onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İlk Yerli Romanımız: Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Konusu Nedir, Yazarı Kimdir?

İlk Yerli Romanımız: Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Konusu Nedir, Yazarı Kimdir?

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat kitabı her dönemde karşımıza çıkan Türk Edebiyatı'nın önemli eserlerinden bir tanesidir. İlk yerli romanımız olan Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, hem bir aşk hikayesini anlatır hem de dönemin toplumsal gerçeklerini gözler önüne serer. Tanzimat Edebiyatı döneminde kaleme alınmış bu eser halen popüler eserler arasında yer almaktadır. Peki Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'ın konusu nedir, yazarı kimdir? 

İşte Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat kitabının detayları...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Tanzimat Dönemi'nin en tanınmış eserlerinden birisidir.

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Tanzimat Dönemi'nin en tanınmış eserlerinden birisidir.

Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat 1872 ve 1873 yıllarında bir gazetede yayınlanmıştır. Ardından 1875 yılında kitap haline getirilerek basılmıştır. Bu eser, Batı edebiyatı tarzında yazılmış ilk Türkçe romanlardan biri olma özelliğini taşır. Ayrıca Osmanlıca harflerle basılmış ilk romandır. 

Tanzimat döneminde yazılmış bu eser dönemin odaklandığı konular dikkate alınarak yazılmıştır. Yani Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat'da aşka, sevdaya, kadınların toplum içerisindeki yerine, evliliklere odaklanılmıştır. 

Eserde diyaloglar önemli bir yer tutar ve olaylar basit bir teknikle, gerçekçi bir bakış açısıyla kaleme alınmıştır. Ayrıca duygusal karakter çözümlemeleri de mevcuttur.

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Konusu

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Konusu

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'da (Talat ve Fıtnat'ın Aşkı) Talat Bey ile Fıtnat Hanım'ın aşkı anlatılmaktadır. Bu aşk hikayesi oldukça acıklı bir hikayedir. Talat bey, 19-20 yaşlarında develet memuru olarak çalışan genç bir adamdır. Fıtnat ise babalığı tarafından eve kapatılmış, dışarıya çıkması yasaklanmış 16 yaşında genç bir kızdır. 

Bir gün Talat, Fıtnat'ı görür ve ona deliler gibi aşık olur. Ancak o dönemde hoşlandığı kadınla konuşmasının hiçbir yolu yoktur. Talat ne yapar eder, bir yolunu bulur. Kadın kılığına girer ve Fıtnat'la bir şekilde görüşür. Fıtnat da Talat'tan hoşlanır. 

Fıtnat'ın üvey babası Hacı Mustafa Fıtnat'ı zengin birisiyle evlendirmek ister. Fıtnat buna yanaşmaz çünkü gönlünü Talat'a kaptırmıştır. Fakat sonunda Hacı Mustafa'nın dediği olur ve Fıtnat ile zengin Ali Bey bir anda evlendirilir. Bu evlilik sonucunda ise Talat ve Fıtnat'ı hazin bir son bekler.

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Türk Edebiyatı'nın ilk yerli romanıdır.

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Türk Edebiyatı'nın ilk yerli romanıdır.
i0.wp.com

Talat ve Fıtnat'ın acıklı aşk hikayesinin anlatıldığı bu eser ilk yerli romanımızdır. Anlatılan olayların yanısıra Tanzimat Dönemi'nin ilişkileri de başarılı bir şekilde aktarılmıştır. Yazar, o dönemim kadın-erkek ilişkilerini, kadının toplumdaki yerini, erkek egemen toplumu başarılı bir şekilde kaleme almıştır. Ayrıca romanda İstanbul'un zenginlik, fakirlik, toplumsal sınıf arasındaki farklarına da değinilmiştir. Talat ve Fıtnat'ın aşk hikayesi, Osmanlı döneminde yaşanan toplumsal baskılar ve aile beklentileri etrafında şekillenmiştir.

Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat Yazarı ve Karakterleri

Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat Yazarı ve Karakterleri
pz0fpvezntt4.merlincdn.net

Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir eserdir. Şemsettin Sami edebiyatımıza büyük katkılarda bulunmuş bir yazardır. İlk Türkçe sözlük olan Kamus-ı Türki'nin yazarıdır. Ayrıca Sefiller ve Robinson Crusoe gibi dünyaca ünlü kitapların çevirisini yaparak edebiyatımıza kazandırmıştır. 

Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat Karakterleri:

Talat: Fıtnat'a aşık olan erkek karakterdir. Talat sadece aşkı değil aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun dönüşüm sürecini de temsil eder. Osmanlı'nın geçirdiği toplumsal ve siyasi değişimlerin farkında olan, uyum sağlamaya çalışan bir karakterdir. Talat zamanına göre idealist bir gençtir. 

Fıtnat: Babası tarafından evden çıkartılmayan ve daha sonra Talat'a gönlünü kaptıran kadın karakterdir. Fıtnat aynı zamanda romanın en tartışmalı karakterlerinden birisidir. Fıtnat, güzel ve zengin bir kadın olarak tasvir edilir. Fakat Fıtnat'ın çoğu yerde erkekleri kullandığı, yani manipülatif bir karakter olarak karşımıza çıktığı da görülür.

Ali Bey: Zengin bir İstanbul beyefendisi. 15-16 yıl önce eski eşini (Fıtnat Hanım'ın annesini) kaybetmiş. Öfkeli, titiz ve inatçı bir insan.

Hacı Mustafa: Fıtnat'ın üvey babası. İstanbul -Beyazıt civarında tütün satar. Kısa boylu, 60 yaşını aşmış, beyaz sakallı bir karakter. Aynı zamanda sinirli, açıkgöz ve titiz bir insan. 

Saliha Hanım: Talat'ın annesi. 13 sene önce eşini kaybetmiş. Zamanına göre ileri görüşlü ve okuma yazma biliyor. Oğlu Talat'dan başka bir yakını yok. 

Emine Kadın: Hacı Baba'nın (Mustafa) analığı. 70 yaşını aşmış, bembeyaz saçlı, tek bir dişi olmayan, zayıf bir karakter. Çerkez soyundan gelen ve pek çok masal bilen cinlerden cadılardan bahseden bir ihtiyar. 

Fatma Dadı: Talat'ın dadısı.

Şerife Kadın: Fıtnat'ın dikiş, nakış hocası.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
2022 yılında Ege Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü'nden mezun oldum. Farklı alanlarda tercümanlık ve metin yazarlığı yaptım. Henüz öğrencilik yıllarımda merak saldığım içerik dünyası, profesyonel hayatımın büyük bir parçası haline geldi. Onedio'da Yaşam Editörü olarak dünyadaki en güncel haberleri takip ediyor, yaşamın içinden dikkat çekici konuları sizlere aktarıyorum. Z kuşağının bir üyesi olarak internet dünyasının içine doğdum, şimdi ise onu şekillendiriyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
1
1
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KumdanKum

Netten direkt taşşuk ne demek diye baktım aşık gönülverenmiş🤭

KumdanKum

ahahaha 😅 yani git aşık desene tassuk-i ne :))