğu sınırlar çerçevesinde bu iradeyi kullanmaktadır. İnsanlar yaşamları boyunca aldıkları kararlarda meslek seçimi, arkadaş seçimi gibi konularda cüzi iradesini kullanmaktadır.

Külli irade ise ilahi iradeyi ifade etmektedir. Sonsuz irade ve sonsuz dileyebilme olarak ifade edilen külli iradeye yalnızca Allah sahiptir. Külli irade kader olarak adlandırılabilecek sonsuz iradeyi anlatmaktadır.

Bu İçerikler de İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın