Görüş Bildir
Haberler
İnsanlığın Matematiği

İnsanlığın Matematiği

Bilimsim
26.03.2015 - 23:54 Son Güncelleme: 30.03.2015 - 15:49
İçeriğin Devamı Aşağıda

Küçük bir bez bebek yaptığınızı hayal edin. Gerekli olan malzemeler: biraz kumaş, biraz pamuk, iki tane düğme, iğne, iplik vs. ve ta ta işte karşınızda bir bez bebek. Bir kalıp insan. Geliştir. İçine birkaç organ koy, biraz tıptan yararlan biraz mühendislik kat; adım atabilsin, gözlerini kırpabilsin işte sana bir insan robot. Kalıp olarak baktığımızda insan bu muydu? Her şeyi koyduk da ruhu unuttuk. İnsan böyle ne kadar da sıkıcı.

Kabullenmek ne kadar zor olsa da insandan düşünebilme yeteneğini, zekasını ve duygularını aldığınızda elinizde kalan şey bu kadar boş ve ham. Peki ne bu insanlığın yine insanlığa yaptığı kalıplaştırma çabası… Zaten her şey alabildiğine basitken! Farklılıklarda, karakter ve kişiliklerin insanlara kattığı şeylerden şikayet edip, çözümlediğimiz insanları kabul edebilmek kolayı tercih etmek değil mi? Sadece sizleri kalıbınızdan çıkarıp, biraz düşünmeye sevk ederken bu insan dediğimiz kalıbı basit, varlığı zor yaratığın farklılıklarını görmeye çalışalım. Bu yüzden insanın hayatta kalabilmesi için gerçekleştirmesi gereken şeylerden bahsedeceğiz. Evet, ihtiyaçlar. İhtiyaç deyince aklımıza ilk Abraham Maslow ’un ihtiyaçlar hiyerarşisi geliyor tabi. ABD’li psikolog Maslow 1943 yılında yayınlanmış bir çalışmada ortaya atılan ve sonrada geliştirilen ihtiyaçlar hiyerarşisi teorisinde insan ihtiyaçlarını belirli bir hiyerarşiye göre başlıklar altında sıralamış ve bir piramit oluşturmuştur. Maslow’un oluşturduğu bu teori bir insan psikolojisi teorisidir. Basit olarak bahsedecek olursak hiyerarşi hepimizin de bildiği gibi alt üst sınıflandırmasıdır. Maslow bu teorisinde insanların yeryüzüne geldikten sonra bebeklik döneminden başlayarak bazı gereksinimlere sahip olduğunu ve bu gereksinimlerin belirli bir sıralama çerçevesinde yaşam boyunca gerçekleştirildiğini öne sürmüştür. Maslow’un teori piramidi şu şekildedir:

Maslow’a göre ihtiyaçların önceliği piramidin tabanında yer alan fiziksel ihtiyaçlardan başlayarak yukarıya doğru çıkar fakat hepsi sırayla olmak zorundadır. Örnek verecek olursak; güvenlik gereksinimini karşılayamamış, kendini tehdit altında hisseden bir insan, sevilme ait olma basamağında yer alan birileri tarafından kabul edilmeyi önemsemez ya da daha fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayamayan biri için(örn; aç ya da susuz biri) kendini gerçekleştirme kısmında yer alan hayallerini gerçekleştirmeye yönelemez onun için daha öncelikli ihtiyacını karşılaması gerekmektedir. Yani eğer siz şu anda sadece hallerinizi gerçekleştiremediğiniz için üzülüyorsanız hemen üzülmeyi bırakıp geçtiğiniz o dört basamağa odaklanın hala bazı hayallerinizi gerçekleştirememiş olabilirsiniz ama Maslow’a göre fizyolojik ihtiyaçlarınızı tamamlamış,güvenlik gereksiniminizi halletmiş,ait olma ve sevme gereksinimizi karşılamış, değer ihtiyaçlarınızın da üstesinden geldiğinizi düşünerek bu noktalara kadar gelmiş, atalarımızın sözüyle karnınız tok sırtınız pek insanlarsınız. Tüm bunları gerçekleştirdiyseniz son basamağa geçebilirsiniz…

Kaynak: http://www.bilimsim.com/insanligin-ma...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın