Görüş Bildir
Haberler
İnsanlar Korkularından İnternette "NSA" Dahi Yazamıyor

İnsanlar Korkularından İnternette "NSA" Dahi Yazamıyor

Batuhan
28.08.2014 - 13:17

İnsanlar Korkularından İnternette "NSA" Dahi Yazamıyor

İnsanların internette, yüz yüze görüştüklerinden daha özgürce görüştüğüne dair söylem NSA (ABD Ulusal Güvenlik Ajansı) söz konusu olunca geçerli olmuyor.

Pew Araştırma Merkezi geçen yaz 1,801 ABD'li yetişkin ile görüştü. Ankette onlara Edward Snowden ve NSA ile ilgili ortaya çıkardıklarıyla ilgili sorular sordu. Pew bu konuyu o zamanlar Amerikalılar NSA hakkında çıkan haberler konusunda ikiye bölünmüş olmalarından dolayı seçti.

Ankete katılanların yüzde 86'sı NSA hakkında yüz yüze konuşabileceklerini belirtirken sadece yüzde 42'si Facebook ve Twiter'da bu konuyla ilgili bir şey yazabileceklerini açıkladı. İnsanlar NSA hakkında internette yazmaktansa tanımadıkları insanlarla bir toplantıda konuşmayı tercih ediyor.

NSA hakkında konuşmaktan hiç haz almayan insanlar ise internette yazma konusunda daha da sıkıydı. NSA konusunu yüz yüze konuşmak dahi istemeyen katılımcıların yüzde 14'ünün yüzde 1'inden azı sosyal medyada bu konuyu konuşmak istedi.

'Duyduğumuza göre bu konuyu tartışmak için bazı forumlar kurulmuş. Demek ki insanlar kendilerini geçmişe kıyasla daha fazla ifade ediyorlar,' diyen Rutgers Üniversitesi İletişim & Bilgi Fakültesi profesörü Dr. Keith N. Hampton, 'Bu Kardashian'lar konusundan farklı olabilir ama bu gerçekten kamuyu ilgilendiren önemli bir mesela,' ifadesini kullandı.

Ancak büyük bir soru NSA hikayesinin (yani hükümetin insanların dijital hayatını takip etmesi) insanların kendilerini internette daha fazla sansürlemesine sebep olup olmadığıdır.

Hampton çok muhtemel olmasa da insanların hükümetin onları internette izlemesine farklı bir cevap vermiş olabileceklerini söyledi. Anketin geçen yaz yapıldığını söyleyen Hampton o zamanlar takiplerin sosyal medyadan çok telefonlarda yapıldığının bilindiğini belirtti. Daha sonra NSA'in sosyal medya hesaplarını da hedef aldığı ortaya çıkmıştı.

Ankette aynı zamanda Facebook ve Twitter' ı düzenli olarak kullanan insanların Snowden hakkındaki görüşlerini sosyal medyayı daha az kullanan insanlara kıyasla yüz yüze daha az paylaştıkları ortaya çıktı. Hampton bu insanların internette iyi tepkilerle karşılaşmadığından yüz yüze konuşmalar konusunda çekimser davranıyor olabileceklerini ifade etti. Bununla birlikte araştırmada sosyal medyayı giderek daha fazla kullanan insanların yüz yüze konuşmalarını azaltıp azaltmadıklarına dair bir veri sunulmadı.

İnsanların hem internette hem de yüz yüze görüşlerini diğerleri onlara katıldıkça daha fazla ifade etmeleri sürpriz etmeyen bir veri olarak kayıtlara geçti. Çalışma arkadaşlarının onlara katıldığını düşünen insanların kendi görüşlerini 3 kat daha fazla ortaya koyduğu da ortaya çıktı. Facebook'ta sosyal medyadakilerin görüşlerine katıldığını düşünen insanların bir tartışmaya katılma ihtimallerinin iki kat daha fazla olduğu da kaydedilen başka bir bulguydu.

WSJ

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0