Görüş Bildir
Haberler
İlaç Takibi İçin Akıllı Bant

İlaç Takibi İçin Akıllı Bant

Ulaş
01.04.2014 - 17:51

İlaç Takibi İçin Akıllı Bant

Güney Koreli araştırmacılar, ilaç takibi yapacak akıllı bant geliştirdi. Bant gerektiği anda ilaç enjekte edecek ve ilaç dozunu belirleyecek.

Kalp, kas ve beyin faaliyetlerini okuyacak elektronik dövmeler geliştirmeye çalışan bilim insanları, giyilebilir akıllı cihazlar alanında önemli bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Güney Kore’de geliştirilmekte olan nanoteknoloji ürünü akıllı bantlar, kullanıcılara ilaçlarını almaları gerektiği anda enjekte edecek, aynı zamanda ilacın dozunu da ayarlayacak.

Akıllı bantlar 5x5 cm büyüklüğünde ve nano-parçacık kaplaması sayesinde kas faaliyetlerini takip edebiliyor. Isıyla harekete geçen akıllı bant, vücut ısısı arttıkça enjekte edilen ilaç miktarını da artırıyor. Akıllı bantların başarılı olması halinde, vücut değerlerini ölçen cihazların taşınmasına gerek kalmayacağı gibi hastalar unutmaları halinde bile ilaçlarını doğru zamanda gereken dozda alabilecek.

Kablosuz ağlara bağlanacak

Çalışmayı Seul Ulusal Üniversitesi Nanoparçacık Araştırma Merkezi ve Temel Bilimler Enstitüsü, ABD’nin Texas Üniversitesi’nin de desteğiyle yaptı.

Nature Technology dergisinde yayımlanan araştırma makalesinde Parkinson hastalığı örneği veren araştırmacılar, kas çarpıntılarının akıllı bant tarafından tespit edileceğini ve entegreli bellek sistemi sayesinde gereken dozajın belirleneceğini ifade etti. İlaç enjektesi için vücut ısısının artmaması halinde, akıllı bantta yer alacak bir ısıtıcı gerekli işlemin yerine getirilmesini sağlayacak.

Seul Ulusal Üniversitesi’nde biyomedikal mühendisi olan Dae-Hyeong Kim, insanların ilaç takip sistemleriyle çok ilgili olduğuna dikkat çekti ve akıllı bantta yer alacak esnek silika nano parçacıkları sayesinde kullanıcıların istedikleri zaman da ilaç enjektesini yapabileceğini söyledi.

Geliştirilen prototipin şu an kablo bağlantısıyla kullanılabildiğini belirten Kim, ileride kablosuz ağlara bağlanma özelliği olacak bandın, doktorlara teşhis koyma ve ilaçları uzaktan kontrol etme imkanı vereceğini belirtti.

The Verge

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/ilac-ta...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0