Görüş Bildir
Haberler
Hükümetten ‘Görüntü’ Önlemi

Hükümetten ‘Görüntü’ Önlemi

Fatih UZUN
06.01.2014 - 20:18 Son Güncelleme: 07.01.2014 - 13:05
İçeriğin Devamı Aşağıda

Hükümetten ‘Görüntü’ Önlemi

TBMM’ye sunulan son dakika yasa teklifiyle sanal ortama düşen “kaset önlemi” alınıyor.

Teklife göre, özel hayatının gizliliği ihlal edilen gerçek ve tüzel kişiler, kurum ve kuruluşlar TİB’e doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek. TİB erişimin engellenmesi talimatını Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirecek ve birlik 4 saat içinde erişimi engellemek zorunda olacak. Ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde TİB Başkanı ya da bağlı olduğu Ulaştırma Bakanı’nın emriyle erişim bizzat TİB tarafından engellenecek.

Ak Parti, daha önce sunduğu teklifte, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ve özel hayatının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşların; içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceğini ya da doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini talep edebileceğini düzenlemişti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, teklifi alt komisyonda değerlendirdi. Alt komisyon raporu bugün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Ancak bu görüşme olmadan, dün akşam saatlerinde sürpriz biçimde TBMM’ye yeni bir torba teklif sevk edildi. Ak Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ile bazı milletvekillerinin “torba teklifinde” sürpriz biçimde internetle ilgili düzenlemeler, alt komisyonun teklif üzerinde yaptığı değişikliğe paralel olarak genişletilerek yeniden yer verildi.

Mevcut kanunda, TİB’in ancak sayılan katalog suçlar ve müstehcen yayınları doğrudan engelleyebileceği düzenleniyor. Bunun dışında bir kişinin internetten kendisiyle ilgili yayınları çıkartabilmesi için önce içerik sağlayıcısına başvurması, kabul edilmezse sulh ceza mahkemesine başvurması gerekiyor. 2013 tarihinde TBMM’ye getirilen teklifle, bu konuda kolaylaştırıcı adımlar atıldı. Kanuna, kişilik hakları ve özel hayat gibi ifadelerin eklenmesi öngörüldü. Ancak alt komisyon raporunda ve dün akşam getirilen teklifle, bu düzenlemelerin de önüne geçildi. Teklifte yasaya şu düzenlemelerin eklenmesi öngörüldü:

Doğrudan başvurulacak

  • Özel hayatının gizliliği ihlal edilen gerçek ve tüzel kişiler, kurum ve kuruluşlar TİB’e doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek. Bu istek yapılırken, yayının adresi (URL), hangi hakkın ihlal edildiği, kimlik bilgileri TİB’e bildirilecek. TİB, talebi uygulanmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderecek. Talepte bulunan kişi ya da kurum, 24 saat içinde bu talebi sulh ceza hâkiminin onayına sunacak. Hâkim kararı olmazsa, engelleme tedbiri kendiliğinden kalkacak. Ancak bu sürede herhangi bir aksama olmaması için tasarıya, “Özel hayatın gizliliğinin veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerine bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan başkan veya başkanlığın ilişkili olduğu bakanın emri üzerine erişimin engellenmesinin başkanlık (TİB) tarafından yapılacağı” düzenlemesi de eklendi.

  • İçerik sağlayıcısına elektronik posta ile hızlı biçimde bildirimde bulunulabilecek.

  • Oluşturulacak Erişim Sağlayıcıları Birliği, yayınların engellenmesi kararlarını uygulayacak. Birliğe üye olmayan servis sağlayıcılar faaliyette bulunamayacak. Birliğin kararlara itiraz hakkı da olacak.

Milliyet

Kaynak: http://gundem.milliyet.com.tr/hukumet...

İnternette Yayınlanan Kasetlere Tedbir Yasası

İnternette yayınlanan kasetlere jet müdahale gelecek. TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda görüşülen torba yasa tasarısına özel hayatın gizliliği ile ilgili sürpriz düzenlemeler eklendi.

Son dönemde özellikle başta siyasetçiler olmak üzere kişilerin özel hayatlarına ilişkin gizli çekim kayıtlarının internette yayınlanması halinde engelleme 4 saat içinde mümkün hale gelebilecek. Kişiler ve kurumlar erişimin engellenmesi için TİB’e doğrudan başvurabilecekler.

Yapılan bu istekte; hakkın ihlaline neden olan yayının tam (URL) adresi, hangi açılardan hakkın ihlal edildiğine ilişkin açıklama ve kimlik bilgilerini ispatlayacak bilgilere yer verilecek.

Başkanlık, kendisine gelen bu talebi uygulanmak üzere derhal Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirecek, erişim sağlayıcılar bu tedbir talebini en geç 4 saat içinde yerine getirecekler. Getirmeyenler 500 günden 3 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaklar. Torba tasarıyla; Kamu İhale yasasının 54. maddesinin itiraz sürelerini hızlandırmak amacıyla ihale süreçlerine ilişkin Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurulamayacak.  Radikal

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/politika/in...

İnternette Kasete Jet Tedbir

İnternette yayınlanan kasetlere jet müdahale gelecek. TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda görüşülen torba yasa tasarısına özel hayatın gizliliği ile ilgili sürpriz düzenlemeler eklendi.

Son dönemde özellikle başta siyasetçiler olmak üzere kişilerin özel hayatlarına ilişkin gizli çekim kayıtlarının internette yayınlanması halinde engelleme 4 saat içinde mümkün hale gelebilecek. Kişiler ve kurumlar erişimin engellenmesi için TİB’e doğrudan başvurabilecekler. Yapılan bu istekte; hakkın ihlaline neden olan yayının tam (URL) adresi, hangi açılardan hakkın ihlal edildiğine ilişkin açıklama ve kimlik bilgilerini ispatlayacak bilgilere yer verilecek.

Başkanlık, kendisine gelen bu talebi uygulanmak üzere derhal Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirecek, erişim sağlayıcılar bu tedbir talebini en geç 4 saat içinde yerine getirecekler. Getirmeyenler 500 günden 3 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaklar. Torba tasarıyla; Kamu İhale yasasının 54. maddesinin itiraz sürelerini hızlandırmak amacıyla ihale süreçlerine ilişkin Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurulamayacak. Kayıtdışı ekonomiyle mücadele için bandrol sistemi genişletilecek. 

Hürriyet

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/255...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0