İbn-i Sina'nın 'Tıp Kanunları' Kitabı, Avrupa'da 500 Yıldır Tıbbi Bir Referans Olarak Kullanılıyor!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
İbn-i Sina'nın 'Tıp Kanunları' Kitabı, Avrupa'da 500 Yıldır Tıbbi Bir Referans Olarak Kullanılıyor!
Tıp ve felsefe üzerine ünlü eserler veren İbn-i Sina, İslam Altın Çağı'nın en önemli doktor, astronom ve düşünürlerindendir. Felsefi görüşleri birkaç yüzyıl boyunca Batılı düşünürlerin ilgisini çekmiş ve kitapları felsefenin en önemli kaynakları arasında yer almıştır.
Tıp alanında ise ansiklopedik kitabı El-Kanun fi't Tıbb (Tıp Prensipleri) M.S. 12. yüzyılın sonlarına doğru Latinceye çevrilmiş ve 17. yüzyılın sonuna kadar Avrupa üniversitelerinde tıp çalışmaları için bir başucu kaynağı olmuştur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İbn Sina ya da Avicenna, M.S. 980-1037 yılları arasında Hemedan ve Cürcan'da yaşamış, İslam Altın Çağı'na adını yazdırarak Orta Çağ Avrupa tıbbında büyük ün kazanmıştır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Desnos'a göre, böbrek ve mesane hastalıklarının çoğu, İbn Sina'nın el-Kanun'da verdiği böbrek hastalıklarının sistemik sınıflandırmasında ve mesane hastalıklarının açıklamalarında tanınabilir. Ayrıca, hematürinin üriner sistem dışındaki nedenlere, örneğin kan hastalıklarına bağlı olabileceği gerçeğine ilk işaret eden de odur.
Hem İbn Sina hem de Razi, şişliği ve ağrıyı artırdığı için iltihap varlığında kateterizasyona karşı uyarıda bulunmuşlardır. Nazik bir kateterizasyon sağlamak için İbn Sina, bazı deniz ve diğer hayvanların derisinden yuvarlak, sert uçlu ve birçok yan deliği olan kateterler tasarlamıştır.
UNESCO tarafından 1980 yılında İbn-i Sina'nın 1000. doğum yıldönümü münasebetiyle bastırılan hatıra madalyası. Madalyanın ön yüzünde, 17. yüzyıldan kalma bir Türkçe elyazmasındaki minyatürden esinlenerek İbn Sina'yı öğrencileriyle birlikte gösteren bir sahne; arka yüzünde ise İbn Sina'nın Arapça ve Latince bir sözü yer almaktadır:
İşte İbn-i Sina'nın 'Tıp Kanunları' kitabından bazı sayfalar...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İbn Sina'nın Kitab al-Qanun fi al-tibb (Tıp Kanunları) adlı eserinin ilk kitabının tezhipli açılışı. Tarihsiz, muhtemelen İran, 15. yüzyıl başı
Tıp Kanunları kitabının Latince çevirisinin ilk sayfası
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın