onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yıllardır İnsanların Birbirine Acımasız Şakalar Yaptığı '1 Nisan' Nereden Geliyor?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Yıllardır İnsanların Birbirine Acımasız Şakalar Yaptığı '1 Nisan' Nereden Geliyor?

Altay Şengür
01.04.2016 - 12:15 Son Güncelleme: 01.04.2022 - 12:10

Pek çok insanın anlamsız ve absürt şakalara maruz kalacağı bu günün kökeni nerelere dayanıyor, merak ettiniz mi hiç? 

Tarihte yerini 'Aptallar Günü' olarak alan 1 Nisan'da, hangi ilginç şakaların yapıldığını ya da?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Neden 1 Nisan?

Neden 1 Nisan?

Şaka günü olarak 1 Nisan'ın seçilmesinin kökeninin Fransa'ya dayandığı iddia edilir. Daha önce Romalılardan, Hintlilere kadar birçok toplum, yılbaşını 1 Nisan'da kutlarlarmış. 

Bu konu hakkında ortaya atılan iddialardan birisi şu: 1582 yılında Papa Geregory'nin yeni yıl başlangıcını 1 Ocak'a almasıyla beraber, Gregoryan takvime geçilmiş. Bir Avrupa ülkesi olan Fransa da bu gelişmeyi takip etmiş ve bu takvime geçmiş. Böylece yeni yıl başlangıcı 1 Nisandan, 1 Ocak'a taşınmış.

Absürt Şakalar..

Absürt Şakalar..

Yılbaşlarında hediye vermeyi gelenek haline getiren bir grup Fransız, eski takvime göre, yani 1 Nisanda yılbaşı kutlamaya devam etmiş. Yeni takvimi benimseyenler, eski takvime göre yılbaşını kutlayan gelenekçi kesimle dalga geçmeye ve onlara 'aptal' demeye başlamış. Onlara absürt şakalara yapmaya ve bu yarattıkları durumdan ötürü tii'ye almaya başlamışlar.

Böylece 1 Nisan'da şaka yapma geleneği başlamış.

'Bütün Aptalların Günü'

'Bütün Aptalların Günü'
tr.wikipedia.org

1 Nisanla alakalı bir diğer rivayet ise 1564 yılına dayanıyor. Dönemin Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocağa aldırır. Daha önce Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı Mart 25 idi. O zamanki iletişim şartlarında IX. Charles'in bu kararı fazla yayılamadı. Duyanlar ise protesto amacıyla eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları 'Nisan Aptalları' olarak kategorize etti. 1 Nisan'a 'Bütün Aptalların Günü' adını verdiler. 

Bu günde diğerlerine sürpriz hediyeler verdiler, yapılmayacak partilere davet ettiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kendi kültürlerinin parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya yayıldı.

Tarihi hakkında pek çok spekülasyon olan 1 Nisan'da şu ana kadar yapılmış ve en beğenilmiş şakalardan 5 tanesi ise şöyle:

Tamamı için buyurun.

5. Sidd Finch

5. Sidd Finch

1985 yılında Sports Illustrated dergisi, Sidd Finch adında yeni bir atıcının Mets takımı ile anlaştığını ve bu oyuncunu gelmiş geçmiş en iyi atıcılarından birisi olduğunu duyurdu. Dergiye göre Finch, topu 270 km'e yakın bir hız ile atabiliyordu. Bu hız, o ana kadar topu en hızlı atan oyuncunun hızından bile yaklaşık 100 km daha fazlaydı bir atış demekti. 

Dergi olayı bir adım daha ileri götürmeye karar verdi. Finch'in o ana kadar hiçbir takımda oynamadığını, Tibet'te bir manastırda atış üzerine yıllardır eğitim aldığını iddia etti. 

Mets takımı taraftarları da bu duruma inandı ve çılgınca kutlamalar yapmaya, şampiyonluklarını o anda ilan etmeye başladılar. Derginin telefonları, Finch hakkında soru soran kişiler yüzünden kilitlendi.

Fakat, elbette böyle bir oyuncu yoktu ve tüm bahsedilenler kurgudan ibaretti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

4. Sıçrayarak Uçan İnsanlar

4. Sıçrayarak Uçan İnsanlar

1976'da da İngiliz gök bilimci Patrick Moore, 1 Nisan 09.47'de Pluton Jüpiter'in arkasında geçerken sıra dışı bir olay meydana geleceğini, gezegenlerin bu dizilişinin dünyanın çekim gücünü azaltacağını söylemişti. Tam bu anda sıçrayanların havada uçma hissini duyumsayacaklarını söyleyen Moore'un bu açıklaması binlerce kişi tarafından uygulanmıştı.

3. 'Taco Özgürlük Çanı'

3. 'Taco Özgürlük Çanı'

Amerika'nın Philadelphia eyaletinde, tıpkı New York'ta bulunan Özgürlük Anıtı gibi bir Özgürlük Çanı vardır. Özgürlük Anıtı kadar önemli olmasa da, Amerika halkı için önemli bir yere sahiptir. 

Taco Bell isimli firma, 1966 yılında bu çanı satın aldıklarını ve ismini 'Taco Özgürlük Çanı' olarak değiştirdiklerini açıklar. Bu açıklamanın ardından Amerika halkı doğal olarak sinirlenir ve Ulusal Parklar İdaresini arayarak yüzlerce şikayette bulunmaya başlar. Elbette Taco Bell firmasının telefonları da kilitlenir.

Bu yaşanan karmaşanın ardından Taco Bell bir açıklama daha yapar ve bu satın alma durumunun sadece bir şaka olduğunu belirtir.

2. Kendiliğinden Renklenen Televizyon

2. Kendiliğinden Renklenen Televizyon

1962 yılında İsveçte sadece tek bir kanal yayın yapıyordu ve bu yayın da doğal olarak siyah beyazdı. Bu televizyon kanalında görevli olan Kjell Stensson, 1 Nisan gününde haberlere çıktı ve yepyeni bir keşfinin olduğunu heyecanla söyledi. Yeni teknoloji sayesinde herkesin kendi televizyonun basit bir şekilde renkli hale getirebileceğini açıkladı. Tek yapmaları gerekenin ise televizyon ekranının önüne naylon bir çorap germeleri olduğunu söyledi. Kjell Stensson, şakasını daha gerçekçi bir hale getirmek için canlı yayında bir televizyonun önüne naylon çorap gerdi. 

Daha sonra edinilen bilgiye göre ise yüzbinlerce insan bu şakaya inandı.

1. Spagetti Harmanı, İsviçre

1. Spagetti Harmanı, İsviçre

1957 senesinde habercilik alanında yetkin bir konumda bulunan BBC kanalı, hava şartlarının ve buğdayın yetişme durumunun alışılagelenden daha iyi olduğunu ve bu yüzden spagetti üretiminde artış olacağını açıklayan bir program yayınlar. Haberde ise spagetti ağaçlarından, spagetti toplayan işçiler vardır. Haberi izleyen insanlar bu durumdan etkilenir ve kanalın telefonlarını kitleninceye kadar arama yaparlar ve şunu sorarlar: Kendi spagetti ağaçlarımızı nasıl yetiştirebiliriz?

Durumdan daha fazla yarar çıkarmaya çalışan BBC yetkilileri ise, bu soruyu yönelten izleyicilerine bir tutam spagettiyi, biraz domates sosuyla harman etmelerini ve beklemelerini söyler.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
https://jellybon.com https://www.tahminmatik.com
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
187
78
32
20
13
8
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın