Görüş Bildir
Haberler
IMF'den Sermaye Çıkışı Uyarısı

IMF'den Sermaye Çıkışı Uyarısı

Kürşat Kemaloğlu
15.02.2014 - 15:28 Son Güncelleme: 15.02.2014 - 15:30

Imf'den Sermaye Çıkışı Uyarısı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Doğu ve Güney Doğu Avrupa ülkelerinden sermaye çıkışının devam ettiğini ve Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımını azaltma programına paralel olarak özel sektöre akan fonların düşebileceği uyarısını yaptı.

IMF, Doğu ve Güney Doğu Avrupa ülkelerindeki sermaye hareketleri ve kredi genişlemelerine ilişkin raporunda, Fed’in, geçen yıl mayıs ayındaki tahvil alımını azaltabileceği açıklamasının ardından, bölgedeki çoğu gelişme yolundaki ülkelerin fon bulmasının zorlaştığı bir süreç başladığını anımsattı.

Yatırımcıların, mayıs ayından sonra yükselen piyasalardaki risk getiri hesaplarını gözden geçirmeye başladığı belirtilen raporda, yeni yatırımlarda ortaya çıkan çekingenlikten özellikle cari veya mali açığı yüksek ülkelerin daha fazla etkilendiği kaydedildi. Yeni ortamda bankaların geçen yılın ortalarından bu yana bölge ülkelerine gönderdikleri fonları azaltma sürecinin devam ettiği görüşüne yer verilen raporda, sermaye çıkışının aynı hızda devam ettiği vurgulandı.

Fed’in tahvil alımını azaltmaya devam etmesi ve Avrupa bankaları için yapılacak stres testine bağlı olarak dış fon bulma şartlarının 2014 yılında da zor olacağı görüşünün dile getirildiği raporda, küresel ekonominin yüksek faiz ortamına doğru sürdürdüğü geçişte bu ülkelerde son zamanlarda görülen tarzda oynaklığın da devam edeceği kaydedildi.

Türkiye

Yabancı bankaların Türkiye’deki fonlarını 2013′ün üçüncü çeyreğinde GSYH’nin yüzde 0,6′sına eşit bir oranda azalttığına dikkat çekilen raporda, tüm bölge genelinde azalma oranının GSYH’nin yüzde 4′üne eşit olduğu belirtildi.

Türkiye ve bölgedeki pek çok ülkede kredi genişlemesinin 2013 Eylül’üne kadar güçlü bir seyir izlediğini belirtilen raporda, bölge genelinde özellikle küçük ve orta boy işletmelerle büyük firmalara yönelik kredilerde standart sıkılaşmaya başlamasına paralel olarak daralma beklendiği kaydedildi.

Ukash Karta, online satış sitelerinden ulaşabilirsiniz. Sitelerin müşteri temsilcileriyle iletişime geçip kısa bir sürede kartınızın pin koduna sahip olabilirsiniz. Böylece kolay ve pratik bir şekilde sahip olabilirsiniz. 27

Ukash Kart kişisel bilgi, kimlik ve hesap bilgisi vermenize gerek kalmadan alabilir ve kullanabilirsiniz. 

Sadece size verilen 19 haneli pin kodunu kullanarak alışverişinizi sonlandırabilirsiniz. Böylece üst düzey güvenlik sisteminden faydalanarak bilgilerinizi başka şahısların görmesini ve kötüye kullanmasını engellemiş olursunuz. 12.000 den fazla yurtiçi ve yurtdışı sitelerinde aynı kolaylıkla kullanabilirsiniz. Belirlemiş olduğunuz limit, kullandığınız limitten daha fazlaysa ve daha sonra kullanmayacaksanız aldığınız sitenin müşteri temsilcileriyle ya da alışveriş yaptığınız sitesinin müşteri temsilcileriyle iletişime geçip Ukash Kartınızı nakite çevirebilirsiniz. 

Raporun beklentiler bölümünde, bölge geneli için büyümenin kırılgan olacağı ve özellikle küçük ülkelerin fon akışından çok net ihracatlarına dayanacakları öngörüsüne yer verildi.

IMF raporunda, dış finansman akışının 2014 yılı boyunca sıkıntılı olabileceği belirtilirken, makroekonomik ve finansal yapının iyileştirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Kaynak: http://sozcu.com.tr/2014/ekonomi/imfd...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0